Kepez A.Ş. tarafından inşa edilen 48 MW kapasiteli Manavgat Barajı 1987 yılında işletmeye açılmıştır.
Manavgat Barajı, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Çayı üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1986-1987 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Irmağı üzerindedir. Cengiz Enerji bağlı ortağı olan Eti Alüminyum A.Ş. tarafından işletilen santral 540 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 42. Antalya'nın ise 2. büyük enerji santralidir.
Oymapınar barajı ve Hidro Elektrik Santralı (HES) Akdeniz kıyısında Antalya iline 76 km uzaklıkta Manavgat Çayı üzerinde enerji üretimi amacı ile kurulmuştur.
Üzerinde iki tane baraj inşa edilmiş olup (Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı), enerji üretimine büyük katkılar sağlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Arıtma tesisi yılda 90 milyon m3 arıtılmış, 90 milyon m3 ham su olmak üzere toplam 180 milyon m3 su kapasitesine sahiptir. İsrail'e Manavgat tesisinden su satışını öngören bir anlaşma 4 Mart 2004 tarihinde imzalanmıştır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
Oymapınar Barajı, Antalya'da, Manavgat Nehri üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1977-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Beton kemer tipi olan barajın gövde hacmi 575.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 185,00 m, normal su kotunda göl hacmi 300,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 4,70 km2'dir.
Manavgat Nehri üzerinde yer alan Oymapınar Barajı, 185 m yüksekliğiyle Türkiye'nin beşinci yüksek barajıdır.
180 metrelik bir uçurumun dibinde, dik kayaların ve dar bir vadinin içinde derinliği 100 metreyi bulan baraj gölü, heyecan verici görüntüsü ile her yıl binlerce misafiri ağırlıyor. Oymapınar Baraj Gölü'nde, gezi tekneleriyle 'Yeşil Kanyon' turları düzenleniyor.
Oymapınar, Bitlis ilinin Hizan ilçesine bağlı bir köydür.
Artvin'e 30 km uzaklıkta ve Çoruh Nehri üzerinde kurulmak üzere projelendirilen bu taahhüt, Yüksel İnşaat'ın uluslararası konsorsiyum üyeleri ile birlikte gerçekleştirilmiştir.
“Cumhuriyet tarihimizin ilk barajı olan ve 1930 yılında Atatürk'ün talimatıyla yapımına başlanan Çubuk Barajı, maalesef Çubuk Çayı'na ilçenin kanalizasyonun aktarılması ve civardaki besi çiftliklerinin atıklarının baraja verilmesi sebebiyle 1994 yılından sonra baraj işlevini kaybetmiş durumdaydı.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir.
Türkiye'nin sayısız doğal güzelliklerinden ve ilgi çeken lokasyonlarından birisi olan Manavgat Oymapınar Barajı, Antalya ili Manavgat İlçesinde Manavgat Çayı üzerine kurulu iki barajdan kuzey tarafta yer alanıdır.
Manavgat, 2283 km²'lik yüzölçümüyle Antalya ilinin en büyük 2. ilçesidir. Manavgat Şelalesi, Türkiye'nin en düzenli akan akarsuyu Manavgat Irmağı kadirindedir. İlçe nüfusu 252.941'dir (2022 sayımı). İlçe merkezinin 2008 nüfusu 76.605, 2012 nüfusu ise 99.254'tür.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Limak'tan yapılan açıklamaya göre, kurulu gücü 558 megavat olan Yusufeli Barajı ve HES'in Türkiye ekonomisine katkısının yıllık 5 milyar TL olması bekleniyor.
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri