Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
Marmara Denizi'nde oluşacak büyük depremin İstanbul başta olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi kentleri de etkileyeceğini dile getiren Prof.Dr. Özener, “17 Ağustos'ta İzmit'teki sarsıntı Avcılar'da yıkıma yol açtı. Olası büyük Marmara depremi 200 km bir alanda yıkıcı etki yaratacak.
Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Yani bu deprem sadece İstanbul'u ve Balıkesir'i etkilemeyecek. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.
Deprem sırasında dalga hareketleri veya deniz altı kaymaları nedeniyle denizde türbülans yaşanabilir. Bu nedenle, güvenli bir bölgeye ulaşana kadar deniz trafiğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Deprem sonrası olası tsunami tehlikesine karşı uyarıları takip edip ve bölgeyi terk etmek gerekiyorsa bunu hemen yapmalıyız.
İlgili 45 soru bulundu
Tarihsel çalışmalar, 8300 km'den fazla kıyı şeridine sahip ülkemizde son 3000 yıl içinde 90'dan fazla tsunami meydana geldiğini göstermektedir. Bunlar başta Marmara Denizi olmak üzere ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde gözlemlenmiştir (Şekil 1).
Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem sayısının bu denli düşük olması iki türlü açıklanabilir: Ya gelen sismik enerjinin tamamı birikiyor ve çok az bir kısmı açığa çıkabiliyor ya da gelen sismik enerji depremlerle birikmiyor, akıp gidiyor. Bu durum, olası depremi erteler ya da büyüklüğünü azaltır.
Üşümezsoy, “Bölgesel tektonik ile gösterdiğimizde yukarıdaki haritada 1967, 1999 depreminde ve Düzce'de kırılan depremlerdeki fay hatları görülmektedir. Keza aynı şekilde, 1912 ve 2014'te kırılan Batı Marmara, Saroz ve Kuzey Ege fay hattı görülüyor. Diğeri de 1953'te kırılan Yenice-Gönen fay hattıdır.
İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir. Şurada Paylaş! Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor.
7 büyüklüğündeki bir depremin şiddeti farklıdır
İstanbul'da 7 mertebesinde bir deprem olursa Marmara kıyılarında birçok yerde depremin şiddeti 9 olur. Eğer kıyıdan uzaklaşır ve lstrancalara giderseniz şiddet 5 veya 6'ya düşer."
PROF.
Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'u etkileyecek büyük depremin 2045'den önce olmayacağını öne sürerken, “Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olması şaşırtıcı olur” diyor.
Haber Merkezi - Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depreminin öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacağını ve 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde gerçekleşeceğini söyledi.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Prof. Dr. Naci Görür'den Marmara Denizi'ndeki depremin ardından açıklama: Fay hattını işaret etti - 12.10.2023, Sputnik Türkiye. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün Marmara Denizi Silivri açıklarında 3 büyüklüğünde deprem olduğunu bildirdi.Yer Bilimci Prof.
Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin deprem tehdidi altında olduğunu belirterek, "Aynı uyarıyı biz Güneydoğu depremleri için de yaptık. Depremi duyar duymaz ağladım çünkü deprem geliyor diye aylarca çığlık attık. Şimdi tarih tekerrür etmesin." ifadelerini kullandı.
İstanbul'da şehrin altından geçen bir fay hattı yok ancak Marmara Denizi'nin altından geçen ve yaklaşık 130 km kırılmamış bir fay hattı bulunuyor.
İstanbul Fay Hattı Nereden Geçiyor? İstanbul, Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) Marmara Denizi içerisinden geçen ana kollarının etkisi altındadır. Kuzey Anadolu Fayının ana kuzey kolu İzmit Körfezi'ne kadar uzanıp Marmara çukurlarından geçerek Ganos Fayı'na ve oradan Ege Denizi'ne ulaşmaktadır.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanıyor.
Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur.
Marmara Denizindeki Adalar fayının 17 Ağustos depreminin ardından kırıldığı, bu fayın deprem üretme olasılığının çok düşük olduğu ortaya çıktı.
Araştırmalar, İstanbul'un gelecekte büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Deprem uzmanlarına göre, Kuzey Anadolu Fayı'nın 1939 Erzincan Depremi'nden bu yana batıya doğru kırılarak stresini transfer ettiğini, bundan sonraki kırılmanın Kumburgaz Segmenti üzerinde olacağını belirtiyor.
Marmara Denizi altında Marmara fayı ya da fayları olarak da bilinen, Kuzey Anadolu Fay hatının batısında yer alan sismik olarak harketli bir fay bölgesi vardır. Tarih boyunca ürettiği depremlerle büyük yıkıma yol açan bu faylar 1509 Büyük İstanbul Depremi ve 1999 Gölcük Depremi gibi depremlerin sorumlusudur.
Ülkemiz dinamik. Bunu uydu teknolojisiyle, GPS ile takip ediyoruz. Anadolu plakası ortalama her sene 2,5 santimetre batıya doğru kayıyor.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri