İnşaat Teknolojisi mezunları, inşaat şirketlerinde, müteahhitlik firmalarında, kamu kurumlarında, danışmanlık firmalarında, yapı denetim şirketlerinde ve proje yönetim firmalarında istihdam edilebilirler. Ayrıca, kendi işlerini kurarak bağımsız olarak çalışma imkanına da sahiptirler.
Yapı İşleri Dairesi bulunan kurum ve kuruluşlar, Yapı Denetim Şirketleri, Bilgisayarlı çizim, tasarım yapan firmalar, Yapı Malzeme Laboratuvarları vb. alanlarında kariyer oluşturma imkânına sahiptir.
İnşaat sektörünün her alanında teknik eleman ve sürveyan(teknisyen) olarak çalışabilirler. İnşaat taşeronluğu, inşaat müteahhitliği yaparak kendi alanlarında iş kurabilirler. Ayrıca Belediye, PTT, Karayolları, DSİ, İller bankası, Bayındırlık ve iskân bakanlığa bağlı tüm kamu sektörde teknisyen olarak çalışabilirler.
İnşaat teknikerleri; baraj, yol, hava alanı, konut vb yapı inşaatlarında aktif olarak görev alan, kontrollük hizmeti veren firmalar ile kamu ya da yerel yönetimlerin doğal kaynak, ulaştırma/karayolu, yapı bölümleri ve malzeme test laboratuvarlarında teknik eleman olarak çalışan meslek grubunu oluşturmaktadır.
eleman.net verilerine göre, İnşaat Teknikeri 2023 yılında ortalama 25.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnşaat Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 20.460 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.628 TL maaş alıyordu.
İlgili 16 soru bulundu
İnşaat teknolojisi bölümü, çeşitli inşaatlarda mühendislerin ve mimarların verdiği işlerin projeye uygun olup olmadığını denetleyen kişileri yetiştirmektedir. İnşaat teknolojisi bölümünde inşaat sektörü ile ilgili eğitimler verilir. Bu bölümde verilen ön lisans eğitiminin ardından inşaat teknikerleri mezun olur.
İnşaat teknikeri, konut ya da AVM, otel, hastane gibi ticari projelerin çizim aşamasında mimar ve mühendise teknik desteği sağlayan kişidir. “İnşaat teknikeri kimdir?” sorusunun yanıtı ise mimari projelerde teknik ve detay çizimleri yapan kişi inşaat teknikeridir.
CEVAP: Öğrencilerimiz mezun olmak için 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler.
İnşaat Teknolojisi programı mezunları 'İnşaat Teknikeri' ünvanını alarak iş hayatına atılabilirler. Eğitimine devam etmek isteyenler ise DGS sınavına girerek Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.
İnşaat teknolojisi programı dersleri sayısal tabanlı derslerdir. Program 2 yıllık ön lisans eğitim vermektedir. İnşaat teknolojisi programı dersleri genellikle sayısal ağırlıklı, laboratuvar ve bilgisayar uygulamalıdır.
İnşaat Teknolojisi bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Bu bölümün amacı, inşaat sektöründe çalışan mühendislerin ve mimarların verdikleri işlerin projeye uygun olup olmadığını denetleyecek kişiler yetiştirmektir. İnşaat Teknolojisi Teknikeri unvanını alabilen öğrenciler yoğun rekabetin yaşandığı sektörde başarılı bir kariyer yapabilirler.
İnşaat teknolojisi eğitimi alan kişiler, dikey geçiş sınavına (DGS) girerek gerekli koşulları sağlamaları durumunda dört yıllık lisans programlarından inşaat mühendisliği veya mimarlık gibi bölümlere geçiş yaparak kariyerlerini bu yönde devam ettirebilirler.
İnşaat teknolojisi bölümünden mezun olan öğrenciler, iki yıllık eğitim gördükten sonra inşaat teknikeri oluyorlar. İnşaat teknolojisi bölümü adı altında, isterlerse dikey geçiş yaparak mimarlık ve inşaat mühendisliği fakültelerine geçiş yapmaları mümkün.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
İnşaat teknisyeni duvar örme, kalıplama, sıva, boya gibi işleri yapar. Genellikle bir zanaat kolunda uzmanlaşır. Bir mimar ya da müteahhit ile birlikte çalışabildiği gibi kendi ofisinde de çalışabilir. Yapı ve bayındırlık işleri ile ilgilenir.
Tekniker ve teknik öğretmenler kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılan yapılarda şantiye şefi olarak görev alamazlar. Şantiye şefleri hakkında yönetmeliğin 6'ncı maddesine göre tam zamanlı olarak başka işte çalışanlar şantiye şefi olarak çalışamazlar.
İnşaat teknikeri, ticari ve konut projelerinin yapımında inşaat yöneticisine, mühendise ve mimara teknik destek sağlar.
İş deneyim belgesinin “iş bitirme, iş denetleme, iş durum, iş yönetme” adları verilen türlerinden iş denetleme ve iş yönetme belgelerini kamuda çalışan mühendis ve mimarlar bulundukları göreve göre alabilmekte ancak yine kamuda görev yapan teknikerlerin böyle bir hakkı bulunmamaktadır.
Öğretim Türü
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnşaat Teknolojisi önlisans programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.
2005–2006 eğitim-öğretim yılında “İnşaat Programı” adı altında açılan programın adı daha sonra 2009 yılında İnşaat Teknolojisi olarak değiştirilmiştir.
#MesleğimHayatım | MESLEKİ ALAN TANITIMLARI İnşaat Teknolojisi alanı, Betonarme Yapı Sistemleri, Beton- Çimento ve Zemin Teknolojisi, Cephe Sistemleri, Restorasyon, İç Mekân Dekorasyonu dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri