Brüt, ücret ve ağırlık hesaplamalarında geçen bir terimdir. Çalışana ödenen paranın kesinti ve vergiler yapılmadan olan haline brüt ücret denilmektedir. İşçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, vergiler ve kesintileri de içeren toplam tutardır. Bu hesaplamaya sigorta ve vergiler de dahildir.
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını alabilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.
Brüt maaş hesaplama şu formülle yapılır:
Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi toplanır ve çıkan sonuç brüt maaşı verir.
Sicil numarası e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Bu bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde eklenerek maaş bordrosu hazırlanabilir. Bununla beraber maaş bordrosunda yer alması gereken bilgiler İş Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Vergi Usul Kanunu'na göre değişiklik gösterebilir.
En basit haliyle brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır. Örnek verilecek olursa 4.965,45 + 840 + 60 + 126 + 7,56 = 6.000 TL brüt maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Net maaş, brüt maaştan yapılan kesintiler sonucunda ortaya çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün duyurduğu en düşük memur maaşının 22.000 TL'ye çıkarılmasıyla ilgili "Bu brüt değil net rakamdır." dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Maaş adaletini sağlamak son derece kıymetli. Ücret adaletini sağlamak için varız.
Eğer Türkiye'da senede 11,500 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,812 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 9,688 TL, aylık 807 TL olacaktır.
Maaş bordronuzda brüt maaş üzerinden hangi kesinlerin ya da yardımların yapıldığını daha detaylı inceleyebilirsiniz. Başlangıçta herhangi bir kesinti yapılmaksızın kararlaştırılan ödeme brüt maaş olarak bilinir ve vergi ya da kesintilerin düşülmesinden sonra kalan tutar ise net maaş olarak bilinir.
Net asgari ücret halen 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. 2021 yılı brüt asgari ücret tutarı ise 3 bin 577 lira. Aradaki fark kesintilere ve vergilere gidiyor.
Bir maaşı brüt ve net olarak hesaplamak için bu oranları bilmek, doğru bir hesaplama yapmak gerekir. Bunun yanında kesin ve tam sonucu verme garantisi olmamakla birlikte, brüt maaşın yaklaşık %71'i net maaşa tekabül etmektedir.
Asgari ücrete temmuzdan geçerli yüzde 30 oranında bir ara zam yapıldı. Buna göre yeni asgari ücret net 5500 lira, brüt 6471,00 TL oldu.
2023'ün ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 214 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir.
Ücretin hesaplanırken “Brüt” ve “Net” kelimelerini duymuş olabilirsin. Brüt ücret senin hiçbir vergi ve kesintilerin yapılmadan belirlenmiş toplam gelir tutarındır. Net ücret ise, gerekli tüm vergi ve diğer kesintilerin yapılmasından sonra elde edilen gelirindir.
Alınan tescil ve hizmet dökümünde prime esas kazançlar bilgisi bulunmaktadır. Hizmet Dökümünde Prime Esas Kazanç Nedir? Prime esas kazanç, brüt kazançtır. Çalışılan tüm zamanlarda ödemede bulunulan kısa ve uzun vade sigorta primlerine ait brüt tutarı olarak tanımlanmaktadır.
Kişinin aylık brüt ücreti üstteki kutuda sağdan en alt sırada bulunur.Örnek olarak; bordroda kişinin günlük brüt ücreti 105,14'tür. Yani 105,14×31=3.259,34'tür. Bu rakam da üstteki kutuda sağdan en alt sırada yer alır. Kişinin aylık kazançları 3 KALEMDE TOPLANIR: “KAZANÇLAR”, “EK KAZANÇLAR”, “SOSYAL YARDIMLAR”.
Asgari ücret net olarak 8.500 TL olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu. Asgari ücret net; 8 Bin 506 TL, Brüt; 10 Bin 8 TL oldu.
Brüt maaş, bir çalışanın ay boyunca hak ettiği ücreti üzerinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmadan hesaplanan maaştır. Bu maaş çalışana olduğu gibi verilmez. Çalışan kişi, vergi ödemelerini ve yapması gereken kesinti işlemlerini kendisi adına yatan maaş üzerinden yapmaz.
Genel olarak SGK ve İş Mevzuatı uygulamalarında BRÜT ÜCRET dikkate alınır. Brüt ücretten gerekli yasal kesintiler yapıldıktan sonra net ücret işçiye ödenir. Brüt ücretten yapılacak kesintiler düşüldükten sonra ortaya çıkan NET ÜCRET ile ödenecek NET ÜCRET arasında düşüş olursa işçinin bunu kabul etmesi beklenemez.
Eğer Türkiye'da senede 14,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,206 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 11,794 TL, aylık 983 TL olacaktır.
Brüt maaş, kısaca çalışanların maaş miktarlarında kesintiler yapılmadan önce kazandıkları maaş miktarıdır. Brüt maaş miktarı içerisinde tüm vergiler yer alır. Net maaş ise çeşitli kesintilerin yapılmasının ardından çalışanların aldıkları aylık maaş miktarıdır.
Eğer Türkiye'da senede 30,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 4,728 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 25,272 TL, aylık 2,106 TL olacaktır.
Net maaşı hesaplamak için; brüt maaştan SGK prim işçi payını, SGK işsizlik işçi payını, toplam SGK primini, vergi matrahını, gelir vergisi ve damga vergilerini çıkarmalısınız. Bu sayede net maaşınızı hesaplayabilirsiniz.
Eğer Türkiye'da senede 13,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,049 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 10,951 TL, aylık 913 TL olacaktır.
Vergiden sonra maaşınızın ne kadar olduğunu bulun
saat başına başına 21.63 TL yıllık ne kadar eder? Eğer Türkiye'da senede 45,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 7,742 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 37,258 TL, aylık 3,105 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri