1-Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralarınıza çok hoş bir lezet ve koku verir.
Bu konuda daha fazla bilinen bir yöntem ise mangala soğan sürmek. Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın. Bu yağlamaktan çok daha doğru bir yöntemdir.
Etlerin ızgaraya yapışmasını önlemek için, bir adet büyük baş soğanı ikiye bölüp suyunu ızgaraya sürebilirsiniz. Etlerinize basit şekilde hoş bir koku ve aroma kazandırmak için ise, etlerin pişmesine dakikalar kala mangal kömürlerinin üzerine bir miktar limon kabuğu atabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Peki, çöp şişler mangalda yanar mı? Genellikle ısıya dayanıklı ürünlerdir. Mangalda yanmazlar. Ama isterseniz şiş yapacağınız tahta çöplerin fazla yanmasını engellemek için çöplerinizi 2-3 saat suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
Mangalı yakma esnasında çevrenizde muhakkak kağıt ya da gazete parçaları varsa onları toplayın. Kağıt ve gazete parçaları ile mangalın kısa sürede alevlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mangal haznesine kağıtları buruşturup yerleştirin. Kömür ile buluşan kağıtlar dakikalar içinde yanmaya başlar ve kömürü ısıtır.
Izgaraya neden buz atılır? Böylece hem soğanın dezenfekte özelliğinden faydalanırsınız mangalınız temizlenmiş olur, hem de mangalınız farklı bir aromayla zenginleşir. Böylelikle etin mangala yapışmasının da önüne geçmiş olacaksınız.
Et bordo veya morumsu bir renge sahipse oksijene maruz kalmamış (örneğin vakumla paketlenmiş) demektir. Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner.
Az/Orta (52°C) Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 3'er dk pişirin. Dışı mühürlenmiş, kenarları kahverengileşmeye başlamış, içi kırmızıya yakın pembe olan az/orta derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Izgara ve mangal
Izgara yüksek ısıda (200-260 derece) ve kısa sürede (birkaç dakika) pişirilir. Mangal ise etin görece düşük ısıda (95-150 derece) ve uzun sürede pişirildiği, bir yandan da dumanlanarak lezzetinin artırıldığı bir metotdur.
Yoğurt, un, limon suyu ve yumurtayı bir kabın içerisinde pürüzsüz bir kıvam alacak şekilde çırpın. Bu aşamada tüm malzemelerin pürüzsüz bir şekilde çırpılmaları oldukça mühim. İçinde tortu kalırsa kıvamı güzel olmayacaktır. Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz.
Tavuk kanat sosu için; orta boy çukur bir kaba 1 buçuk yemek kaşığı yoğurt, 1 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 diş rendelenmiş sarımsak ekleyin. Son olarak yarım çay kaşığı kırmızı pul biber, yarım çay kaşığı karabiber, biraz kimyon, 1 çay kaşığı kekik ve tuz ekleyin.
Mangalı yellediğimiz zaman yanıcı maddenin/kömürün üzerinde bir hava akımı oluştururuz. Bu hava akımı, yanma reaksiyonundan dolayı kömürün ve diğer yanan maddelerin etrafındaki havanın; oksijence zengin hava ile yer değiştirmesine sebep olur. Böylece ortamda oksijenin artmasından dolayı yanma reaksiyonu hızlanır.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
- Mangal yakılırken kömürler ateş alırken fazla duman çıkabilir. Çıkan dumanın dağılmadan yükselmesini sağlamak için soba bacası kullanılması önemlidir. -Mangal faraşı, gazete ve benzeri malzemeler ile mangalın ara ara yellenmesi kömürlerin iyice yanmasını sağlayacaktır.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri