Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Ağustos, Eylül, Ekim ayları arası 1-2 kulaçlara kadar çipuranın kıyıya yaklaştığı mevsimlerdir. Yem olarak çipura için madya, yengeç, kayalara yapışık olarak yaşamını sürdüren kaya midyesi kıyıdan çipura için en popüler yem olarak kullanılabilir.
Balık çeşitleri arasında en sık tüketilen balıklardan biri olan çinekop balığı, lüfer balığının daha küçük formudur. 10-15 santimetre boylarında olan balık, Türkiye'de özellikle Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Bu oldukça değerli ve lezzetli balığın avlanması için, en etkin yöntem yemli takım kullanılmasıdır. Çünkü çinekop istavrit balığını sever. Bu yüzden yemli takımda istavrit kullanıldığında, çinekop balığının avlanması kolay olur. Birde taze istavrit kullanırsanız, çinekop avı oldukça bereketli geçer.
Avlanma zamanı kasım-ocak arasıdır, hava sert kapalı ve denizin dalgalı olması gerekiyor. Sabah ve akşam suyu daha bereketlidir.
YEMLİ ÇİNAKOP AVI
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Biliyorsunuz Çupra yakalanması zor bir balık. Çoğu zaman Yengeç ve Mamun kullanılır ama İzmir körfezde genelde iri Boru Kurdu ile yakalanır.
Paragatta tutulan balıklar sürekli gezdiği için canlı olur ve daha taze ve hasarsız olur. Çipura Ekim-Kasım aylarında ortaya çıkar ve av mevsimi budur.
1 - 2 Numaraları Lüfer 3 - 4 numaraları Sarıkanat - 4 - 5 - 6 numaraları ise Çinekop boyları için ideal olta iğneleridir. Bir kutuda 100 Adet iğne bulunmaktadır.
Ayrıca havaların çok soğuk olduğu dönemlerde sığ kısımlarda balık yakalayabilmek oldukça zordur. Bu mevsimlerde balıklar genellikle denizin açıklarında bulunurlar. Bu sebeple soğuk kış günlerinde kıyıdan 10-15 metre kadar ileride balık yakalamak daha kolaydır. Kış aylarında kıyıda dip balıklarını bulabilmek mümkündür.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Mezgit ve tekir Mart ayının yenebilecek balıklarıdır. Bir de alınabiliyorsa kalkan en güzel bu ay olur. Deniz levreği bu ay bollaşır. Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır.
Mart. Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır.
Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, kaya balığı, levrek şubat ayında lezzetlidir. Tekir çok boldur. Şubat ayında Uskumru, lüfer, palamut artık yağını kaybetmeye başlar fakat gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop, midye lezzetini korumaya devam eder.
Tavuk göğsü ile hangi balıklar avlanır? Çipura, karagöz, mercan, izmarit, halk arasında kaya balığı olarak bilinen tüm orfoz türleri, çarpan, trakonya, gümüş ve daha sayamadığım dip balıklarının çoğu tavuk etine gelmektedir.
levrek ilgi duyduğu her şeyi ağzına alır. levreğin dişi yoktur ama kocaman bir ağzı vardır.
Dip balığı olduğu için, 20-25 metre derinlikte, kumlu ve çamurlu yüzeylerde yaşar. Şubat ve Mayıs ayları arasında avlanır. Çinekop: Ilıman deniz ve okyanuslarda yaşayan çinekop, Karadeniz ve Ege'de yaşar.
Çinakop için kaşık takımı ince hazırlandığı takdirde av daha zevkli ve verimli olur. Olta kısmı 0.40 numara ve 30 kulaç uzunluğunda olup kelebeğe (mantara) sarılır. Ucuna 13 mm. uzunluğunda bir fırdöndü takılır.
Çinekop, sevgili okuyucular, avlanması yasal olarak yasak olan bir tür. Aynı sarıkanat gibi. Onları avladığınız zaman, üreme boyuna erişemediği için, lüfer ortadan kalkıyor.
MART: Kalkan, levrek ve kefalin en lezzetli aylarından biridir. Lüfer, palamut ve uskumrunun lezzeti iyice düşer. NİSAN: Kalkan sezonu nisanda da devam eder, mercan, kılıç, levrek ve kırlangıç balıkları boldur. MAYIS: Barbunya, tekir, levrek ve iskorpit bu ayda bulunur.
Başının içinde gözlerinin arkasında her biri 4-5 gramlık beyaz taş bulunur. Genelde tek gezen, geceleri avlanan ve oyuklar arasında süzülürcesine dolaşan bu balığın başlıca besini karides ve yavru balıklardır.
İç sularda av yasağı, 15 Mart 2022 tarihi itibari ile başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında Sazangiller, Kadife, Şiraz ve Yayın balığı avcılığı yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri