Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
Bir mülkün hak sahipliği konusunda kısıtlamalar getirmek ya da ilgili durumlara karşı uyarı niteliği taşımak için uygulanan prosedüre tapuya şerh koymak denir. Tapu şerhi, tapu kütüğüne ait olan şerhler bölümüne işlenerek kısıtlamalar getirilir.
Satış vaadi, önalım hakkı, ipotek, geri alım hakkı, ihtiyati haciz, aile konutu ve buna benzer birçok tipte tapuya şerh konulabilecektir. Taşınmaz malın malikleri ya da başka malı üzerinde hakkı olan kimseler kendi menfaatlerini korumak maksadıyla tapuya şerh koydururlar.
Tapuya konulan tapu siciline işlenir. Tapu sicili kural olarak kamuya açıktır. Tapu siciliyle ilgisi olan herkes incelemede bulunabilir. Böylece tapuya konulan şerh herkese karşı ileri sürülebilir hale gelir.
sorusunun cevabı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması durumunda borcun ödendiğinde ya da devredilmesi ile birlikte tapu satışı yapılır. Aile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
İlgili 19 soru bulundu
Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Tapu sahibi ve emlak sektörü çalışanları tarafından merak edilen 2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6,83 olarak belirlenmiştir. Ancak kira bedeli ve mukavele müddeti gibi kriterler, tapu şerh bedelini belirleyen önemli faktörler arasında yer alır.
Satıcı, tapuya şerh koyabilir ve borcunuzu ödemeniz için yaptırım uygulayabilir. Dolayısıyla kullanım hakkınız da sınırlanır. Ayrıca tapu üzerine farklı nitelikler taşıyan şerhler de konulabilir. Önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi gibi farklı özellikteki şerhler de mevcuttur.
Tapuda aile konutu şerhi olan bir evin satışı için diğer eşin rızası gerekir. Yani aile konutu şerhi satışa engel değildir; yalnızca her iki eşin rızasını gerektirir. Tapuda aile konutu şerhi olsa bile malik olmayan eşin rızası varsa taşınmaz satılabilir. Eşin rızası yoksa, ev satılamaz.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir.
Web tapu sistemine girmenin bir diğer yöntemi ile e-devlet sistemidir. E-devlete giriş yaptıktan sonra “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” seçeneğine giderek “Web Tapu İşlemleri” seçeneği sayesinde online olarak tapu ve şerhlerinize ulaşabilirsiniz.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Tapuya şerh koymak, tapunun sahibi, davalı ve alacaklı olan kişiler tarafından yetkili mercilere başvuruda bulunularak yapılabilir. Bu işlemler borçlu ile alacaklı arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda kullanıldığı gibi genel olarak da uygulanabilir.
Tapu Şerhi Sorgulama Nasıl Yapılır? Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
Bu da kredi ödemelerinin yapılmaması durumunda onlara konutu satışa çıkarma ve ödenmesi gereken borcu öncelikli olarak tahsil etme hakkı verir. Satın alınacak evin tapusu üzerinde hali hazırda başka bir ipotek, şerh veya haciz durumu varsa banka konut kredisi kullandırmayacaktır.
Taşınmaz kiralarında sözleşmeyle birlikte kiracının kiracılık hakları tapu kütüğüne şerh edilebilir.
Tapu üzerindeki Aile şerhi nasıl kaldırılır? Tapuya konulan şerhin kaldırılması için şerhi koyan kişinin veya kişilerin onayı gereklidir. Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür.
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Tapuda taşınmaz üzerine konulan aile konutu şerhi kural olarak evlilik birliği boyunca geçerliliğini sürdürür. Bu sebeple belirli bir süre geçmekle aile konutu şerhi etkisini yitirmeyecektir. Şerhin etkisini yitirmesi için ancak evlilik birliğinin sona ermesi veya evlilik anında bazı durumların meydana gelmesi gerekir.
Yukarıda da işaret edildiği üzere tapu müdürlüğüne müracaat edilerek bir ev üzerine aile konutu şerhi koyulması halinde bu gayrimenkul diğer eşin rızası olmaksızın satılamaz, kiralanamaz, kira sözleşmesi feshedilemez yahut üzerinde ipotek tesis edilemez.
İpotek borcunun ödenmemesinin sonucu taşınmazın satışına başlandığını bildiren bir şerhtir. Bu şerhin kütüğe işlenebilmesi için gayrimenkul üzerinde ipotek olmalıdır. Bu ipoteğin borcun ödenmemesinden dolayı paraya çevrilmesine başlandığını ve tapu siciline şerh verilmesini bir icra müzekkeresi gelmelidir.
Tapuya şerh koyma işlemi ücretli bir işlemdir. 2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir.
MADDE 199. Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
Kiracıya uzun süreçte büyük avantaj sağlayan bu şerh için herhangi bir süre sınırı olmayıp kira sözleşmesinin süresi boyunca şerh edilebilecektir. Sürenin sona erip sözleşmenin kendiliğinden uzaması durumunda bu uzamanın da sicile şerh edilmesinde fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri