Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir.Eşyanın üzerinde iyiniyetli üçüncü kişiler lehine tesis edilmiş sınırlı ayni hakkın bulunması hâlinde müsadere kararı, bu hak saklı kalmak şartıyla verilir.
Müsadere, kaçakçılık suçları ile mücadele için etkin bir güvenlik tedbiridir. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, müsadere hükümlerini ayrıca özel bir kanun maddesiyle düzenlemiştir (Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu md. 13).
Üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşyanın müsaderesi konusunda ise, herhangi bir zamanaşımı yoktur. Bu eşyalar her zaman müsadere olunabilir.
Madde) Müsadere, başkaca suçların işlenmesini önlemek amacıyla, cezalandırılan hukuka aykırı fiillerden kaynaklandığı veya bunların işlenmesiyle ilgili olduğu için suç düşüncesini ve suçun çekiciliğini canlı tutan eşyaya, Devlet tarafından el konulmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Eşya müsaderesi, iyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın zoralımı, yani söz konusu eşyaya devletin el koymasıdır.
Müsadere kararı asıl dava ile verilebileceği gibi ayrı bir dava sonucunda da verilebilir. Asıl ceza davası ile birlikte verilmemesi halinde cumhuriyet savcısı ya da katılan CMK uyarınca bir müsadere davası açmak için yetkili mahkemeye başvurabilecekleridir. Yetkili mahkeme, esas davayı görmeye yetkili olan mahkemedir.
Müsadere; suça konu eşyanın mülkiyetinin, mahkeme kararıyla, sahibi olduğu kişi veya kişilerden alınarak kamuya verilmesini sağlayan güvenlik tedbiri, esasen bir yaptırım, yani mülkiyet hakkına müdahale olup,[1] 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.54 ve 55'de düzenlenmiştir.
Suç konusu olmayıp sadece müsadereye tâbi bulunan eşya hakkında sulh ceza hâkimi tarafından verilen kararlar için itiraz kanun yoluna gidilebilir. Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, ceza muhakemesi hukukunda özel muhakemeler arasında kabul edilen müsadere usulü hakkında kaleme almıştır.
Örneğin ruhsatlı silahla taksirle birinin ölümüne sebebiyet verilmesi halinde, silahın müsaderesine karar verilemeyecektir. Kasıtlı bir suçun icrasına başlanmadan eşyanın müsaderesine hükmedilmesi mümkün değildir. Suçun icrasına başlanılmış olmasıyla, bu eşya suçta kullanılan eşya olacağından müsadere edilebilecektir.
Türk Ceza Kanunu madde 70, müsadeteye ilişkin zamanaşımı süresini belirlemektedir. Buna göre müsadereye ilişkin karar, ceza mahkemesinin kararının kesinleşmesinden itibaren 20 yıl geçerse, artık infaz edilemez. TCK müsadere kurumunu eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi olarak düzenlemiştir.
Türk Ceza Kanunu'nda “Güvenlik Tedbirleri” başlığı altında düzenlenen yaptırımlardan biri de müsaderedir. Kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan, suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşya müsadere edilecektir.
Müsadere; Osmanlı İmparatorluğu'nda devletin, haksız kazançla zengin olmuş görevlilerin mallarına istediği zaman el koyabilmesi usulüdür. 17. yüzyıldan itibaren ölen veya idam edilen yüksek dereceli memurların da mallarına el konulmaya başlanılmış fakat bu uygulama II. Mahmut tarafından kaldırılmıştır.
Osmanlı devletinde ilk müsadere sistemi Fatih Sultan Mehmet zamanında gerçekleşmiştir. Gerçekleştiği paşa Çandarlı Halil paşa olmaktadır. Fakat Müsadere sistemi haksız ve adaletsiz yapıldığı için İkinci Mahmut tarafında tamamen ortadan kaldırılmıştır.
Örnek olarak alınan uyuşturucu maddeler hükümle birlikte müsadere edilir ve ancak hükmün kesinleşmesinden sonra mahalli mülki amirliğe teslim edilir.
Müsâdere: Yasak edilen bir şeyin kanun gereği elden alınması veya suçlu görülen bir kimsenin malının devlet tarafından zapt edilmesi anlamına gelmektedir.
(4) Üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşya, müsadere edilir. (5) Bir şeyin sadece bazı kısımlarının müsaderesi gerektiğinde, tümüne zarar verilmeksizin bu kısmı ayırmak olanaklı ise, sadece bu kısmın müsade- resine karar verilir.
Madde 63- (1) Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.
Madde 55- (1) Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir.
3. Eşdeğer (Kaim Değer) Müsaderesi
Gerek eşya gerekse kazanç müsaderesinde, müsadere edilmesi gereken eşya veya maddi menfaatlerin müsadere edilememesi halinde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsadere edilmesi kabul edilmiştir (TCK m. 54/2, 55/2).
Gerçek içtima, failin işlediği her suçun karşılığında ayrı ayrı cezalandırılmasıdır. Gerçek içtimada failin davranışını birden çok suça sebep olmakta ve her suç için kanunda yazılı cezayı almaktadır. Fikri içtimada ise tek fiil vardır ancak birden çok suç gerçekleşmektedir.
Gerçek İçtima
Ancak kanun buna istisna getirmiş ve aranan diğer şartlar gerçekleşmediyse sadece bazı suçlar için gerçek içtimaı kabul etmiştir. Bu suçlar da TCK madde 43/3'te bulunmaktadır; Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz.
El konulan eşyanın iadesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 131. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, el konulan eşya, soruşturma veya kovuşturmanın seyri bakımından gerek kalmadığında veya eşyadan delil elde etmenin imkansız olduğu veya gereken delilin elde edildiği hallerde, sahibine iade edilir.
Taşıtın müsadere edildiğinin anlaşılması halinde, nitelikleri (plakası, cinsi, markası, modeli, rengi, motor ve şasi numaraları) belirtilerek ilgili mahkemeden plakaları ve belgeleri istenir ve zapt edildiği tarihten geçerli olmak üzere tescili silinir.
II. Mahmut'un 1838'te memurlar için çıkardığı ceza kanunnamesi ile hâkim kararı olmadan müsade- re yapılması yasaklanmış, 1839 Tanzimat Fermanı ise herkes için müsadere uygula- masını kaldırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri