Bilindiği gibi Malthus karamsar bir klasik iktisatçı olarak tanımlanır.
Klasik iktisatçılar arasında yer alan İngiliz iktisatçı Thomas Robert Malthus (1766 – 1834) 1798 yılında 'Nüfus İlkeleri Üzerine Bir Deneme' adlı ünlü kitabını yayınladı.
Hakkında. Thomas Robert Malthus, nüfusun halkın kullandığı geçim araçlarından daha hızlı geliştiğini ve kapitalizm koşullarında işçi sınıfının yoksulluğunun, işçilerin kapitalist sömürüsü nedeniyle değil, nüfusun hızlı gelişmesi sebebiyle meydana geldiğini iddia etmiştir.
Malthus büyüme mödeli, sabit bir orana dayalı üstel büyümedir. Basit üstel büyüme olarak da bilinir. Adını nüfus üzerine ilk ve en etkili kitaplardan olan Nüfus İlkesi Üzerine Bir Deneme'nin (1798) yazarı Thomas Robert Malthus'tan alır.
Thomas Robert Malthus (d. 13 Şubat 1766 - ö. 23 Aralık 1834), İngiliz nüfus bilimci ve politik iktisat teorisyeni. Karamsar kuramlarıyla ünlenen Malthus, her ne kadar daha çok "Thomas Malthus" olarak anılsa da kendisi "Robert Malthus" olarak tanınmayı daha çok tercih etmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Nüfus teorileri; nüfusla sosyal, ekonomik, kültürel ve diğer faktörlerin değişmeleri arasındaki karşılıklı ilişkileri açıklamak üzere kurulmuş fikirler dizisidir. Eski çağlardan beri filozoflar, yazarlar ve din adamları nüfus sorunları ile ilgilenmişler ve diğer olaylarla ilgisini kendi görüşlerini açıklamışlardır.
Bu teoriye göre, nüfus katlanarak artarken, nüfusu besleyen kaynaklar aritmetik oranla artar. Bu dengesizlik aşırı bir nüfus artışını beraberinde getirecek, böylece kıtlık, savaşlar, salgın hastalıklar gibi nedenler sonucunda fazla nüfusun yok olması kaçınılmaz olacaktır.
Ülke nüfusunun, ülkenin ekonomik kaynakları ile dengeli olmalı gerekir. Bu dengeyi sağlayan nüfusa, optimal nüfus denir. Optimal nüfus, ülkenin doğal kaynaklarını mevcut sermaye ile en iyi şekilde kullanılabilecek nüfus miktarıdır.
Başlıca düşünürleri Adam Smith, Jean-Baptiste Say, David Ricardo, Thomas Robert Malthus ve John Stuart Mill olarak kabul edilmektedir.
Adam Smith ile birlikte çok önemli kuramsal (teorik) çalışmalar yapan bu iktisatçıların ortak bir şekilde oluşturdukları iktisadi görüşlere Klasik İktisat Okulu ve bu iktisatçılara da Klasik İktisatçılar adı verilmiştir. Klasik iktisat okulu iktisadi düşünce tarihi içinde tanımlanan ilk iktisat okuludur.
Neoklasik teori, ekonomik faaliyetleri düzenlemek için piyasaları tercih etmesine rağmen, dışsallıkların varlığı nedeniyle piyasaların her zaman sosyal olarak arzu edilen sonucu üretmediğini kabul eder. Dışsallıklar bir tür piyasa başarısızlığı olarak kabul edilir.
KLASİK TEORİ Klasik iktisatçılar, devletin çeşitli gerekçelerle ekonomiye müdahalesine karşı çıkmışlardır. Bu Teori taraftarlarına göre, ekonomide ortaya çıkabilecek fiyat dalgalanmalarını düzeltmek ve tam istihdama ulaşmak devlet müdahalesini zorunlu kılmaz.
Mevcut kaynakları sınırsız olan insan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlemeyi inceler. Ekonomiye herhangi bir müdahale olmamalı ve ekonomi kendi dengesini bulacaktır. Bireysel tüketiciler üzerinden piyasa talebini belirlemeyi inceler.
Klasik İktisadi Görüş: Klasik iktisadın temelini Adam Smith atmıştır. Ekonominin sosyolojik bir yapı olduğunu ve “Her şey ekonomide dengededir, hiçbir müdahale yapılmamalıdır” demektedir ve bir görünmez el tarafından ekonominin idare edildiğini savunur.
Çeşitli nihai hedefler, genellikle optimum insan popülasyonunun tahmin edilmesinde birlikte dikkate alınırlar. Farklı nihai hedeflere farklı vurgular yapmak, tahminler arasında değişkenliğe neden olur. En uygun dünya nüfusu Paul R. Ehrlich'in birlikte yazdığı bir ekip tarafından tahmin edildi.
Antinatalist politikalar (nüfus artış hızını azaltmaya yönelik uygulanan yavaşlatıcı politikalar) Pronatalist politikalar (nüfus artış hızını artırmaya yönelik uygulanan hızlandırıcı politikalar) ve nüfusun nicelik ve niteliğini geliştirmek için uygulanan iyileştirici politikalar günümüzde uygulanmakta olan ...
Demografik geçiş teorisi yüksek doğurganlık ve yüksek ölüm oranlarının hüküm sürdüğü bir durumdan ,doğumların bilinçli olarak kontrol edildiği ve ölüm oranlarının düşmüş olduğu yeni bir duruma geçişi ifade etmektedir.
Malthus (1798)'un aşırı nüfus artışının, gıda arzındaki kısıt nedeniyle büyümeyi bertaraf edeceğine yönelik görüşleri “nüfus tuzağı” olarak adlandırılmaktadır.
Malthus kötümserliğe sürükleyen neden, nüfus artışı ile zirai üretim artışı arasındaki ahenksizliktir. Bu iktisatçıya göre, doğal düzen, aşırı doğumların yol açacağı durumu iki şekilde tashih edebilecekti.
Nüfus Politikası üç şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar nüfus artış hızını artırmaya yönelik politika, nüfus artış hızını azaltmaya yönelik politika ile nüfusun nitelik ve niceliğini artırmaya yönelik politikadır. insanların yeryüzünde daha çok alana egemen olmak istemeleridir.
(Population momentum) Doğurganlık yenilenme düzeyine ulaştıktan sonra nüfusun bir süre daha nüfusun iç dinamiklerinin etkisi ile artmaya devam etme eğilimidir.
Nüfus artış hızını artırmaya yönelik (pronatalist) politikalar, Nüfus artış hızını azaltmaya yönelik (antinatalist) politikalar, Nüfusun niteliğini ve niceliğini iyileştirmeye yönelik politikalar. Nüfus politikalarında nüfusu artırmak, nüfusu azaltmak ya da mevcut nüfusu kalkındırmak gibi politikalar mevcuttur.
- Kavram ilk kez 1611'de L.de Mayern Tourguet tarafından kullanılmıştır. - Ekonomi biliminin tarihi içinde klasik iktisat dönemini ifade için kullanılan bir kavramdı. - Klasik iktisat 1776'da Adam Smith'in Ulusların Zenginliği kitabı ile başlamış; 1870'li yıllarda neoklasik iktisadın ortaya çıkışına kadar sürmüştür.
Bu tarihsel izlek üzerinden yapılan tartışma sonucu Marx'ın bir klasik iktisatçı olarak değerlendirilemeyeceği öne sürülmektedir. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde yöntemleri, temel varsayımları ve kavramlarının teori içerisindeki tanımlamalarıyla, tarihsel olarak iki farklı kuram ortaya çıkmaktadır.
Kapitalizmin entellektüel babası olarak kabul edilen Adam Smith'in görüşleri, kapitalizme yönelik eleştiri ve suçlamalardan payını aldığından, gerçekte Smith'in nasıl bir toplumsal düzen istediğini anlamak çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri