İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kedilerde genellikle 6 – 8 haftalıkken ilk iç parazit aşısının uygulanması gerekmektedir. İlk aşının ihmal edilmesi sonraki dönemde çok daha büyük etkilere yol açabilir. İlk aşılama sonrasında ise düzenli olarak her 3 ayda bir parazit aşılarının uygulanması tavsiye edilmektedir.
İç parazit tedavisi beslenme, ortamdaki parazit durumuna göre 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Dış parazit tedavisi kullanılan ilaçlar, ortamdaki parazit durumu ve mevsime göre 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Kuduz aşısı 3 aylıktan küçük kedilere uygulanmamalıdır.
1.5 aylıktan itibaren her Minnak kediye, mutlaka iç parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir.
Yavru kediniz büyüyüp yetişkin bir kedi olduğunda her yıl 1 kez tekrarlamanız gereken aşılar bulunur. Yetişkin kedi aşı takvimi içinde Karma, Kuduz ve Lösemi Aşısı yer alır. Kediniz 1 yaşını geçtikten sonra bu aşıların her yıl 1 kez tekrarlanması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Eczanelerde 3 lira civarında.
Parazit türleri kedileri en çok etkileyen hastalıkların başında gelir. Hem iç hem dış olmak üzere farklı parazit türleri kedilerde görülebilir. İç parazitler dış parazite göre daha tehlikelidir çünkü iç organlara geçerek sağlık sistemi üzerinde çok fazla olumsuz etkiye sebep olur.
Kedilere yapılması gereken 3 tane temel aşı bulunmaktadır. Bunlar; karma (Hibrit) aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşıların haricinde bütün kedilerde 3 ayda bir uygulanması gereken iç parazit aşısı da bulunmaktadır. Aynı zamanda kedi parazit aşısı, kedilerin hayatı boyunca uygulanması gereken aşılardandır.
Genel olarak birçok hayvan sahibi, bu ilaçları sevdiği yemeklerle veriyor. Aynı zamanda kedinizin başını yukarıya kaldırıp baş ve işaret parmağınızı azı dişine yerleştirdikten sonra kedi iç parazit ilacını yutturabilirsiniz. Bu esnada hapı yutana kadar ağız bölgesini hafifçe sıvazlamalısınız.
Kediler dış parazit kapabildiği gibi iç parazitte kapabilirler. Tam olarak bu yüzden de kediler için özel üretilmiş kedi iç dış parazit damlası gibi ilaçlar kullanılır.
İç parazitler için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki 2-3 gün içinde dışkıda parazit görülmesi halinde antiparaziter tedavinin devam etmesi gerekir. Bağırsak parazitleri ince çubuk (spagetti) veya çok küçük kurtçuklar (kırık pirinç tanesi) şeklinde görülmektedir.
Kliniğimizde 2 veya 3 ayda bir iç parazit ilaçlanması yapılmaktadır. Buna halk arasında ''kist aşısı'' denir fakat bu bir aşı değildir, uzun etkili de değildir. Parazitin alındıktan sonra enfektif hale geçene kadar bağırsakta geçirdiği süre 2-3 aydır. Dolayısıyla düzenli ilaçlamayla parazitin döngüsü kırılmaktadır.
Kedilerde iç parazit tedavisi: Kedilerde iç parazit meydana gelmesi durumunda oral yolla alınan ilaçlar kullanılarak tedavi planlanması yapılır. Macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçların düzenli kullanımı ile iç parazit tedavisi yapılabilmektedir.
Vücutta parazit, ishal, kabızlık, cilt dokusunda değişiklik, kilo kaybı belirtileriyle ortaya çıkar. Bu belirtiler kesin teşhisi ifade etmese de doktor kontrolünde testlerin yapılması gerektiğinin bir habercisidir. Parazit türüne bağlı olarak belirtileri de farklılık gösterebilir.
Kedi ve köpek dostlarımızın birçoğunda karşılaşılan sorunlardan biri iç parazit mücadelesidir. Hayvan dostlarımız ister sokakta ister evde yaşamlarını sürdürsünler muhakkak parazit sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kediler evcil hayvanlar statüsünde en çok sahiplenilen hayvanlardandır. Kedilerde tıpkı her canlı gibi hastalanabilir, psikolojik bunalıma girebilir ve parazitlenebilir. Bu olumsuz durumlarda tedavi amaçlı kullanılan kedi pire ilacı fiyatları, tüm eczanelerde, kokulu ve kokusuz formlarıyla satışa sunulur.
Kedi İç Parazit Hapı Nasıl Verilir? Kedi iç parazit hapı genelde kedilerin hapı fark etmeden kolayca yiyebilmesi için sevdikleri yiyeceklerin içine saklanarak veya kırıp karıştırılarak verilmesi önerilmektedir. Direkt olarak da yutturulabilen bu haplar sayesinde kediler iç parazitlerden kurtulmaktadırlar.
Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri