Eğer durumunuz maluliyeti gerektirecek düzeyde ise, red kararına karşı sağlık yüksek kurulu tarafından değerlendirilmesi talebiyle itiraz edebilirsiniz. Eğer yine red gelirse, bu durumda birkaç ay bekleyip daha sonra yeniden başvurursunuz. Not: Malulen emeklilikte sizin aldığınız raporun bir önemi yok.
Geçmiş olsun kaç yıllık çalışmanız ve toplam prim gününüzün eksik olmasından dolayı red verilmiş olabilir. Prim ve ilk sigorta başlangıç tarihiniz kurtarıyorsa %69 oranla rahatlıkla malülen emekli olursunuz.
EYT yasası sonrası birçok çalışanın emeklilik nedeniyle çıkışı yapılarak, sosyal güvenlik destek primine tabi işe girişleri yapılmıştır. Ancak bu çalışanlardan cüz'i sayıda da olsa bazılarının prim gün sayılarının yeterli olmaması nedeniyle emeklilik başvuruları reddedilmiştir.
Bu noktada eğer Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık raporundaki oranın yetersiz olduğunu söyleyip malulen emeklilik işlemini gerçekleştirmez ise kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu'na itiraz etme hakları vardır. Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu itiraz dilekçesini ve maluliyet oranını inceler.
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Malullük Aylığı Alanların Çalışabileceği Durumlar), malulen emeklilik başvurusu yaptıktan sonra çalışma gücü veya meslekte kazanma gücü kaybı yüzde 60 veya fazla olduğu tespit edilen kişinin çalıştığı işinden ayrılması gerekmekte olup, sigorta çıkışı yapılmamış kişinin malulen emeklilik başvurusu reddedilebilmektedir.
E-Devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra sorgulama bölümüne "DYS Evrak Takip" yazılır. Ekranda açılan sayfada yer alan bağlantıya tıklanır. Sonra sorgulama yapılmak istenen malulen emeklilik evrakına ait bilgiler, yıl bilgisi ile birlikte yazılır. Bilgi girişlerinden sonra sorgulama yapılır.
Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1.800 gün prim ödemesi yoksa veya prim ödemesini borçlanma ile 1.800 güne tamamlayamıyorsa malullük aylığı alamaz. Yani, malul sayılmak, malullük aylığı almaya yetmez.
Kurum Sağlık Kurullarının vermiş olduğu kararlara karşı en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/ Merkezlerince verilecek bir dilekçeyle itiraz edilebilir. İtiraz, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca değerlendirilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).
Geçmişten gelen 4/b (Bağ-Kur) prim borcu varken emeklilik başvurusu yapmış/yapacak olan kişinin daha sonra dosya incelemesi sırasında borcu olduğunun anlaşılması durumunda emeklilik talebi reddedilecektir.
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Sağlık Kurulu, sigortalının sağlık durumunu tekrar değerlendirerek, çalışma gücü kaybı oranını belirleyecektir. Eğer çalışma gücü kaybı oranı %60'ın altında ise malulen emeklilik aylığı kesilir. Ancak çalışma gücü kaybı oranı %60 ve üzerindeyse, sigortalıların malulen emekli aylığı almaya devam etmeleri mümkündür.
İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise rapor kesinleşir. Rapor sonuçlarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, müdürlük tarafından en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tarafından verilen karar kesindir.
Malulen emekli olanlar EKPSS ya da kuraya katılabilirler. Bu kişiler tercihleri sonucunda atanırlarsa, doğrudan SGK'ya başvuru yaparak maluliyetlerinin iptalini talep etmeliler. SGK, kişiyi bir hastaneye sevk eder ve kişi hastanede çalışma gücü kaybı yönünden incelenir.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
E-devlet platformu olan turkiye.gov.tr üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir.
Malulen emeklilik için en az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ...
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
Malulen emekli maaşının yatma zamanı her ayın belirli bir tarihini kapsar. SGK tarafından ödenen bu maaş genel olarak ayın başında yatar. Ayın dördüncü, beşinci ya da altıncı günlerinden birinde yatan maaş, zaman zaman daha erken de yatabilir.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Sigortalı aylığın başlangıç tarihinde geçici iş göremezlik geliri alıyor ise malullük aylığı geçici iş göremezlik gelirinin sona erdiği tarihi takip eden aybaşında başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri