Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir. Aşılı olan çeşitler tohumdan üretilen çeşitlere göre daha erken sürede meyve vermektedir.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Malta eriği ağacı aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ekim ayı ile kasım ayı arasında krem rengi çiçekler açar ve kış boyunca çiçekleri dökülmez. Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür.
Yenidünya ağacı tohumuyla (yani meyvesindeki iri çekirdekleriyle) üretilebilir. Çekirdekler toprağa ekilince kolayca çimlenir çöğürleri çabuk büyür. Ancak bu yolla ağacın meyve vermesi uzun zaman alır. Ağaç gövde çelikleriyle çoğaltılırsa da en uygun yöntem aşılanma yoluyla üretilmesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Erik çekirdeği içinde bulunan tohum, üretim için uygun özelliklere sahiptir. Doğru ve uygun toprak desteğiyle yapılan erik yetiştiriciliğiyle taze meyveler elde edebilirsiniz.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Kışın çiçeklenip yazın meyve veren ve muhteşem bir yaz meyvesi olan malta eriği ağacını evde saksıda yetiştirmek istiyorsak 20 litrelik bir saksı yeterli olup yüzde 15'lik kısmı torf olan bir toprak yeterli olacaktır. Soğuklama süresi olmayan malta eriğini iç mekân da saksıda kolaylıkla yetiştirebiliriz.
Yenidünya Ağacı Ne Zaman Dikilir? Yenidünya ağacı ilkbaharda dikilebilen bir ağaçtır. Yenidünya meyvesinin çekirdeklerinden de yetiştirildiği gibi aşılama yöntemiyle de üretilebilmektedir.
Kış ayları, ılık geçen bölgelerde sonbaharda, kışı soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda erik fidanları dikilir.
Tohumları bir kâğıt havlu üzerine alın ve üzerini de kâğıt havluyla kapayın. Fısfıs yardımıyla peçeteyi nemlendirin ve bir buzdolabı poşetinin içerisine hava almayacak şekilde koyun. Mümkün olduğunca sıcak bir ortamda tohumların filizlenmesini bekleyin. Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
7 Yaş ve Üzeri Çocuklar İçin Kitap Önerisidir.
Herdem yeşil olan bitkisi genellikle kuzey ve güney yarıkürede 20-35o enlemleri arasında yetişmektedir. Bitkisi -10oC'ye kadar kış soğuklarına dayanabilir.
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak 'T' aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
Yenidünya olarak da bilinen meyveleri sarı olup ekimin den 2-3 içinde meyve vermeye başlayan malta eriği ağacının yaklaşık ömrü 30 yıldır. En uzun ömrü 60 yıl olarak bilinir.
Yenidünya / Malta Eriğinin İklim İstekleri
Düşük hava sıcaklıkları, yetiştiriciliği sınırlar. -3°C'de yenidünyanın çiçekleri ve meyveleri zarar görmeye başlar. Yenidünya ağacı ise -12 °C'ye kadar dayanıklıdır.
Malta Eriği, Yenidünya Bakımı
Güneşi sever, bol miktarda güneş alabileceği bir yerde bakılması daha iyi olur. 3-4 ayda bir 450 gram kaliteli gübre kullanılması önerilir. Kurak geçen yaz aylarında sulanmalıdır.
Malta eriği ağacı ilkbahar aylarında meyve vermeye başlar ve bu süre yaz mevsiminin başlarında biter.
Taşınmaya dayanıksız, Karaleke hastalığına orta derecede dayanıklı, kendine kısır bir çeşittir. Dekara verim 600-700 kg civarındadır. İklim isteği:Yenidünya yetiştiriciliği için en uygun iklim, hava sıcaklığının donma noktasının altına düşmediği, sıcak ılıman iklimdir. -3°C'de çiçekler ve meyveler zarar görmeye başlar.
Malta eriğinin budaması; üzerindeki meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra başlayıp çiçek açma dönemi öncesine kadar olan zaman aralığında yapılabilir.
Dikilen bir erik fidanı klasik anaçlı ise 3-4 yılda , yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır.Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Hızlı büyüyen meyve ağaçları içerisinde önemli bir yere sahip olan dut, incir, muşmula, mandalina, greyfurt gibi ağaçlarda mevcuttur.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
BU meyve olgunlaştıkça sarı renge dönmektedir. Ekşi ve tatlı karışık bir tada sahip olan malta eriği içerisinde çekirdekler bulunur. Bu meyve yıkandıktan sonra etli kısmı yenilebilir. Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiği takdirde mide asidini düzenleyerek sindirimi rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri