Mangal yüzeyinde bulunan ızgara hem lezzetli et pişirmek hem de kolay bir kullanım açısından önemli. Izgaranın dayanıklı, ısıyı kolaylıkla aktaran yapıda ve yapışmaz olması gerekiyor. Barbekü ızgarası da genellikle döküm ya da çelikten üretiliyor.
Ocakbaşı mangal ızgarası
Izgara için en uygun malzeme döküm demir olarak tavsiye edilir. Pişirilen etin lezzetini korumak ve sağlığa zararlı olmasını engellemek için ızgaranın temizliği hem pişirme öncesinde hem de sonrasında yapılmalıdır.
Tavuk eti kırmızı ete göre daha az kanserojen riski taşıyor
Dolasıyla daha az yağlı etlerin tercih edilmesi zararlı maddelerin minimum olmasını sağlayacaktır. Bunun yanında et türü olarak tavuk eti tercih edilmesi daha az risklidir.
Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzeyden sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdır. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan bu kuralı uygulayın ve kömür miktarını bol tutun. Mangal ızgarası, 'yüksek ısı' ile pişirme yöntemidir.
Izgara çubukları paslanmaz milden yapılırsa pişen etler yapışacaktır. Bu yüzden demir mil tercih edilir. Pratik kullanıma sahiptir, yağlık gerekmez. Lavataşlı ızgara : Dkp sacdan yapılır.
İlgili 31 soru bulundu
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Pastacılıkta kullanılan ızgara ekipmanı paslanmaz malzemeden yapılmış, yuvarlak, kare veya dikdörtgen şeklindedir.
Sağlıklı pişirme yöntemleri arasında değerlendirilen ızgara yöntemi, özellikle de et, tavuk ve balık gibi besinlerin oldukça lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesine olanak sunmaktadır. Her ne kadar meşakkatli bir yöntem olsa da sağlık açısından oldukça faydalı olmasıyla dikkat çekmektedir.
Kömürlü mangallar geç ısınırlar fakat hem gazlı hem de elektrikli mangallara göre daha güçlüdürler. Bu durum da yiyeceklerinizde ayırt edici güzel bir lezzet farkı yaratmaktadır. Tüplü Mangallar Piyasada çok fazla seçenekte tüplü mangal satılmaktadır. Tüplü mangalın kömürlü mangaldan farkı pratikliğidir.
Mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre duran gıdalarda kanserojen maddeler açığa çıkabiliyor. Mangal sırasında, polisiklik aromatik hidrokarbon gibi kanser yapıcı maddeler yüksek düzeye çıkıyor. Özellikle pişirme sırasında, kömür tozları besinlerin üzerine yapışabildiği için kanser riski oluşuyor.
1.KURAL (MANGAL) SEÇİMİ: Mangal yakmak eziyete dönüşmesin. İdeal, bir mangalın zemininin hava alması için delikli olması gerekir. Derinliği 15 cm, mangalın ve ızgara telinin büyüklüğü de dengeli olmalı. Bulunduğu yere sağlam bir şekilde oturtulmalıdır.
Barbekü aynı zamanda ızgara et pişirmekte kullanılan ve balkonlarda duvar içine gömülmüş ocak demektir. Açık alanda et ve deniz ürünlerini pişirme aracı olarak da tanımlanabilmektedir.
Bu konuda daha fazla bilinen bir yöntem ise mangala soğan sürmek. Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Etlerin ızgaraya yapışmasını önlemek için, bir adet büyük baş soğanı ikiye bölüp suyunu ızgaraya sürebilirsiniz. Etlerinize basit şekilde hoş bir koku ve aroma kazandırmak için ise, etlerin pişmesine dakikalar kala mangal kömürlerinin üzerine bir miktar limon kabuğu atabilirsiniz.
Sizin için Trendyol aracılığıyla sunulan krom mangal modelleri, sağlığa zararlı madde içermez. Krom mangal fiyatları, ürünlerin tüm özellikleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Krom çelik mangal uzun süreli kullanım ömrüne sahiptir. Krom tekne mangalı balık, et, tavuk ve sebze pişirmek için uygundur.
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark kullanılan malzemeler, ısı ve süredir. Izgara yüksek ısıda (200-260 derece) ve kısa sürede (birkaç dakika) pişirilir. Mangal ise etin görece düşük ısıda (95-150 derece) ve uzun sürede pişirildiği, bir yandan da dumanlanarak lezzetinin artırıldığı bir metotdur.
Kağıt ve gazete parçaları ile mangalın kısa sürede alevlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mangal haznesine kağıtları buruşturup yerleştirin. Kömür ile buluşan kağıtlar dakikalar içinde yanmaya başlar ve kömürü ısıtır.
Elektrikli ızgara makineleri arasında yer alan döküm ve pleyt olarak farklı özelliklerde ızgara makineleri bulunmaktadır. Sanayi tipi ızgaraların en büyük özelliği işinizi kolaylaştırması ve uzun süreli kullanıma uygun olarak yapılmasıdır.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri