Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Yoğurt suyu ile terbiye edin. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
Sarımsakları ince ince doğruyoruz ve baharatlarla birlikte ete ekliyoruz. Tuzunu ve zeytinyağını katıp, elimizle harmanlıyoruz. Üzerine kapak veya streç film çekerek, buzdolabında dinlendiriyoruz. En az 2 saat, en fazla 24 saat dinlendirebilirsiniz.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Derin bir kaba et alınıp domates salçası, sıvı yağ, pulbiber, tuz, kimyon, kekik, köfte harcı, su atılıp kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Aynı şekilde sucuklarda ortadan kesilip aynı sosa sürülür. Biberler, domatesler, patlıcanlar, sucuklar ve etler 10-15 dk mangalda arkalı önlü değiştirilerek pişirilir.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Tuz; etin proteinini modifiye ederken yağ; çözünmeyi sağlar sirke, soda, süt, yoğurt gibi asidik maddeler proteinle reaksiyona girerek etin yumuşamasını sağlar.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Yani eti tuz içinde bekletmek… Örneğin kalınlığı 2 cm olan bir dana eti yumuşatmak için yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. 1 saat kadar tuzlanarak beklettikten sonra et parçalarının üzerindeki fazla tuzu durulayın ve eti peçete ile güzelce kurulayın. Daha sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Bir baş soğan ve sarımsak rondodan incecik geçirilir. Kaba eklenir. İki su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ ve bütün baharatlar kaba eklenip iyice karıştırılır. ***Not: Etler en az 2 saat buzdolabında bekletilip marinasyonu gerçekleştirilmelidir. ( Ben bir gün boyunca beklettim.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Izgarada pişecek dana etini marine etmek için; Dana etinin içine karabiber, tuz, zeytin yağı ilave etmemiz yeterlidir. Bu şekilde etleri marine ederek pişirmek, yumuşacık ve lezzetli et tüketmenizi sağlayacaktır.
Tuz eti sertleştirir. Ete baharatı da tuzu da pişmesine yakın katılmalıdır.
- Etleri ızgaraya koymadan 15 dakika önce tuz ve karabiberle ovun.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın. Bu yağlamaktan çok daha doğru bir yöntemdir. Mangal iyice yanmadan etleri ızgaraya almamak da önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri