Bilgisayar Sertifikası, Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası olarak da bilinen Temel Bilgi Teknolojileri Sertifika Programımız uzaktan eğitim yöntemiyle verilmekte olup Adalet Bakanlığı katiplik alımı için bilgisayar sertifikası şartını sağlamanız için önem arz etmektedir.
Bilgisayar Sertifikası, bilgisayarla ilgili belirli bir alan veya beceri seti hakkında bilgi ve yetenekleri doğrulayan bir belgedir. Bu sertifika, bir kişinin belirli bir yazılım, ağ veya donanım teknolojisi konusunda uzman olduğunu gösterir.
Bu sertifika, bilgisayar programları ve uygulamaları kullanarak ofis işlerinin yürütülmesine yardımcı olmak, veri tabanları yönetmek, elektronik tablolar hazırlamak, sunumlar yapmak, belgeleri düzenlemek, raporlamak ve dosya paylaşımı yapmak gibi işlerde etkili bir şekilde çalışabilen kişileri belgelendirir.
Bilgisayar işletmenliği sertifikası birçok sektörde geçerli olmaktadır ama şirketlerin bilgi işlem departmanlarında önemli bir zorunluluktur. Özellikle bu sertifikayı özel sektörde kullanacak olanların bilgisayar kullanımını çok iyi bilmeleri ve bu yüzden çok iyi bir eğitim almaları gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Bilgisayar bilginiziispatlayabileceğiniz tek sertifikadır. Kamuda görevde yükselmede istenilen bu sertifika aynı zamanda birçok bölüme başvuru sırasında zorunlu tutulmaktadır. Alacağınız bilgisayar işletmenlik sertifikası ile özel kurslarda bilgisayar öğretmeni olarak görev alabilirsiniz.
Kamu personeli alımlarında 160 Saatlik Meb Onaylı Bilgisayar sertifikası olarak talep edilen sertifika bu sertifikadır. Bu sertifikaya sahip bir birey temel bilgisayar kullanımı, ofis programları kullanımı ve internet kullanım bilgisine sahiptir.
Bilgisayar İşletmenlik Sertifikası öncelikle Bilgisayar bildiğinizi ispatlayabileceğiniz tek sertifikadır. Kamuda görevde yükselmede istenilen bu sertifika aynı zamanda birçok bölüme başvuru sırasında zorunlu tutulmaktadır.
Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar? Bilgisayar işletmenliği sertifikası, kamuda ya da özel sektördeki belli iş pozisyonları için gereklidir. Bilgisayar işletmeni olarak kamuda çalışmak için MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifika programına katılmak gerekir.
Bilgisayar işletmenliği sertifikasını almak isteyen kişiler, genel olarak lisanslı bir bölümden mezun olmuş veya teknik bilgiye sahip olanlar olabilir. Ayrıca, çeşitli eğitim programlarını tamamlayarak sertifikalarını almak isteyenler de olabilir.
"Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersini alanlar ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir." denmektedir.
Bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olanlar, eğitim, sağlık, kamu ve özel sektör gibi alanlarda bilgi teknolojisini kullanan her kurumda istihdam edilebilirler.
Çağımızın vazgeçilmezi bilgisayarı kullanmak ve MEB onaylı sertifika almak için kurumumuzu arayınız. Bilgisayar İşletmenliği Mili Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yaygın ve uzaktan eğitim olarak verilen 120 saat eğitim programıdır.
Özetle, bilgisayar işletmenliği ve bilgisayar operatörlüğü kavramları arasındaki temel farklar; eğitim, kadro ve görev alanlarıdır. Bilgisayar işletmenleri, genellikle kamu sektöründe nitelikli kadrolara sahipken, bilgisayar operatörleri özel sektörde daha teknik ve spesifik işlerde görev alırlar.
160 saatlik bilgisayar sertifikası olarak da adlandırılan bu sertifika, kamu sektöründe çalışmak isteyenler için bir önkoşuldur. Ayrıca özel sektörde de personel alımlarında bu sertifikaya sahip bireyler tercih edilir.
e-Devlet uygulaması içinde Millî Eğitim Bakanlığı sayfasında yer alan 'Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama' ekranından belgeye ulaşılabilmektedir. Bu belge ile tüm vatandaşlarımız hayat boyu öğrenme kurumlarından aldıkları kurs bitirme belgelerine e-Devlet Kapısı uygulaması sayesinde ulaşabileceklerdir.
Vatandaşlar devlete bağlı kurumlardan aldığı sertifikaları ise e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabiliyor. Özellikle devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerden almaya hak kazanılan sertifikalar ve halk eğitim merkezlerinin verdiği sertifikalar e-Devlet'te görülebiliyor.
Sertifika kamu atamalarında geçerlidir. Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi, daktilograf, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni gibi bir çok kamu / memur atamalarında geçerlidir. Ayrıca KPSS memur atamalarında 6225 kodlu şartı sağlar.
Kurs sonunda herhangi bir belge veriliyor mu? Evet, Her kursun sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. Sınavlardan geçmek için notun en az kaç olması gerekmektedir? Sınavlardan geçmek için notun en az 45 puan olması gerekmektedir.
Memur olmak isteyenler için, kariyerlerini kamu sektöründe şekillendirmek ve daha fazla iş fırsatı elde etmek için ek niteliklere sahip olmak önemlidir. Bu noktada, memur olmak için sertifikalara sahip olmak, başvurularınızda avantaj sağlayabilir ve sizi diğer adaylardan ayırabilir.
Alacağınız bilgisayar işletmenlik sertifikası ile özel kurslarda bilgisayar öğretmeni olarak görev alabilirsiniz. Bunun dışında Adalet bakanlığı Zabit Katipliği ve diğer başvurularda bilgisayar sertifikası aranmaktadır.
bilgisayar kullansanız bile,düz memur kadrosunda istenmez. memurluktan veri haz.kont. işl.kadrosuna geçmek için istenir ama. Nitelik kodlarında özellikle bilgisayar işletmeni istemedilerse gerek yok.
İlgili sertifika sorgulama ekranına gidin ve istenilen sertifika numarasını girin. Ardından sertifikalarınız görünecektir. e-Devlet üzerinden almak istediğiniz sertifikanın detaylarını gidin. Dosyayı indir seçeneğine tıklayarak e-Devlet üzerinden sertifika alabilirsiniz.
163 saatlik Bilgisayar İşletmenliği (Operatörlüğü) Kursu belgesi ne işe yarar? 1- Kpss yerleştirmelerinde istenir. 2- Veri hazırlama, Bilgisayar İşletmenliği unvanı almak isteyen memurlardan kurumları istemektedir. 3- Özel sektörden iş başvurularında istenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri