Mango, kapalı tohumlulardan Anacardiaceae familyasının Mangifera cinsine ait tropik, astropik ağaçlarının verdiği etli meyveye denir. Bu meyve, anavatanı olan Hindistan'dan dünyaya yayılmıştır.
Mango ağaçları son yıllarda Türkiye'de de yetişir. Mango ağacı tropikal iklimlerde yetişen bir meyve ağacıdır. Türkiye genelinde son yıllarda yetiştirilmeye başlanan bu ağaç türü yaklaşık 300 yıllık bir ömre sahiptir.
Mangonun yetiştiği bölgeler arasında Güney Afrika, Orta Amerika yer almaktadır. Mango gibi heyecanlandırıcı, enerji verici ve lezzetli çok az meyve vardır.
Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
İlgili 19 soru bulundu
Mango, çekirdeğinin kesilmemesi için tam ortadan kesilmez. Biraz kenardan kesimi yapılır. Çekirdek dışarı çıkarılır. Çekirdek her ne kadar yenilebilir ise de çoğunlukla yenilmemektedir.
"Mango çekirdeği, her mango meyvesinin içinden bir tane çıkmaktadır. Mango çekirdeği kullanılarak mango çekirdeği yağı elde edilmektedir.
Mango kabuğu Omega-3 ve Omega-6 asitleri bakımından oldukça zengin ve kansere karşı koruyucu etkiye sahip. Mango kabuğu meyvesiyle birlikte yenebilir veya soyulup tatlıların ve yiyeceklerin içine katılabilir.
Olgun mangoları buzdolabında saklayın, böylece lezzetlerini daha fazla korurlar. Mangolar olgunlaştıktan sonra buzdolabı gibi daha soğuk bir depoya koyabilirsiniz. Buzdolabında taze mangolar 6 güne kadar dayanabilir.
Mango polifenolleri kolon, akciğer, prostat, meme ve kemik kanserleri ile bağlantılı oksidatif stresle savaşabilir. Mango yüksek miktarda C vitamini içerdiği için kansızlığa iyi gelir. Bu sebeple düzenli olarak mango yemek kırmızı kan hücresi sayısının artmasını sağlar. Yüksek miktarda B6 vitamini içerir.
Mango kelimesi Türkçe'de "Hint kirazı." anlamına gelir.
Dikimden 3-4 yıl sonra meyve verir.
Son yıllarda tropik meyveler arasında Türkiye'de de üretilmeye başlanan bu meyvelerden en çok öne çıkan, mango oldu. Mango üretiminde Alanya, Gazipaşa ve Anamur, dikkat çeken bölgelerden.
Mango ağacı (Mangifera indica L.) 35-40 metre yüksekliğe ulaşan 10 metreye kadar taçlanabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. Öyle ki 300 yıldır meyve verebilir türlerine de rastlanmaktadır.
İçerisinde yüksek oranda A vitamini barındıran mango, bu sayede antioksidan özelliğe de sahip. Ciltteki serbest radikallerin oluşumunu engelleyen meyve, olası cilt hasarlarından ve yaşlanma belirtilerinden koruyor. Yine içerisinde C vitamini de barındıran mango, ciltte anti aging etkisi sağlıyor.
Ağaç başına verim 200-300 kg arasında değişmektedir.
Mangoyu hafifçe elinizle bastırın. Eğer etli kısmı yumuşaksa, olgunlaşmış demektir. Mangonun çok açık renklerde ve sert olması olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaşmamış mangolar, tüketime hazır değildir.
Mangoyu satın alırken parmağınızla biraz bastırın. Eğer içe doğru kabuğuyla beraber çöküyorsa bozulduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca daha önceden aldığınız bir mangonun bozulup bozulmadığını içine bakarak anlayabilirsiniz. Mangoyu kesip açtığınızda içi saydamlaşmış ise bu durum bozulduğunu gösterir.
Kokladıktan sonra mangoyu hafifçe sık.
Mangoya hafifçe bastır. Yumuşaksa ve bastırınca hafifçe çöküyorsa olgunlaşmıştır. Olgunlaşmış bir mango olgunlaşmış şeftaliye ya da avokadoya benzer. Mango sertse ve bastırınca çökmüyorsa henüz olgunlaşmamıştır.
Mango, tümü sağlıklı kalp fonksiyonunu destekleyen magnezyum, potasyum ve antioksidan mangiferini içerir. Mango polifenolleri kolon, akciğer, prostat, meme ve kemik kanserleri ile bağlantılı oksidatif stresle savaşabilir. Mango yüksek miktarda C vitamini içerdiği için kansızlığa iyi gelir.
Her gün tüketilen bir dilim mango , A vitamininin gerekli günlük değerinin yüzde 25'ini sağlar, bu da iyi görme ve gece körlüğünü ve göz kurumasını önler. Tartarik asit, malik asit ve meyvede bulunan sitrik asitler, vücudun alkali rezervinin korunmasına yardımcı olur. Mangolar E vitamini için mükemmel bir kaynaktır.
Mango proteinlerin parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı olan enzimleri ve ayrıca sindirim kanalının verimli çalışmasını sağlayan lifleri içeriyor. Diyet lifi kalp hastalığı, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.
Denemelerin olumlu sonuçlar vermesi sebebi ile gerekli bakımlarının ve sulamanın yapılması durumunda mangonun Antalya, Adana ve Mersin illerinde yetiştirilebileceği anlaşılmaktadır.
Sulama yapılırken köklerine doğru sulanmak isteyen mango ağacının ilk meyvelerini vermeye başlaması 3 yaşındadır. 3 ile 5 yaşında daha az çiçeklenme ve daha az meyve veren mango ağacı 5 yaşına geldiğinde 100 mango meyvesi verirken 10 yaşına gelmiş yetişkin bir mangodan 1000 tane mango toplayabiliriz.
AKDENİZ VE EGE'DE 350 METRE RAKIMIN ALTINDA YETİŞİYOR
Serada da açıkta da olabiliyor" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri