Roma Hukuku'nda Vekâlet Sözleşmesi (Mandatum)
Roma hukukunda mandatum olarak isimlendirilen ve iş görme borcu do- ğuran vekalet sözleşmesi rızai sözleşmeler arasında yer alır. Dolayısıyla tarafların birbirine uygun karşılıklı irade beyanları sözleşmenin oluşması için yeterlidir¹.
Mutuum (karz, tüketim ödüncü) sözleşmesi bir miktar para veya diğer misli eşyanın mülkiyetinin, aynı cins, miktar ve nitelikte bir şeyi iade etme borcu altına giren kişiye devredilmesiyle meydana gelir.
Dar hukuk akdidir, tek taraflı akittir, davaları dar hukuk davasıdır. Stipulatio'da sorulan soruya kayıtsız ve şartsız cevap verilmesi zorunludur. Bu akdi sağırlar yapamaz, akdin şahit huzurunda yapılmasına gerek yoktur, öte yandan ispatı güçtür.
Vekilin davası ise actio mandati contraria'dır. Bu dava ile vekil, vekalet verenden vekaleti icabı yapmış olduğu masrafları ve gördüğü zararların tazminini ve yüklendiği borçların üzerinden alınmasını isterdi. Dava ile ücret talep edilemezdi.
İlgili 17 soru bulundu
Actio, Roma İmparatorluğu'nda usul hukukunu harekete geçiren ve hakların hima- yesine temel olan kavramdır. Bir başka deyişle, actio, “borçlu olunan şeyi, hakim önünde talep etme hakkından başka bir şey değildir.
ACTIO PUBLICIANA IN REM
Kazandırıcı zamanaşımının zaman şartı hariç diğer şartları yerine getirmiş olan kişinin mülkiyet hakkının korunmasını sağlayan davadır. Praetor'un tanıdığı bir dava biçimidir, çağdaş hukuklarda yeri yoktur.
Vedia verenin taşınır bir malı ücretsiz olarak saklanmak üzere vedia alana tevdi ettiği, tevdi alanın da bu malı istendiği zaman iade borcu altına girdiği akit vedia akdidir (saklama sözleşmesi – depositum).
Tarafların karşılıklı ve birbirine uygun beyanlarıyla yükümlülükler üstlendikleri anlaşmaya akit (sözleşme) denir. İki ya da daha fazla kişi ile gerçekleştirilebilir. Yapılan sözleşmeyle taraflara bağlayıcı olarak haklar, sorumluluklar ve borçlar yüklenmiş olur.
Karz sözleşmesi tüketilebilen misli bir malın, misli daha sonra iade edil- mek üzere ödünç verilmesidir; ariyet sözleşmesi ise genellikle gayri misli bir malın kullanımının, malın aynen iade edilmesi koşuluyla, bir başkasına bırakılması; yani malın menfaatinin temlik edilmesidir.
Rei vindicatio (Türkçe: İstihkak davası) Roma Hukuku'nda zilyet olmayan mâlikin mal üzerindeki fiilî egemenliği geri kazanmak amacıyla malik olmayan zilyede açtığı davadır. Bu dava hakkına özgür, roma yurttaşı ve baba egemenliği altında bulunmayan kişiler sahipti.
Günümüz haksız fiil sorumluluğun temel esasları ve unsurları ise MÖ 286 yılında yürürlüğe giren “Lex Aquilia”ya dayanır, bu yasa ile kişilerin mal varlıklarına haksız surette verilen zararların tazmini kabul edilmiştir. “Lex Aquilia” kusur sorumluluğunun da tarihsel kökenini oluşturur.
Omnis Culpa Sorumluluğu
Kusur sorumluluğunda genel kural borçlunun tüm kusurlarından sorumlu tutulmasıdır. Roma'da tüm kusurlardan sorumluluk prensibine omnis culpa adı verilmiştir. Omnis culpa sorumluluğunda borçlu kasti ve ihmali olarak verdiği zararlardan sorumludur.
1) Furtum: Çağdaş hukuklardaki hırsızlık, emniyeti suiistimal, ihtilas gibi birçok suçu içine alan suç tipidir. 2) Rapina: Cebir ve şiddet kullanarak bir kimsenin malının alınması veya gasp edilmesidir. 3) Damnum iniuria datum: Haksız olarak başkasının malına zarar vermektir.
İus gentium, özel hukuk alanında yabancılara uygulanırken, uluslararası hukuk alanında Roma dışındaki devletlere uygulanırdı.
Latince milletler hukuku anlamına gelen jus gentium aşağıdaki kurallar başta olmak üzere devlet-devlet ilişkilerinde riayet edilmesi gereken kurallardan oluşan bir uluslararası hukuk dalıdır. Jus gentium ve jus inter gentes uluslararası hukukun iki ana dalını oluşturur.
Akdin bağlayıcılığı, taraflardan birinin tek taraflı iradesiyle feshedilemeyecek nitelikte olması anlamında fıkıh terimi. En yaygın hukukî işlemi ve borç kaynağını ifade eden bir hukuk terimi. Bir akdin veya hukukî bağın ortadan kaldırılması anlamında fıkıh terimi.
İcâre, sözlükte; “kira, kiraya verme kiralık” anlamlarına gelir. Terim olarak ise, “cinsleri ve miktarları belli olan bir menfaati belli bir bedel karşılığında satmak ve süresi sona erince ya o menfaati geri almak veya icâreyi yenilemek” anlamına gelir.
Îcâb, evlilik akdi inşâ etmek üzere ilk olarak ortaya konulan irade beyanıdır. Kabûl ise, evlenme konusunda îcâbdan sonra ifade edilen irade beyânıdır. Hanefîlere göre karşılıklı olarak ortaya konan irade beyanının rızaya dayanması ise nikâh akdinin şartıdır.
Sözlükte “yöneltmek, bir kimseyi yetkili kılmak, bir yere vali tayin etmek” anlamındaki tevliye, terim olarak bir malın alış fiyatı veya maliyeti üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan satılmasını, ayrıca bir kamu görevine tayini ifade eder.
Hile (dolus), bir kimsenin zihninde yanlış fikirler oluşturarak gerçek durumu bilseydi yapmayacağı bir hukuki işlemi yapmasını sağlamaktır. Bir kişiyi aldatmak ve yanıltmak için kurnazca hareketlerde bulunmak hile olarak ifade edilir (Akıncı, 2003: 124).
Vedia(Bailments)
Örneğin, bir lokantaya girerken paltoların, vestiyere bırakılması, saatin tamir amacıyla, bir kimseye bırakılması hallerinde durum böyledir. Bu şartlar altında malların diğer kimselere bırakılmasına “bailment”[1](vedia) adı verilir.
Legis actio'da kullanılan actio-dava kelimesi, çekişmeli durumlarda açılacak davanın nasıl açılması gerektiği göstermek amacıyla kullanılmıştır. Bu yüzden legis actio'nun gerçek anlamı, yasal dava kalıbıdır.
D.25.2.26 : Rerum amotarum actio condictio est : “Actio rerum amotarum (alıp götürülmüş şeylerin davası), bir condic- tio'dur”. Kadının hırsızlığı bizzat yapmaması, hırsızlığa yardım etmesi durumunda da kadına yine actio furti değil, actio rerum amotarum açılır.
-Ius, hukuk düzeninin fertlere korunmaya değer menfaatlerini gerçekleştirmek üzere tanıdığı hak demektir. -Somut yaşam olayları hukukun şartlarına uygun olarak hak sahibine, korunması için bir dava hakkı tanınır. -Hakkının tanınması için fert, devlete bir actio (dava) vermesi için başvurabilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri