Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
Manda sütünü geniş ağızlı (en az 30 cm) çapında mümkünse çelik bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başladığında büyük bir kepçe yardımıyla sütü sürekli tencere içinde yukarıdan aşağıya döküp havalandırarak sütün yüzeyini iyice köpürtün. Bu işlemi en az 15-20 dakika devam ettirin.
Kaynatılmış süt buzlukta saklanacaksa eğer önce sütün soğuğa yakın bir ılıklığa gelmesi beklenmeli, ardından buzluk için uygun olan kaplara koyularak dondurucu kısma konmalıdır. Bu şekilde 2 ay kadar buzlukta kaynatılmış süt saklanabilir.
Bunlardan ilki, yoğurdun buzdolabında muhafaza edilmesidir. Kapalı bir cam kap, yoğurdun saklanması için oldukça önemlidir. Ağzının sıkıca kapatılmış olması; yoğurdun dokusunu, tadını ve besin değerlerini koruyacaktır. Yoğurt açıldıktan yaklaşık 2-3 gün içinde mutlaka tüketilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Yoğurdu buzdolabında, kapalı bir kapta 4°C'de en fazla 1–2 hafta saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucu veya buzlukta saklamaya karar verdiyseniz, raf ömrü 1-2 aya kadar uzayacaktır.
Sıcaklığını koruması ve soğumaması için üzerini örtün ve 7 saat kadar mayalamaya bırakın. Mayalanan sütünüzü 1 gün kadar da buzdolabında dinlendirin. 1 gün sonunda yemeye hazırdır.
Öncelikle çiğ sütün dışarıda ne kadar dayandığını ele alalım. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabiliyor. Buzdolabında 12-24 saat, havasız bir kapta ise 3-7 güne kadar dayanabiliyor.
'Çiğ süt kaynatıldıktan sonra kaç gün dayanır? ' sorusu da merak konusudur. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Sütü buz kalıplarına su koyar gibi koyun ve dondurucuya atın. Ortalama 1 gün içerisinde süt tamamen donmuş olacaktır. Özellikle donmuş sütü kahve yapımında veya bir şeyler pişirirken kullanmak isteyenler için, buz kalıpları ideal yöntemdir.
Manda sütünü, bebeklere doğrudan vermek bebeklerin sağlığı için uygun değildir. Yüksek oranda protein içerdiği için 1 yaşından sonrasını beklemeniz önerilir. 1 yaşını dolduran bebekler için doktor onayı almanız gerekir. 1 yaşından daha küçük bebeklere inek, keçi ve manda sütü doğrudan verilmemektedir.
Süt bileşenleri açısından manda sütü inek sütüne göre daha zengin değerlere sahiptir. Manda sütünde bulunan yağ, kuru madde, protein ve laktoz gibi değerler inek sütüne oranla daha fazla miktardadır[6]. Manda sütünün %19,28'ini toplam kuru madde, %5,30'unu protein, yaklaşık %7,97'sini yağ oluşturmaktadır.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Her yaş grubunun tüketmesi gereken çiğ süt (inek, koyun, keçi ve manda gibi hayvanlarımızdan) herhangi bir pastörizasyon işleminden geçirilmemiş, tüm yağ asitlerinin ve vitaminlerin korunduğu halidir. Soğuk zincir bozulmadan kaynatılarak tüketilmesi gerekmektedir.
Kaynattığınız, beklenen ısıya gelen sütünüzün bir kısmını alıp mayayla birlikte güzelce karıştırıp bir 5-10 dakika bekletin mutlaka. Bu şekilde hazırladığınız maya tüm süte eşit oranda dağılacak ve sütünüzün mayayı tutup kolaylıkla yoğurda dönüşmesini sağlayacaktır.
Eğer kaynatılmamışsa, çiğ süt kapağı kapalı şekilde buzdolabında 0 ila +4 derece arasında şişenin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar saklanır. Eğer kaynatılmış ise buzdolabında 7 ila 10 gün muhafaza edilir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır. Bu nedenle birçok ülkede hidrojen peroksitin bu amaçla belirli koşullara dikkat edilerek kullanılmasına müsaade edilmekte ve hatta önerilmektedir.
Çiğ sütün kullanım ömrü olarak da, size ulaştıktan sonraki 24 saat içinde tüketmenizi öneririz. Hemen kullanmayacaksanız bile kaynattıktan sonra, soğutarak kapaklı bir tencere veya kapaklı bir kap ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kaynattıktan sonra buzdolabında saklamak kullanım süresini uzatabilir.
Kaynatılmış süt buzdolabında 2 gün saklanabilir.
Daha yağlı ve katı bir yoğurt isterseniz,3 kg inek sütüne 1 kg manda sütü karıştırın. Sütçünüzden aldığınız süt eğer soğuk olarak size ulaşmaz ise süt kaynatmadan önce veya kaynatma sırasında kesilebilir.
Gerçek manda yoğurdu sert ve sulanmadan durur. içermesidir. Ancak sallanırsa ve kaşık vurulursa sulanmaya başlar. sütü alarak kendinizde mayalayabilirsiniz.
Zira manda sütünün yoğurdu çok katı tutuyor. Fakat ağır da bir kokusu var. O yüzden ben eşit oranda inek sütü ile karıştırıyorum. Hem koku namına bir şey kalmıyor, hem kalıp gibi tutuyor, hemde çok çok çok sağlıklı ve besleyici oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri