SGK emekli maaşı promosyonu SGK, Emekli Sandığı ya da Bağkur emeklilerinin hepsine sunulan bir olanak olarak karşımıza çıkar. Ölüm aylığı alan ya da malulen emekli olan kişilerde dahil olmak üzere tüm emekliler için emekli maaşı promosyonu hizmeti verilir.
Kanuna göre, bayramın içinde bulunduğu ayda Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malulü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri almakta olan kişilere bayram ikramiyesi ödeniyor.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu olarak ödenebilmektedir. Bu sebeple de bu şart sonradan tamamlanabilmektedir.
Malulen emekli kişiler, vergi indirimi ve muafiyeti gibi haklardan faydalanabiliyor. Buna ek olarak malulen emekli olan kişinin engelli ve malul haklarından yararlanabilmesi için sigortalı bir şekilde çalışırken sakatlanması gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Her iki durumda da bir fark olmaz.
Emekliler elektrik indiriminden yararlanabilir mi? Emekli olan kişiler elektrik indirimi hakkından faydalanamaz.
1) EYT kapsamında kimler, nasıl emekli olabilecek? EYT düzenlemesinden uzun vade (malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları) ilk sigortalılık başlangıcı 08.09.1999 ve öncesi olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka-Sigorta Sandığı sigortalıları yararlanabilecektir.
Kişi, iş hayatında herhangi bir nedenden dolayı hastalık, iş kazası ya da meslek hastalığı yaşayabilir. Yaşanan bu menfi haller nedeniyle kişinin çalışma gücü azalır. Azalan çalışma gücü ile ekonomik geleceği de sarsılan işçi, gereken şartları karşıladığı takdirde malulen emekli olabilir.
Malulen emekli olan bireylerin maaşları her yıl güncellenir.
Çalışma gücünün % 60 ve üstünü kaybetmiş olan sigortalılar diğer şartları da sağlıyorlarsa malûlen emekli olmaktadır. Bu durumda Kurum sigortalının malûlen emekli olduğunu Emniyet Müdürlüğü'ne yazıyla bildirmektedir. Emniyet Müdürlüğü de kişinin ehliyetini iptal etmektedir.
Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Eğer engel oranı %50 ila %59 arasında ise aranan sigortalılık süresi 16 yıl, prim gün sayısı ise 3700 olacaktır.
En başında da belirttiğimiz gibi bayram ikramiyeleri emeklilere, malulen emekli olanlara, dul ve yetim aylığı alanlara verilmektedir.
Malul ve Emekli Olanlar Yeniden Çalışabilir mi? Engelli çalışanlar ister erken emeklilik hakkından yararlansın isterlerse engeli olmayanlar gibi yaş bekleyerek emekli olsunlar, emekli olduktan sonra isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Bu konuda engelli olanlarla engeli olmayanlar arasında bir fark yoktur.
Malulen emeklilik aylığının kesilmesi için sigortalıların yeniden Sağlık Kurulu'na başvurarak muayene olmaları gerekir. Sağlık Kurulu, sigortalının sağlık durumunu tekrar değerlendirerek, çalışma gücü kaybı oranını belirleyecektir. Eğer çalışma gücü kaybı oranı %60'ın altında ise malulen emeklilik aylığı kesilir.
Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Engelli emekliliğinde bunun tam tersi, yani engelli işe girmeden önce ya da doğuştan engelli olmalıdır.
Her malul engellidir
Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur.
Emekli vatandaşlara kolay ödeme sağlamak için bazı bankalar kredi imkanı sağlıyor. SGK ya da BAĞ-KUR'dan emekli olan vatandaşların yanında malulen emekliliği bulunan kişiler de kredi imkânından faydalanabiliyor.
Engellilikte nasıl EYT takılıyorsunuz? Engelli çalışan prim üzerinden emekli olur priminiz dolduysa emeklisiniz. EYT yaş avantajı sağlar ama engellilerde zaten yaş sınırı yok.
Engelli bireyler ise engelli emeklilikleri içerisinde de yenilikler yapılması şartı doğrultusunda EYT grubu içerisinde sayılabilmektedir. Ancak EYT çıksa da engellilere yönelik bir düzenleme olmayacaktır.
Eğer durumunuz maluliyeti gerektirecek düzeyde ise, red kararına karşı sağlık yüksek kurulu tarafından değerlendirilmesi talebiyle itiraz edebilirsiniz. Eğer yine red gelirse, bu durumda birkaç ay bekleyip daha sonra yeniden başvurursunuz. Not: Malulen emeklilikte sizin aldığınız raporun bir önemi yok.
Bu kapsamdaki müşterilerimize tüm bireysel faturalı tarife, abonelik paketi ve kampanyalarda, katma değerli hizmetler hariç olmak üzere, KDV matrahı (KDV hariç tutar) üzerinden 25% oranında indirim uygulanacaktır. İlgili indirim tutarları evrak onayları sonrasında faturalama aşamasında ödenecek tutardan düşülecektir.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Cep telefonu veya benzin için engelli indirimi yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri