Noterlik Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca hazırlanan tarifeye göre, noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu'na göre aldıkları harçların yüzde 30'u oranında noter ücreti alacak.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Madde 1- Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanununa göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar. Bu ücret, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR'nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
Noter kağıdı ve beyanname bedeli ise 55 TL, vekaletname, resen senet bedeli ve protesto 110 TL, pasaport ücreti501 TL, ikamet izin bedeli 356 TL ve tapu devri 4 bin TL oldu.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir.
Ülkemizde Noter mesleğini icra eden kişiler ortalama 35.000-45.000 TL gibi ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bu ücret açılan Noterin konumu, iş sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşlek bir konumda noter açmak ve işlemleri yapmak oldukça güzel kazançlar getirecektir.
Noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Noter olabilmek için çeşitli şartlar gerekir. Öncelikle noter olacak olan kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gerekir. Bunun dışında zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu hizmetler de vardır.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Noterlik Kanunu'nun 103'üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 196,62 lira çevirme ücreti istenecek.
Noter ücreti 7 Temmuz 2023 Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası merak konusu oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda noter, pasaport ve vize harç ücretlerinde yüzde 50 artış yapıldığı aktarıldı. Yüzde 18 olan KDV yüzde 20'ye, yüzde 8 olarak uygulanan KDV ise yüzde 10'a çıkarıldı.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Araç Alım Satımında Notere Ne Kadar Para Ödenir? Araç alım satımında ödenmesi gereken tutar, 2022 yılı için 457 TL'dir. Bu ücret alıcı tarafından yatırılmalıdır. Bunun dışında herhangi bir ücret talep edilmez.
1 Ocak 2023 itibarıyla Noter 2. el araç satış ücreti 420 TL'den 932,65 TL'ye yükselmiş. Sıfır araç tescil ücreti ise 714,68 TL olmuş...
En az 4 yıl avukat, hakim ve akademisyen olarak çalışmış 25 yaşını doldurmuş bireyler noter olabilir. Noter nasıl olunur için Adalet Bakanlığına başvurmak gereklidir. Bakanlık uygun görürse noter adayları staj dönemi için belirli bir süre bekler. Noter olmak isteyenlere bekleme süresi bazen uzun süreler olabilir.
Noter olmak için en az 4 yıl avukat, hakim ve savcı veya akademisyen olarak görev yapmanız gerekmektedir.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
Ancak, hala 3000 ve üzeri belge sahiplerinin atama talepleri Genel Müdürlüğümüze gelmektedir. Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Bunun yanında ayrıca noterlik kanununun 118. maddesi uyarınca noterler devlet adına tahsil ettikleri harç ve damga vergisinden yüzde üç, 3468 sayılı yasanın 3.maddesine göre değerli kağıt bedelinden de yüzde 2 oranında bir pay alırlar.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Madde 8 – Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olsa idi alınması gereken harcın % 30'u oranında noter ücreti alırlar. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 7,96 TL ücret alırlar.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından tanıtımı geçtiğimiz günlerde yapılan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve noter ücretlerinin kredi kartlarıyla ödenmesi uygulaması başladı. Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ile vatandaşlar birçok kazanım sağlıyor.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 210 uncu maddesinin birinci fıkrasında "Serbest meslek erbabı bir (Kazanç defteri) tutarlar.", 212 nci maddesinde "Noterlerin ve noterlik görevini ifa ile mükellef olanların ve borsa acentalarının resmi defteri "kazanç defteri" yerine geçer." hükmü yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri