Pizza (İtalyanca: [ˈpittsa], Napoliten: [ˈpittsə]), domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle (hamsi, mantar, soğan, zeytin, ananas, et vb.) yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
Pizza çocuktan erişkine istisnasız herkes tarafından sevilerek yenir. İnsanlar genellikle hamur işlerini severler, ama pizza tam bir hamur işi de değildir, o nedenle pizzanın sevilmesinin nedeni olasılıkla bileşiminde aranmalıdır. İnce bir kat hamur açılır, bu kaliteli undan yapılmış ve mayalanmış pide tadını verir.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
Buğday unu çeşitlerinden biri olan pizza unu, pizza yapmak için hazırlanmış ideal bir undur. Pizza hamurunun pürüzsüz ve elastik olmasını sağlar. Pizzanın içerisinde kendine has bir şekilde koku ve lezzeti sağlamaktadır. Hamuru için kullanılan un normal ekmek yapımı için kullanılan undan daha fazla proteine sahiptir.
Sık sık pizza tüketmek, yemek borusu kanseri gelişme riskini %59 oranında azalttığı gibi, kolon kanseri gelişme riskini %26, ağız kanserini ise %34 oranında azaltıyor. Araştırmacılar bunun pizzada kullanılan domates sosunun yüksek likopen içeriğine bağlıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Usulüne uygun, doğru ve taze malzemelerle yapılmış olan pizzanın hem sağlıklı hem de besleyici bir yiyecek olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Dizdar, "Kullanılan malzeme bütün beslenme yaklaşımlarına göre fazlasıyla dengelidir.
Pizza hazırlanırken kalın hamur kullanılması kilo aldırmaktadır. Ancak ince hamur kullanılması durumunda pizzanın daha az kalorili bir hale geldiğini söylemek mümkündür. Pizzanın evde hazırlaması ve kullanılan malzemelerin kaliteli bir şekilde seçilmesi de kilo alınmasını engellemektedir.
İnce hamurdan pizza değil, lahmacun olur
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri. Pizza budur!
Pizzanın kenarları kabarık ve hafif yanık olmalı. Hamurda gözenekler bulunmalı ve bunlar farklı büyüklükte olmalı. Pizza ne hamur gibi olmalı ne de fazla ince ve çıtır... Elinize alıp dikey hale getirirseniz malzemeler tabağa dökülmemeli.
Tarifte ılık süt kullanmanız hamurun daha iyi mayalanmasını sağlar. Sütü el yakmayacak sıcaklığa kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmalısınız. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakaladığınızda un ilavesi yeterli olacaktır.
Pizzanın tarihsel serüveni hakkında kısa kısa… Pizza kelimesinin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor, ilk defa MS 997 yılında güney İtalta'da yazılan Latince bir metinde geçiyor. Pizza, anlamı “ateşle kabuğu karartmak” olan Latince Picea kökünden geliyor.
Modern pizza Napoli'de icat edildi ve yemek ve çeşitleri o zamandan beri birçok ülkede popüler hale geldi.
İtalyan mutfağından tüm dünya mutfaklarına yayılan pizza, her öğünde ve her saatte afiyetle tüketilmektedir. Ansızın gelen acıkmalarda bir telefon ile, keyifli eğlencelerde bazen ev yapımı, dışarıda olduğunuz anlarda ise soluklanacağınız anlarda pizza iyi bir kurtarıcıdır.
pizzayı italyanların bulduğu düşünülür ancak pizzanın kökeni daha da eskilere inmektedir. babilliler, israilliler, mısırlılar ve diğer eski orta doğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yedikleri biliniyor.
- Küçük boy pizza 4 dilim orta boy pizza 6 dilim büyük boy pizza 8 dilimdir. 2 pizza kampanyalarında dilim sayısı x2 dir.
Pizza normal şartlarda bakıldığı zaman İtalyan kültürünün yemeği olarak geçmektedir. Bu yüzden bazı insanlar pizzayı İtalyanların bulduğunu düşünmektedir. Fakat pizzanın tarihi 15.000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Genelde sodyum doludurlar ve bu nedenle tuza hassasiyeti olanlar için iyi değildirler. Özetle: Pek çok pizza türü, özellikle donmuş ve fast food çeşitleri, kalori, yağ ve tuz bakımından çok zenginler. Daha işlenmiş türlerinde sağlıksız bileşenler, renklendiriciler, şeker ve koruyucular bulunabilirler.
Pizza yapımında en çok kullanılan malzemeler kaşar peyniri, mozzarella peyniri, kırmızı biber, domates, mantar, siyah zeytin, sosis, sucuk, tane mısır ve kekiktir. İsteğe göre sarı biber, brokoli, karnabahar gibi sebzeler veya tavuk ve kuşbaşı et çeşitleri de eklenebilir.
Türkiye ABD'de Peperonili pizza adıyla bildiğimiz İtalya'da Pizza Alla Diavola olarak bilinen pizzanın üstünde domates sosu, yarım bardak rendelenmiş mozzarella, 25 gr rendelenmiş peynir (grana veya parmigiano), 100-150 gr ventricina veya soppressata calabrese çeşidinden dilimlenmiş salam ve 2 kaşık sızma zeytinyağı ...
Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor. Dünyadaki ilk pizzacı Napoli'de açıldığından bu yana geçen 277 yılda şüphesiz çok şey değişti.
Pişen pizzanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri konulur. Kaşarlar eriyen kadar pişirilir.
Ancak yatmadan önce uzak kesinlikle uzak durmanız gereken, uykuyu bozan bazı yiyecekler var. Bu yiyeceklerden özellikle bir tanesi öne çıkıyor: Pizza.
Bir porsiyon pizza yaklaşık 500-600 kalori içeriyor. Bu nedenle haftada birkaç gün hatta her gün yenilebilir.
Pizza en fazla buzdolabında dört gün ve dondurucuda altı aya kadar. En iyi sonuçlar için, 3 ay içinde artıkları eritip yemenizi öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri