Bel ağrınız geçmiyorsa mutlaka bel ağrısı tedavisi için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına gitmeniz gerekir. Bunun sonucunda uygun görüldüğü takdirde fizik tedavi uygulaması yapılır. Bel ağrıları için manipülasyon ve masaj fayda sağlayabilir.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Bel ağrısının tedavisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedenine göre yapılır. Genel olarak bel ağrısı tedavisinde; Basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, anti-romaizmal ilaçlar kullanılır.
İlaç tedavisi ve istirahat
Dejeneratif ve mekanik bel ağrılarında akut dönemde Anti inflamatuar ilaçlar,kortizon kullanmak gerekebilir. Kronik dönemde basit ağrı kesiciler yeterli olabilir. Akut (yeni başlamış) bel ağrılarında birkaç günlük tam yatak istirahati yeterlidir.
Bel Ağrısı Nedir? Bel kaslarında ani zorlanmalar ağrıya yol açar ve basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ila 1-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Eğilip kalkarken belde ağrı olduğunda belirli bir süre dinlenmek ve fiziksel aktiviteyi kesmek doğru olacaktır. Günlük olarak yaşanan fiziksel aktiviteler sırasında otururken ya da kalkarken bel bölgesinde ağrı oluşabilir ve bu durum çok farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Tedavisinde belin dinlendirilmesi, zorlayıcı ve tekrarlayıcı aktivitelerden uzak durmak, bel kaslarını güçlendirmeye ve esnetmeye Veya yönelik egzersizler, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yazılır. Omurgada aks bozukluğu uzarsa bu aksı düzeltmeye yönelik özel omurga destek aparatları kullandırılır.
Bel ağrısı çekince ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla birlikte, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif derecede başka bir sportif aktivite sıklıkla bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gergin kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salınımını uyarır.
En sık nedenlerinden biri kas kasılmasıdır. Ani bir hareket, kötü yatış ve duruş pozisyonları, uzun süre soğuğa maruz kalma ve ağırlık kaldırma gibi durumları takiben ani başlayan, bıçak saplanır tarzda ağrılardır. Diğer bel ağrısı nedenleri şunlardır: Hasarlanmış ya da fıtıklaşmış diskler.
Bel tutulması yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışması gerekir. Bel tutulmalarında tedavi ve tanı için Nöroloji(beyin ve sinir hastalıkları bölümü) ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinden herhangi birinden randevu alması gereklidir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Sıcak su torbası bel ağrılarına da iyi gelebilir. Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat o bölgeyi sıcak tutmak önemlidir. Bunun için de sıcak su torbası kullanımı önerilir. Aynı zamanda eklem ağrılarında da kullanabilirsiniz.
Bel Tutulması Tedavisi
Halen desteğe ihtiyacınız varsa özellikle belimiz için yapmamız gereken şey iki üç gün düzenli olarak dinlenmek, sıcak nemli kompres uygulamak yumuşak masaj yapmak iyi gelecektir. Tabi ki eğer özellikle kas iskelet sisteminden konuşuyorsak hareketi mutlaka reçetemize eklemeliyiz .
Kasları hareket ettirmek için egzersiz yapmak, bel ağrısına neden olan duruş pozisyonlarından kaçınmak, soğuk kompres uygulamak, masaj yapmak ve yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçınmak bel ağrısıni geçirmek için uygulanabilecek yöntemler arasındadır.
Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır. S1 siniri olarak da bilinen bu sinirin sıkışmasına siyatik ya da siyatik ağrısı denir.
Ağrınızı hafifletmek için içinde parasetamol bulunan bir basit ilaç mutlaka evde vardır, bir ya da iki adet alabilirsiniz. Birçok ülkede, parasetamol ve non steroid antiinflamatuar adını verdiğimiz ödem giderici ve ağrı kesici ilaçlar reçetesiz satılmakta. Bu ilaçlar geçici bir süre ağrınızı kesecektir.
Dahiliye, ortopedi, fizik tedavi, beyin cerrahisi, üroloji gibi branşlara hastalar bel ağrısıyla başvurabilmektedir... Bel ağrısı asıl olarak fizik tedavi ve beyin cerrahisi branşlarını ilgilendiren bir bulgudur...
Örnek vermek gerekirse, belde sinir sıkışması için en güçlü belirti her iki ayağa vuran ağrı, oturma ve yürümede güçlük ve bacaklarda karıncalanmadır. Kolda sinir sıkışması durumunda ise el bileğinde ve parmak uçlarına doğru sızlama ile uyuşma görülür. İlerleyen durumlarda kolda seğirmeler oluşabilir.
Bel bölgesinde omurilik sıkışırsa, ağrı bir bacağa, bazen de ayağa yayılabilir. Omurilik sıkışması boyun bölgesinden kaynaklanırsa ağrı kollara doğru yayılabilir. Sıkışmanın sebebi tümör, apse veya hematom ise etkilenen bölgedeki sırt veya boyna dokunulduğunda hassasiyet hissedilebilir.
Belde Sinir Sıkışması
Belde meydana gelen sinir sıkışması her bireyde ve her yaş grubunda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Özellikle genç ve orta yaşlı bireylerde disk hastalıklarına sebebiyet verebilir. Disk rahatsızlıklarına ek olarak kireçlenmeye de sebep olur.
Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Soğuk hava denilince aklımıza ilk olarak soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu gelir. Oysa soğuğun yol açabildiği birçok sorun var. Bunlardan biri de; omurga sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bel ağrısına yol açması, hatta bel fıtığını tetiklemesidir.
Birde soğuk havalar başlayınca kaslarımız gerilmeye başlıyor. Sıcak havalarda ise tam tersi oluyor ve sıcağın etkisiyle gevşiyor. Soğuk havaların etkisiyle kaslarımız spazm geçiriyor ve gerilen kaslarımız nedeniyle omurga açıklığı giderek azalıyor ve bu sefer fıtık ağrılarımız artıyor.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri