-Etin lezzeti, mangal kömüründe bir başka güzel olur. Mangalı yakma faslı, yellenmesi, ateşin korlanması da önemlidir. Eti iyi pişirmek ve lezzetini artırmak öncelikle iyi marine etmek ve içini sulu bırakarak mühürlemek şart.
- Mangal yakılırken kömürler ateş alırken fazla duman çıkabilir. Çıkan dumanın dağılmadan yükselmesini sağlamak için soba bacası kullanılması önemlidir. -Mangal faraşı, gazete ve benzeri malzemeler ile mangalın ara ara yellenmesi kömürlerin iyice yanmasını sağlayacaktır.
Köz iyiyse, harlıysa yellenmez, sadece mangala koymadan iyi bir yellemek lazım ki küller uçsun, ama mangalın sonuna dogru közler körelmeye başlayınca etkisi azalacağından yellemek lazım, ama yellerken hafif hafif nazikçe yellemek ve eti sık sık kontrol etmek lazım, yoksa et kurur.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
İlgili 41 soru bulundu
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar. Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defneyaprağından, yoğurt ve zeytinyağından yararlanabilirsiniz.
Mangalı yakma esnasında çevrenizde muhakkak kağıt ya da gazete parçaları varsa onları toplayın. Kağıt ve gazete parçaları ile mangalın kısa sürede alevlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mangal haznesine kağıtları buruşturup yerleştirin. Kömür ile buluşan kağıtlar dakikalar içinde yanmaya başlar ve kömürü ısıtır.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
- Yağlı etler pişerken kömürler alev alabilir. Bunları söndürmek için sirke serpiştirin veya tuz ekin.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
-Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın. -Gelelim köfteye. Eğer mangalda köfte pişirecekseniz unutmamanız gereken, köfteyi ne kadar sık çevirirseniz o kadar lezzetli olacağı.
Öncelikle "mangalcı" kime denir? Yer, mekan, insan, yemek fark etmeksizin her an mangal yakmaya gönüllü olan kişiye denir. O hep 'olur abi hemen yapalım' diyen mangalseverdir. Mangalör de diyebiliriz kendisine.
Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark kullanılan malzemeler, ısı ve süredir. Izgara yüksek ısıda (200-260 derece) ve kısa sürede (birkaç dakika) pişirilir. Mangal ise etin görece düşük ısıda (95-150 derece) ve uzun sürede pişirildiği, bir yandan da dumanlanarak lezzetinin artırıldığı bir metotdur.
Peki, çöp şişler mangalda yanar mı? Genellikle ısıya dayanıklı ürünlerdir. Mangalda yanmazlar. Ama isterseniz şiş yapacağınız tahta çöplerin fazla yanmasını engellemek için çöplerinizi 2-3 saat suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Dumansız barbekü olarak da bilinen bu mangal sistemi dumanı ortadan kaldırdığı için daha sağlıklı bir yemek deneyimi sunmaktadır. Kömürle çalışan dumansız mangal modelleri genel olarak 4 parçadan oluşmaktadır.
Mangalınızı iyice kızdırın
Tam olarak ısınmamış bir mangala etlerinizi koymak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Mangalınızı iyice ısıttıktan sonra etlerinizi atın ve üzerine bir kapak kapatın. Bu etlerin ani ısıyla daha çabuk pişmesini ve sularını koruyarak daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Orta/İyi (63°C) Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Yasakların başlamasından sonra ormanlara izin giriş çıkış yapanlar Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında 427 TL para cezası almaktadır. İzin verilmeyen yerlerde ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır.
Izgaraya neden buz atılır? Böylece hem soğanın dezenfekte özelliğinden faydalanırsınız mangalınız temizlenmiş olur, hem de mangalınız farklı bir aromayla zenginleşir. Böylelikle etin mangala yapışmasının da önüne geçmiş olacaksınız.
Yangın söndürme
Ateşe uygulandığında tuz, bir soğutucu görevi görerek ateşten gelen ısıyı dağıtır ve ayrıca yangını boğmak için oksijen içermeyen bir kabuk oluşturur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mangalda etin piştiğini nasıl anlarız? Az/Orta (52°C) Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 3'er dk pişirin. Dışı mühürlenmiş, kenarları kahverengileşmeye başlamış, içi kırmızıya yakın pembe olan az/orta derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri