Mangalda en çok karıştırılan konulardan biri de et pişirme sırasıdır. Eğer mangal sofranızda közlenmiş biber ve patlıcanlar da yer alacaksa öncelikle sebzeleri pişirmelisiniz. Et pişirme sırasında ise önce tavuk kanatları daha sonra sossuz pirzola, biftek ve köfteye yer vermelisiniz.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Mangal yakmak; soba yakmanın tam tersi şeklindedir. Soba yakıldığı zaman öncelikle kömürler yanma kısmına konulur daha sonra kömürlerin üstüne kolayca yanan çıra, dal gibi malzemeler konur. Mangalda durum ise tam tersi olmaktadır. İlk önce kolayca yanan malzemeler, daha sonra da üstüne kömür konulur.
İlgili 35 soru bulundu
Mangalı yakma esnasında çevrenizde muhakkak kağıt ya da gazete parçaları varsa onları toplayın. Kağıt ve gazete parçaları ile mangalın kısa sürede alevlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mangal haznesine kağıtları buruşturup yerleştirin. Kömür ile buluşan kağıtlar dakikalar içinde yanmaya başlar ve kömürü ısıtır.
Kebaplık etin iyice ayıklanmış ve temizlenmiş durumda olması önemlidir. Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur.
Etiniz de oda sıcaklığında olsun. Ayrıca etleri çok sık çevirmeyin, bu şekilde kurumasını önlersiniz. Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar.
Derin bir kaba et alınıp domates salçası, sıvı yağ, pulbiber, tuz, kimyon, kekik, köfte harcı, su atılıp kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Aynı şekilde sucuklarda ortadan kesilip aynı sosa sürülür. Biberler, domatesler, patlıcanlar, sucuklar ve etler 10-15 dk mangalda arkalı önlü değiştirilerek pişirilir.
Kırmızı et çeşitleri içinde en yumuşak ve leziz seçeneklerden birisi de bonfiledir. Dananın iç kısmı olan bonfile, iç bölge eti olduğu için lifsizdir. Bunun hemen üst kısmında kontrfile vardır. Yağlı bir kontrfile ile nefis bir mangal şöleni yapılabilir.
Oyuna genellikle kura ile başlanır. İlk başlangıç aşamasında her oyukta oyuncunun 4 adet taşı vardır. - İlk sıraya sahip olan oyuncu bir oyuk seçmelidir. Ardından da 4 taşı alarak sol tarafa doğru oyuklara teker teker bırakır.
Sete ilk sette oyuna başlayan oyuncu başlar. Oyunda 4 temel kural vardır. 1.TEMEL KURAL: Başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Avucunun içinde rakibinin görebileceği bir şekilde diğer eliyle kuyulara dağıtmaya başlar.
İki! Barbekü türü: Gazlı veya elektrikli barbeküleri tercih etmeniz kömür yanmadığından dolayı oluşacak kömür dumanını ortadan kaldıracaktır. Ayrıca bu barbekülerde bulunan aroma rayları / brülör kapakları damlayan yağların alevle temasını da azalttığından damlama sebebiyle oluşacak dumanı da büyük oranda azaltacaktır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
İçerisinde yağ, asit ve baharat olan her türlü sos tavuk etini marine etmek için idealdir. Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. Tavuk etini mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre bırakmayın.
Böylece hem soğanın dezenfekte özelliğinden faydalanırsınız mangalınız temizlenmiş olur, hem de mangalınız farklı bir aromayla zenginleşir. Böylelikle etin mangala yapışmasının da önüne geçmiş olacaksınız. Mangalda köfte yaparken köftelerin üzerine buz koyun. Köfteleriniz sulu ve lezzetli pişmesini sağlayacaktır.
Doğru Yağ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri