Ruhsal liderlik; çalışana bir varoluş felsefesi aşılamakta, ona görevsel çağrı ve aidiyet duygusu kazandırarak onun kendisi ve diğerlerini motive etmek için gereksediği inanç, değer, tutum ve davranışları bir araya getirmeyi içermektedir.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Günümüz modern toplumlarında hakim olan maneviyattan yoksun, kontrol ve korku odaklı yönetim anlayışını reddeden Spiritüel Liderlik tarzı, insanların adanmaya değer bir amaca bağlanma ihtiyaçları olduğu üzerine kurgulanmış, ahenk ve bütünlüğe önem veren bir liderdik biçimidir.
Liderliğin Tanımı
Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir.
İlgili 23 soru bulundu
Lider, bir başka ifadeyle önder zekâ ve bilgiyi bütünleştirip çevreyi etkileme kapasitesine sahip kişidir. Liderler inovatif fikirlidir ve örgütü kalıplara bağlı olmadan, “insan kaynağı en değerli sermayedir” düşüncesiyle yönetir. Bu bağlamda lider nedir sorusunu etkileme gücü yüksek önder olarak yanıtlayabiliriz.
Liderler etkili iletişim kurarak öngörülerde bulunur, dinler, motivasyon sağlar ve yeni liderler geliştirir. İnisiyatif alarak ekibe güven verme, aldığı sorumluluklar ile örgütsel kontrolü oluşturup tutarlılığı sağlama gibi özellikler iyi bir liderde bulunması gerekenlerdir.
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
2) Doğal Lider:
Herhangi bir üst otorite tarafından seçilmez. Grup tarafından benimsenip kabul edilen liderdir. Doğal liderin resmi yetkisi olmadığı halde, yasal liderden daha fazla etkinliği vardır. Grubu yönlendirebilir ve çoğu zaman yasal liderle çatışmaya girer.
Lider ruhlu kişilerin en önemli özellikleri vermiş oldukları kararlarda kesin olmaları. Bunun yanı sıra lider ruhlu kişiler takipçi, iş bitirici, korkusuz ve cesur olurlar. Liderler sorumluluk alırlar ve aldıkları sorumlulukları takım çalışmasıyla yerine getirerek ekibinin motivasyonunu artırırlar.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
House karizmatik liderleri “kendi kişiliklerinin gücüyle izleyicileri üzerinde derin ve olağanüstü etki yaratma yetisine sahip bireyler” olarak açıklamıştır (House,1977,s.189: akt.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Karizmatik lider de liderliğin bir alt dallarından biridir. Normal liderlere nazaran olağanüstü inandırıcılığı olan, toplum tarafından kabul görmüş inanılan bireylerdir. Bu kişiler, bulundukları çevrelerde söz sahibidir.
Etik liderlik “eylemlerinde ve kişilerarası ilişkilerinde normatif uygunluk dâhilinde yönetim sergileyen; izleyicilere iki yönlü iletişim, pekiştirme ve karar almada etik düşünce yapısını teşvik eden bir liderlik yaklaşımı” olarak ifade edilmektedir.
Kitabın başlığı, bir liderin ekip üyelerinin refahını kendi çıkarlarından daha önemli görmesi gerektiğini anlatıyor. Askeri bir anekdot olan "Leaders Eat Last" deyimi, liderlerin askerlerinin ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından önce yerine getirdiği bir kuralı veya teamülü ifade ediyor.
Otokratik lider, grup etkinliklerinin planlanması,programlanması uygulanması, denetimi ve yönetimini tek başına üstlenir. Grup üyelerine söz hakkı tanımaz, grupla ilişkisi sınırlıdır. Üyelere tam serbestlik tanıyarak, yetki kullanımlarını tamamen grup üyelerinin insiyatifine bırakırlar.
Süperliderlik kuramı, her insanı kendi kendisinin lideri yapmaktadır. Süperliderlik kuramında “beni izle” anlayışı yoktur. Bu kurama göre herkes kendi kendisinin lideridir. Dolayısıyla süperliderlik, liderliği kişisel bir sorumluluk olarak görmektedir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Başarılı bir lider olmak için gereken özelliklerden bazıları; özgüvenli olmak, kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilmek, insan ilişkilerinde iletişimi güçlü olmak ve ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Başarılı bir lider olmak için sabırlı ve kararlı olmalısınız. Kendinize ve fikirlerinize güvenin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri