Amasra'ya özgü yöresel lezzetleri bir arada tadabileceğiniz, Amasra yerlisinin uğrak noktası Amasra Sofrası balık çeşitleri, et ve tavuk ızgaraları özellikle de Amasra pidesi ve yanında meşhur salatası ile sıkça tercih edilen mekanlar arasında.
Doğallığa, el emeğine önem verenler Amasra'dan geldikleri yere geri dönerken hediyelik eşya almak için burayı tercih ediyorlar. Yörenin kendi üretimi olan baharatlık, tuzluk, nihale, peçetelik gibi mutfak gereçlerinin yanı sıra kalemlik, anahtarlık masaj aletleri, şimşir kaşık da buradan en çok alınan hediyeliklerdir.
Amasra, Karadeniz'in incisi olarak tanınır. Doyumsuz bir doğa güzelliği ve geçmişi yaşayan tarihi kalıntıları ile adeta bir cennettir. Turizmin ciddiye alındığı tarih 1960-1970 yılları arasındadır. Turizmin canlanmaya başladığı tarih 1940 yıllarıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Her ne kadar insanlar buraya özellikle yazın yüzmek için gelse de, bizce Amasra'nın en iyi zamanı deniz sezonunun hemen öncesi ve sonrası. Yani Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları. Yine de Karadeniz sahili olduğunu unutmamak lazım. Bahar ayları oldukça serin olabiliyor.
Amasra'da denize girilebilecek pek çok plaj bulunmaktadır. Çakraz Plajı, Bozköy Plajı, Büyük Liman Plajı, Tarlaağzı Plajı, Küçük Liman Plajı, Akkonak Çötlük Plajı ve Karaman Koyu, ilçenin en sık tercih edilen plajları arasında yer almaktadır.
Şehrin antik çağdaki adı, susam diyarı manasına gelen “Sesamos”tur. M.Ö. 3. yy'da Amasra'yı yöneten kadın liderin (Amastris) adı, Osmanlılar'a esin kaynağı olmuş ve şehrin ismi bundan böyle “Amasra” olarak kabul görmeye başlamıştır.
Amasra Kent Planı için tıklayınız.
Fetihten önce Ceneviz yönetiminde kalan şehirden günümüze canlı bir ticari hayatı yansıtan pek çok sanat eseri ulaşmıştır. Cenovalılar'ın “Çiçekli kale”, Plinius'un “Zarif ve Güzel” dediği Amasra'yı; Niketas “Dünyanın Gözü”ne, Diojen “Bir Denge”ye benzetmiştir.
Bartın İline bağlı ilçelerden Osmanlı döneminde ilçe iken Cumhuriyetle birlikte bucak statüsüne düşürülen Amasra 1987 yılında yeniden, Ulus 1944 yılında, Kurucaşile ise 1957 yılında ilçe olmuştur.
Amasra Kuşatması, Fatih Sultan Mehmed komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 1460 yılında Ceneviz kolonisi Amasra'yı ele geçirerek Osmanlı topraklarına ilhak etmesiyle sonuçlanan kara ve deniz harekâtı.
Kişi başı fiyat 6-10TL arası. Bartın'dan Amasra'ya Seyahat Tünel Yolundan 18dk. sürmektedir. Belirli saatlerde (Sabah 8-10 Arası) araç bazı köylere ulaşım için eski yoldan gitmektedir bu durumda yolculuk süreniz 27dk. kadar çıkabilir.
Bartın, Amasra gezisinde görülmesi gereken, Amasra'da geleneksel hale gelmiş her salı ve cuma günleri kurulan yöre kadınlarının ürettiği, hazırladığı ürünlerin sergilendiği ve satıldığı pazardır.
Bartın'da el dokuma ürünleri, özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülke çapında ün yapmıştır. Amasra ilçesi ahşap ve dokuma hediyelik eşya yönünden çok gelişmiştir. Kurucaşile, ülkede en özenli gulet yapım yeri olarak bilinir. Ayrıca Kurucaşile taş sac yapımı ile meşhurdur.
FATİH SULTAN'IN GÖZBEBEĞİ
Amasra'dan bahsedilince, pek çok kişinin aklına Fatih Sultan Mehmet'in sözleri gelir: “Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?" (Dünyanın gözbebeği burası mı?)
BARTIN ili AMASRA ilçesinin 2022 ilçe toplam nüfusu 14086. BARTIN ili AMASRA ilçesinin ilçe toplam erkek nüfusu 7129, BARTIN ili AMASRA ilçesinin ilçe toplam kadın nüfusu 6957 . İlçe Merkez nüfusu 6098, bu Merkez nüfusun 3031 'si Erkek, 3067'si kadın nüfustür.İlçe Belde/Köy Toplam nüfusu 7988'tür.
Plaja giriş ücretsizdir. Soyunma kabini ücretsiz kullanılabilirken, WC ve duş ücretlidir. Şezlong ve şemsiye gibi hizmetler de ücret karşılığında kiralanabilir. Amasra'nın en çok tercih edilen plajlarının başında gelen İnkumu Plajı yeme içme açısından da en gelişmiş plajlarından biridir.
İnkumu Plajı, Karadeniz'in en popüler ve en çok tercih edilen plajları arasındadır. Manzarası ile cennetten bir köşe olarak tabir edilen plaj, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalıktır. Denizi tertemiz ve berraktır. Plajın uzunluğu yaklaşık olarak 3 km'dir.
Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçe.
Çekicilik ve balıkçılık ile geçimini sağlayan tatil beldesi, neredeyse her mevsim ziyarete uygun olup, birçok turist tarafından yoğun ilgi görmektedir. Kaç Günde Gezilir; 2 günde gezebilirsiniz. Ziyaret İçin En İyi Zaman; İlkbahar ve yaz ayları, ziyaret etmek için en uygun zamanlardır.
Amasra Tavşan Adası
İsmini, yıllar önce yerliler tarafından adaya bırakılan ve halen daha adada yaşamakta olan tavşanlardan alır.
Ankara - Amasra arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 4 saat 26 dakika sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri