Türk edebiyatında destanlar İslamiyet öncesi ve İslami dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır.
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila), Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Üzerinde çalışan bilim adamlarına göre Manas destanı, esas itibariyle 840 yılı civarında Kırgızlar'ın Yenisey ırmağı ile Minusinsk bozkırlarında devlet kurdukları yıllarda Uygur Türkleri ve Çinliler'le yaptıkları savaşlarda oluşmaya başlamış, daha sonra XVI-XVII. yüzyıllarda Kırgızlar ile Kalmuklar'ın veya Budist ...
İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserinde yer almaktadır.
Destan kahramanı Manas'ın XVI. Yüzyılda yaşamış bir kişi olduğu hakkında belli bir kanaat bulunmaktadır. Bu bakımdan, destanın olgun çağını yaşaması XVI. Yüzyıl ve sonralarında gerçekleşmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Gılgamış Destanı, Akad çivi yazısıyla Sümerler tarafından 56 kil tablete yazılmış bir destan… MÖ 3000'le tarihleniyor ve insanlık tarihinin en eski yazılı destanı olarak kabul görüyor.
İslamiyet sonrası Türk destanları ise; Manas Destanı, Saltuk Buğra Han Destanı, Timur Destanı, Danişment Gazi Destanı, Battalgazi Destanı, Dede Korkut Destanları, Köroğlu Destanı, Hz. Ali Cenk-nâmeleri, Hızır-nameler ve Genç Osman Destanı şeklinde sayılabilir(Güzel ve Torun, 2009: 45-46; Timurtaş, 1965).
Kırgız Türklerinin millî destanı olan Manas Destanı da İslâmî unsurlar taşıyan ilk destanlardandır. İslâmî Türk edebiyatının bilinen ilk büyük eseri olan Kutadgu Bilig, 6645 beyit içeren manzum olarak yazılmış bir siyasetnâme kitabıdır.
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünüoluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila),Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Bugün gerek Yunan, gerek Mısır ve diğer bütün destanlar bu destandan etkilenerek vücut bulmuş, kaleme alınmış olduğunu söylemek mümkündür. Mesela Gılgamêş Destanı, Yunan Destanı olarak kabul edilen İlyada'dan en az 1500 yıl önce yazılmış olduğu gerçekliği söz konusudur.
olmuştur. Aytmatov, Kırgız halkının tarih boyunca elde etmiş olduğu düşünce ve yaşam felsefesini mündemiç olan Manas Destanı aracılığıyla kendi görüş ve düşüncelerini evrensel boyuta taşıma olanağı bulmuştur. Çünkü Aytmatov'un kahramanları “Manas'ın” ruhundan ateş almış güçlü karakterlerdir.
Dünyanın en uzun ve hacimli destanına, Manas Destanı'na sahip olan Kırgızların sözlü kültür ürünlerini saklama ve aktarmada gösterdiği olağanüstü başarının da gözden kaçırılmaması gerektiği özellikle vurgulanması gereken bir konudur.
Dünyanın türlü bölgelerinde yaşıyan ve kültür seviyesi bakımın- dan türlü derecelerde bulunan Türk uluslarının kahramanlık destanları, genel olarak folklor ürünleri arasında Kırgızların Manas destanı çok önemli bir yer almaktadır.
Cengiz Han Destanı (Cengiz-Name) ve Özellikleri
Cengiz Han Destanı, Orta Asya'da yaşayan Türk boyları arasında 13. yüzyılda doğup gelişmiş bir destandır. Cengizname; Cengiz Han'ın soyu, doğumu, fetihleri ve etkileri hakkındaki genel halk rivayetlerinden derlenmiş tarihi bir destandır.
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir.
Velihanov'dan sonra Manas destanını 1862-1869 yılları arasında lsık Göl çevresinden derleyen ve ilk tam metnini 1885 yılında yayınlayan isim ise Radloff olmuştur. Onun “Kuzey Türk Boylarının Halk Edebiyatı Örnekleri” adlı beş ciltlik kitabının beşinci cildinde Manas destanına yer verilmiştir (Temur, 2011: 137-138).
Şu destanı, MÖ 330-MÖ 327 yıllarındaki olaylarla bağlantılı olan eski bir Türk destanıdır. Bu tarihlerde Makedonyalı İskender, İran'ı ve Türkistan'ı istilâ etmişti. Bu dönemde Saka hükümdarının adı Şu idi. Bu Destanda Türklerin İskender'le mücadeleleri ve geriye çekilmeleri anlatılmaktadır.
Kutadgu Bilig ilk yazılı Türk-İslam eseridir.
Anadolu'da oluşan ilk Türk destanı Battal Gazi Destanı'dır.
İslâmî dönem Türk edebiyatının ilk ürünleri 11. ve 12. yüzyıllarda ortaya çıkar. Bunlardan ilki, Karahanlı Devleti zamanında Hakaniye Türkçesi ile yazılmış olan Yusuf Has Hâcip'in Kutadgu Bilig'idir.
Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır.
Yaratılış Destanı'nın Konusu
Yaradılış destanı, Türklerin Altay-Yakut zamanında çıkan bir destandır. Ayrıca ilk Türk destanlarından olma özelliğine de sahiptir. Asya kıtasının çeşitli bölgelerinde yaşayan Türk boyları ve Altay Türkleri arasında söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri