Türk kültür evreninde, gaipten haber vermek, hastaları iyileştirmek, doğaya, eşyaya ve hayvanlara hükmedebilmek gibi çeşitli insanüstü yetiler, manevi güç göstergesi olarak değerlendirilir.
Manevi Güç= Sıkıntılara dayanma, zorluklarla başa çıkabilme, normal zamanlarda yapılması zor olan işleri, o an için başarma ile kendini göstermektedir. İnsanın manevi yönü Ruhsal yönüdür.
Artık o insanın birinci derecede önem verdiği şey, dünyası olur. Bunun için her gün bir miktar da olsa maneviyatınızı güçlendirecek Kur'an, tefsir, hadis gibi imanı eserler okumak, dini sohbetlere katılmak, bu konuda birilerine bir şey anlatmak veya dinlemek maneviyatınızı besleyecektir.
Yani maneviyat (spi- rituality) kelimesiyle bir kişinin manevi hayatının veya manevi olarak algıla- dığı şeyin yaşanmış gerçekliği ifade edilmektedir. Bununla birlikte bir kişinin ruhsal yaşamında neler yapabileceğini anlama açısından, maneviyatın daha fazla açıklanmaya ihtiyacı vardır.
Kişinin iç dünyasıyla ilgili her şey maneviyat olarak nitelendirilir. Maddiyat kelimesi ile zıt anlamlı olan bu sözcük, duygu ve düşünceleri de kapsayan geniş bir kavramdır. Tasavvufta ise maneviyat kavramı zahiri değil batıni, aşikar değil mahrem olan şeylerin karşılığı olarak kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Maneviyat, kişinin içsel kaynaklarına erişmesine ve hayatındaki güçlüklere karşı direncini artırmasına yardımcı olur. Ayrıca, maneviyat, kişiler arasındaki ilişkileri güçlendirebilir. Manevi değerler, sevgi, hoşgörü, saygı ve dayanışma gibi evrensel insan değerleridir.
Manevi iyilik hali, bireyin manevi olarak önem verdiği ilahi değerlerin, toplum ve kendisi ile tutarlı ve dengeli bir bütünleşme içerisinde olması anlamında kullanılan bir kavramdır.
Manevî yükselme yaşamış bir kişi, elinden gelen her şeyi yapar ama bütün bunları yaparken Allah'a ve kadere imanı onu huzurlu ve sakin hareket etmeye yönlendirir. O Allah'a güvenir, başarı için ihtiyaç duyduğu sebeplerin etrafında toplanmasına Allah'ın yardım edeceğini bilir.
Manevi destek, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir kişinin sağladığı yardım veya desteği ifade eder. Manevi destek, bir kişinin zor zamanlarda güçlü kalmalarına, umutlarını korumalarına ve hayatlarındaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
1.) Bakıma muhtaç kişinin, hayatın anlamını ve amacını bulmasında yardımcı olmak. 2.) Hayatını gözden geçirebilmesi için cesaret verici telkinlerde bulunmak. 3.) Sabırla ve dikkatle dinlemek. 4.) Kişinin, inanç ihtiyaçlarını desteklemek ve ibadetlerini yerine getirmede yardımcı olmak.
Çeşitli kavramlar ve olgular, maddi ve manevi olarak ikiye ayrılır. Gözle görülebilen, tüm somut varlıklar maddidir. Örneğin: Ev, araba, apartman... Beş duyu ile algılanmayan şeyler, duygular ve erdem, dostluk gibi soyut kavramlar ise manevi olarak nitelendirilir.
Gerçek iyilik Allah (c.c.)'a ve imanın geri kalan ilkelerine imandır. Ama Allah (c.c.)'ın istediği şekildeki bir iman. Aynı zamanda bu imanın hayata yansıtılmış halidir gerçek iyilik. İnsanlara/insanlığa yapabileceğimiz en büyük iyilik ise, yine insanları Allah (c.c.) ile buluşturmaktır.
İyilik hali kavramı Cambridge sözlüğünde, “kendini sağlıklı ve mutlu hissetme durumu” olarak açıklanır. Bu kavramın içine akıl ve ruh sağlığı, yüksek yaşam doyumu, refah, anlam duygusu ve stresle başaçıkma becerileri giriyor. Bu kavram kısaca “kendini iyi hissetmek” olarak açıklanabilir.
Genel olarak maneviyatın, bireysel inanç ve uygulamalar; kutsal olana ve evrene bağlı olma hissi; benliğin ve kişisel potansiyellerin gelişimi; anlam arayışı ve hayat memnuniyeti gibi konularla ilişkilendirildiği söylenebilir.
Manevi zekâ insan beyninin ve psişesinin içsel, fıtrî bir yeteneğidir ve en derin kaynaklarını evrenin kalbinden çekip çıkarmaktadır. Bu milyonlarca yıl içinde gelişen ve beynin problemlerin çözümünde anlam bulmasını ve anlamı kullanmasını sağlayan bir yetenektir (Zohar ve Marshall, 2014).
Maneviyat, dini inançları da içine alan ancak dini inançlardan daha geniş bir kavram olarak; insanın kendi iç dünyasını anlamlandırmasının dışında diğer insanlarla, evrenle, Allah'la-Tanrı'yla olan ilişkilerini kapsayan bir kavramdır.
Nur Penceresi » Dört Manevi Hastalık Ümitsizlik, Amele Güvenmek, Gurur ve Su i Zan - YouTube.
Pozitif ruh sağlığı, yalnızca başkalarına olumlu davranma, neşe kaynağı olma değil; kişinin kendini başkaları olmadan da öznel olarak iyi duyumsamasıdır. Pozitif ruh sağlığında, kişinin kendisini mutlu, iyi duyumsaması için çevre koşullarının elverişli olması yeterli görülmüyor.
Gerçek iyilik, yüzümüzü doğuya, ya da batıya çevirmek değildir. Kur'ân gerçek iyiliğin ne olduğunu açıklıyor. Buna göre gerçek iyililiğin temelinde iman esasları vardır. Gerçekten iyi olan insan, herşeyden önce Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kutsal kitaplara ve peygamberlere inanan kimsedir.
1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü sağlığı yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden "tam bir iyilik hali" olarak tanımlamıştır. İyilik Hali ya da artık dilimize yerleştiği şekli ile Wellness bir hedeftir. Bütüncül sağlığın ifadesi olan beden-zihin-ruh-duygu entegrasyonudur.
Psikolojik İyilik, bir bireyin duygusal sağlığını ve genel işleyişini tanımlamak için kullanılır. Bu kavram, aslında insanların ne kadar olumlu duygular yaşadıklarıyla ilgilidir. Bazen psikolojik iyilik tanımı bazı kaynaklarda “öznel iyi oluş” olarak da adlandırılır. (Diener, 2000).
İhsân kelimesi Türkçe'ye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
En derin sırlarını anlatıp, her şeyi danışabildiğin, normal arkadaştan daha fazlası olan sevgi yüklü kişi demek. Yani "manevi dost" denilen kişi. Galce kökenli.
Sevgi, saygı, merhamet, cömertlik, sorumluluk gibi değerler manevi değerler olarak ifade edilebilir. Nesilden nesile aktarılan manevi değerler; sevme, sevilme, ait olma, kendini gerçekleştirme gibi bireyin ruhî gereksinimlerini karşılayan en başat ihtiyaçlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri