Ancak ilgili belgeye e-devlet üzerinden ulaşmak da belli koşullar altında mümkündür. E-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr'yi ziyaret ettikten sonra “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” adlı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir.
Maluliyet raporu, kaza sonrası meydana gelen sakatlık durumunu gösterir belgedir ve üniversite hastaneleri, adli tıp kurumu başkanlıkları, eğitim araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri veya adli tıp ana bilim dalı başkanlıklarından alınabilmesi mümkündür.
7- Komisyonda e-rapor sistemi üzerinden yazılan raporlar en geç 48 saat içerisinde e-nabız/raporlarım sistemine düşer. 9- Düzenlenen sürücü sağlık raporu e-imzalırdır; 2 yıl süre ile geçerliliği vardır; 2 yıl sonunda rapora ihtiyaç duyulması halinde şahsın bu aşamalardan geçmesi gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak ilgili belgeye e-devlet üzerinden ulaşmak da belli koşullar altında mümkündür. E-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr'yi ziyaret ettikten sonra “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” adlı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Engelli Emekliliği Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır? Engelli kişilerin emekliliği, belgelerin eksiksiz olması durumunda başvurunun ardından yaklaşık 1 ay içerisinde sonuçlanır.
Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart, kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün ödenmiş priminin olmasıdır.
İş kazası heyet raporu alım süreci SGK tarafından yürütülmektedir. İlgili SGM'ye başvurular yapılır. Ve komisyon incelemesinden sonra olayın bir iş kazası olduğu kanaatine varılırsa kazada ne kadar hasar aldığınızın tespiti için sağlık kurulu heyeti olan bir hastaneye sevk yapılır.
**Sağlık kurulu raporlarının orijinal halini E-devlet üzerinden “E-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları” ve “E-İmzalı Çocuk Özel Gereksinim Raporları” Sorgulama sekmesinden çıktısı temin edilir.
Öncelikle işçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT'ye ödeme talimatı gönderirler.
Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir.
Engelli raporu sorgulama işlemini e-Nabız üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Engelli raporunuzun PDF'ini indirmek için E-Nabız sistemine giriş yapmalısınız! “Raporlarım” sekmesine tıklamalısınız. Tarihe göre listelenen mevcut raporlarınız arasından engelli raporunuzun yer aldığı kısmı bulmanız.
Sigorta poliçelerinde bahsedilen maluliyet ifadesi ise sigortalının, sigorta süresi devam ederken yaşadığı olumsuz durumlar sonucunda bedensel zarara uğraması ve beden bütünlüğünün geçici ya da kalıcı olarak bozulması durumlarını karşılar.
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Malullük oranı %60'tan düşük olması halinde de oranın %40'tan büyük olması şartı aranmaktadır. Bu kapsamda da aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
Sağlık şartı olarak da işe girmeden evvel en az % 60 oranından az hastalık veya rahatsızlığınız olup da sonrada bu oranın % 60 veya daha fazla oranda olması aranmaktadır. Buna göre 10 yıllık filli çalışmasının bulunması gerekmektedir.
1800 gün prim ödeyerek ilk sigortalılık tarihinden sonra malul hale gelenler emekli olabilir. 1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir.
Malulen emeklilik şartlarının oluşabileceği bazı hastalıklar şunlardır: Kanser, parkinson sendromu, epilepsi, beyin tümörü, multipl skleroz (MS), serebral palsi, retina kanaması, organ nakli, uzuv kaybı, şizofreni, bipolar bozukluk, siroz, anemi, demans, zeka gerilikleri ve AIDS.
Engelli çalışanlar ister erken emeklilik hakkından yararlansın isterlerse engeli olmayanlar gibi yaş bekleyerek emekli olsunlar, emekli olduktan sonra isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Bu konuda engelli olanlarla engeli olmayanlar arasında bir fark yoktur.
Heyet raporu en geç yedi gün içinde çıkarılıp ilgilisine teslim edilir. Heyet raporları geçici veya sürekli olarak alınabilir. Geçici olarak alınan heyet raporlarının belli aralıklarla muayene yapılmasının ardından yenilenmesi gerekir.
Memorial Sağlık Grubu Nöroloji bölümlerinde; epilepsi, hareket bozuklukları, beyin damar hastalıkları, bunamalar (alzheimer gibi), periferik sinir sistemi hastalıkları, beyin iltihabı, uyku bozuklukları ile nörolojik hastalıkların ayaktan ve yatarak teşhis, tedavi ve takip hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
Heyet raporu alabilmek için mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tam teşekküllü bir hastaneden randevu alınması gerekmektedir. Bu rapor hem devlet hastanelerinden hem de özel hastanelerden alınabilir. Hastaneye gidildikten sonra muayene olmadan önce matbu dilekçe doldurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri