Artikülasyon çalışmaları, ağız tembelliğinden kurtulmak için dil, çene ve dudaklarımızı çalıştıran hareketler, egzersizlerdir. İlk olarak çenemizi zorlamadan açmak ve kapatmak gerekir. Bu egzersizi yaparken kendini sakın zorlamayın. Çünkü bu işlemi yaparken çenenizden ses gelebilir.
Artikülasyon (Sesletim); alınan havanın, ses telleri ve kıvrımlarından geçirilerek artikülatör organlar olarak bilinen dudak, dişler, dil, damak, geniz boşluğu, gırtlak, yutak ve burun tarafından biçimlendirilmesi ve sonuçta ses, hece ve kelimelerden oluşan konuşma sesi öğelerine dönüştürülmesidir.
Artikülasyon bozukluğu nedir? Artikülasyon bozukluğu, yukarıda kısaca açıkladığımız gibi kişinin sesleri, heceleri veya sözcükleri yanlış üretmesidir. Örneğin, çocukların “kedi” yerine “tedi”, “mor” yerine “moy” demesi birer artikülasyon problemidir.
Öğretmen çocuğa karşı sevecen, sabırlı, ve özverili olmalıdır. Çocuğun hatalı çıkardığı sesi hemen doğru olarak kazanamayacağı için aceleci davranmamalıdır. Önce çocuğun artikülasyonunun çeşidini ve çıkardığı hatalı seslerin bilinmesi gerekmektedir.
“K” sesini elde etmek için “T” sesinden hareket edilir. “T” telaffuz edilirken dilin ucu geriye doğru itilirse “K” sesi meydana gelir. 14-) ( G ) Hançere sesidir. Yumuşak damakla tam engellenir.
İlgili 34 soru bulundu
Artikülasyon sorunları, çocuğun belirli sesleri üretmekte güçlük çekmesi veya sesleri yanlış üretmesidir. Artikülasyon bozukluğunda birey konuştuğu dile ait bazı sesleri uygun şekilde üretemez; bu da konuşmanın başkaları tarafından anlaşılmasını etkiler. Örneğin /arı/ yerine demesi gibi.
Artikülasyon bozukluğunda; tek tek seslerin üretiminde sorunlar görülür (ör: /r/ yerine /y/, /ş/ yerine /s/, /k/ yerine /t/ söylemek gibi). Söylenmesinde yanlışlıkların en sık yapıldığı sesler yaşla düzelmesi beklenen seslerdir. Bunlar (l,r,s,z,ş,j,c,ç) sesleridir.
5)Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Kendiliğinden Düzelir mi? Nadiren kendiliğinden düzelme gösterebilir.Kalıcı olma durumu düşünülerek çocuğun kendini ifade etme ve sosyal iletişim sorunu yaşamaması için profesyonel yardım alınması gerekir.
ARTİKÜLASYON BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Genel olarak çocuklar 7-8 yaşlarına geldiklerinde anadilinin tüm seslerini doğru olarak üretebilirler. Bu yaştan sonra devam eden konuşma bozukluğunun kendiliğinden düzelme olasılığı düşüktür.
Artikülasyon Terapisi: Artikülasyon veya ses üretimi esnasında terapist doğru ses üretimini gösterir (model olur) ve çocuktan doğru üretimi tekrar etmesi beklenir. Terapist doğru ses üretimine fiziksel ve görsel olarak yardım edebilir. Artikülasyon terapisi esnasında çocuğun yaşına uygun aktivite ve oyunlar oynanır.
Artikülasyon çalışmalarıyla, çocuklar konuşma ve konuşma akışını düzene sokmak için gerekli sesleri daha etkili kullanabilirler. Ayrıca, artikülasyon çalışmaları sayesinde çocuklar konuşma ve anlaşılma güçlükleriyle başa çıkabilecek ve daha kolay bir şekilde konuşma becerilerini geliştirebileceklerdir.
Eklemleme (Artikülasyon ) bozukluğu
Çocuk ana dilinin bağımsız veya bileşik sesleri doğru ve anlaşılır şekilde çıkaramıyorsa ve çıkardığı sesler aynı yaş grubundaki çocukların çıkarması gereken seslerden farklılık gösteriyorsa o çocukta artikulasyon var demektir.
Çocukların anlaşılır bir konuşmaya sahip olabilmeleri için öncelikle sesleri temiz çıkarabilmeleri çok önemlidir. Bunun için öğretmenin ya da ailenin ses çıkış yönlerini bilmesinde büyük yarar vardır. Ses eğitiminde genellikle sesli harflerden başlanmalıdır.
Farklı renk tonları ile toplam basınç dağılımını vurgulayan renk transfer kağıdıdır. Diş hekimi saniyeler içerisinde basınç dağılımını elde edebilir. Yüksek noktalar hemen görülür. Artikilasyon kağıdının ileri renk transfer özelliği sayesinde çiğneme basınç noktaları açıkca görülür.
Artikülasyon Bozukluğu Nedir? Artikülasyon, ciğerlerimizden gelen havanın konuşmaya yardımcı organlarla (dil,dudak,damak,diş vb) şekillendirilerek konuşma seslerine dönüştürülmesine verilen addır. Artikülasyon bozuklukları ise bazı konuşma seslerinin hatalı üretilmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Çocuklarda görülen konuşma bozuklukları için hastanelerin nöroloji bölümlerine gidilmelidir. Eğer cerrahi ya da medikal bir tedavi gerektirmeyen bir durum var ise uzman doktor, konuşma terapistlerine de yönlendirebilir. Burada dil terapist aktiviteleri uygulanır.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.
Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Dudak, dil, dişler, çene ve damağın doğru ve uyum içinde kullanılarak düşüncelerin başka insanlara aktarılmasına artikülasyon denir. Artikülasyon bozuklukları ise bu sistemin doğru kullanılmaması sonucu ortaya çıkan hatalı konuşma, değiştirme ya da ses üretmedeki hataları ifade eder.
Konuşmaya başlayan çocuklarda belli harf ve kelimeleri söyleyememek sık rastlanan sorunların başında geliyor. 3 yaşından sonra “L, R, D, S, T, Z” harflerini söylemekte zorlanan ve yutma sıkıntısı yaşayan çocukların sorunu halk arasında dil bağı olarak bilinen ankiloglossi hastalığından kaynaklanabiliyor.
En sık karşılaşılan yapısal nedenler arasında; işitme engeli, yarık dudak damak, kaslarda zayıflık, dil bağı, zihinsel gerilik, otizm, nörolojik kökenli bozukluklar yer almaktadır. Ancak çoğu kez herhangi bir fiziksel neden olmaksızın da artikülasyon bozukluğunun varlığı ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Her ses, o sesi üretebilmek için gereken dil, dudak, damak ve çene koordinasyonu geliştikçe üretilir. Bu nedenle sesler belirli bir gelişim sırasıyla edinilir. /r/ sesinin genel olarak 4,5 -5 yaş civarına doğru üretilebilmesi beklenir. Terapiye başlamak için de 4,5 yaşı beklemek uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri