Mamografi sonucunun pozitif gelmesi aslında bir bulguya rastlandığı anlamına gelen bir ifadedir. Ancak standart olarak meme görüntüleme sonuçları BIRADS (Birads) sistemine göre raporlanmalıdır. Birads kategorileri 0'dan 6'ya kadar derecelendirilir. Birads sonucu anlık kanaati bildirir.
Bazı durumlarda da meme kanserinin en erken bulgusu olarak ortaya çıkabilirler. Meme dokusu bazı bölgelerde daha yoğundur, bu mamografide beyaz sahalar şeklinde görülür. Diğer memede olmayan yoğunluk bazı durumlarda bir kanser bulgusu olabilir. Mamografide etrafa çıkıntılar yapan düzensiz beyazlıktır.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Olguların en az üçte birinde, şüpheli mamografik ya da klinik bulguların ileri değerlendirmesi için yardımcı yöntem olarak meme ultrasonu kullanılıyor. Mamografi, meme kanserinin bulgularının tespit edilmesinde daha spesifiktir.
Meme kanseri taramasında en nitelikli yöntem olan mamografinin sonuçlarının negatif çıkması herhangi bir kanser oluşumunun söz konusu olmadığını ifade etmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Mamografi sonucu
Mamografide toplamda (tüm yaşlarda) yüzde 10-30 oranında yanlış negatif sonuç olasılığı bulunur. Meme US'de bu oran yüzde 0.3-47 oranındadır. Meme taraması için günümüzde etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemi mamografidir.
BIRADS Kategori 1, tamamen normal anlamına gelirken, BIRADS Kategori 2, bazı bulguların var olduğu ancak hepsinin iyi huylu lezyonlara ait olduğu anlamına gelmektedir. BIRADS Kategori 3 yazılmış ise raporunuza, %95 in üstünde bir ihtimal ile korkulacak bir şey yok demektir.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
Mamografi, günümüzde meme kanseri tanısı için halen altın standart olarak kabul edilir. Ancak memede kitlenin erken evrede fark edilmesi ve mamografi ihtiyacının saptanabilmesi için her kadının öncelikle ayda bir kez düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaya özen göstermesi gerekir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Kanserli doku, önce etrafına, sonra meme çevresindeki lenf bezlerine yayılmaktadır. Hastalık, erken dönemde çoğunlukla belirti vermemektedir. Bir kitlenin ele gelebilecek büyüklüğe ulaşmadan 2 sene öncesinde tarama mamografisi yardımıyla saptanabilmektedir.
Mamografi çekimi sonrasında bazı kadınlarda ultrason incelemesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ultrason incelemesine ihtiyaç duyulmasının birincil nedeni, meme dokusunun farklı açılardan incelenebilir olması ve tespit edilen kitlenin yapısının belirlenebilmesidir.
BIRADS 1: mamografi sonucu normal demektir. BIRADS2: mamografide bir şey görüldüğü fakat %100 olarak iyi huylu olduğuna emin olnunan durumdur. BIRADS3: çok yüksek olasılıkla iyi huylu olduğu düşünülen durumdur. 6 ay sonra takip önerilir.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Eğer kişiler meme kanseri şüphesi yaşıyorlar ise ziyaret etmeleri gereken doktor, ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır. Meme kanseri tetkiklerini genelde genel cerrahlar yapmaktadır. Hasta genel cerrah tarafından gerçekleştirilen tetkik ve muayenelerin ardından radyolojik tetkiklerini yaptırmalıdır.
Meme Hastalıklarının Tanısında Ultrason
Genç kadınlarda meme dokusu radyasyona daha duyarlı olduğu için, mamografi riskli olabiliyor. Bu nedenle genç kadınlarda meme ultrasonografisi ilk tercih edilecek yöntemdir.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişikliklerdir. Meme ağrısının kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir.
Bu belirtiler şu şekildedir; adet dönemi öncesinde memede ağrı hissedilmesi ve bunun yanı sıra büyüme ve hassasiyet oluşmasıdır. Memede kitle oluşumu hastada hemen fark edilebilecek bir belirtinin oluşmaması sadece adet döngüsü içerisinde memede gözlemlenen değişiklik ve hissedilen kistik ağrılar ile açığa çıkmaktadır.
Meme Derisinde Kalınlaşma, Şişme, Renk Değişikliği
Bazen memede kitle olmadan, doğrudan meme derisinde bazı değişikliklerde meme kanseri belirtileri arasında sayılır. Meme derinin bir bölgesinde kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması, meme kanseri belirtisi olabilir.
BI-RADS 4A; kanser çıkma olasılığı düşük, %2-10 aralığında olan bulgulardır. BI-RADS 4B; kanser çıkma olasılığı orta, %10-50 aralığında olan bulgulardır. BI-RADS 4C; kanser çıkma olasılığı yüksek, %50-95 aralığında olan bulgulardır. Yüksek derecede kanser olduğunu düşündürür bulgular- uygun önlem alınmalıdır.
BIRADS 0: Mamografide bir şey görüldüğü fakat ne olduğu anlaşılamayan durumdur. Ek tetkiklere ihtiyaç vardır. BIRADS 1: Mamografi sonucu normal demektir.
Şüpheli durumlar mutlaka kanser anlamına gelmez! Her 1000 mamografiden sadece 2-4 tanesine kanser tanısı konmaktadır. Şüpheli bulunan durumların %10'nunda biyopsi gerekir, yapılan her 100 biyopsinin sadece %20'sinde meme kanseri çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri