Niğde'ye özgü çok eski bir lezzettir. Mangır, çorbalarda kullanılan, eriştenin küçük kare şeklinde kesilmiş adıdır.
Girit mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden olan mangır çorbasının birden fazla yapılış şekli vardır.
Bolu'nun meşhur lezzetlerinden ovmaç çorbasını evinizde de yapabilirsiniz.
Leblebi çorbası Denizli sevilen lezzetlerden, kurabiye gibi çorba.
Yoğurt ve un bir kapta çırpılır ve tencereye aldığımız tavuk suyuna katılıp kaynayana dek karıştırılarak pişirilir. Sırasıyla nohut tel şehriye ve tavuk parçacıkları eklenir. Şehriyeler piştiğinde tuzot ve tuz eklenip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tavada kızdırılan yağ ve biber üzerine dökülerek servis edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kaynayan suyun içerisine yıkanan bulgurlar ilave edilerek pişirilir, bulgurlar yumuşayınca - kıvamı ne çorba gibi sulu ne de pilav gibi katıdır, ikisinin arasıdır - ateşten alınarak sıcak servis yapılır.
Saray çorbası, adından da anlayabileceğiniz üzere Osmanlı mutfağına ait bir çorba. Tavuklu ve terbiyeli bu çorbanın adı büyük ama aslında yapılışı oldukça pratik. Siz de çok fazla uğraşmadan, evinizdeki malzemelerle bu enfes çorbayı sofranıza konuk edebilirsiniz.
Etli Nohutlu Çorba (Antep Yöresi)
Lebeniye çorbası (Çoban çorbası) bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Lübnan mutfağında ve Türk mutfağında bulunur. Mardin de çoban çorbası da denir. Kiliste kel lebeniye ve köfteli lebeniye çeşitleri yapılır.
Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi, Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır.
Sütlü Şehriye Çorbası (Trakya Yöresi )
Bu çorba Çankiri/çerkeş te meşhurdur. Aşurelik buğday dan hepimiz çorba yapıyoruz fakat bu çorba buğdayın değirmende bulgurdan daha ufak hale getirilmesiyle yapılır.
Klasik çorbaların içinde oldukça bilinen ve kökeni Fransa'ya dayanan Soğan Çorbasının tarihi antik çağlara dayanmaktadır. Antik çağlarda çanaklar içinde yapılan soğan çorbası, 18. yüzyılda modern şekilde Fransa'da çıkmıştır. Zamanla Fransız mutfağının en ünlü ve önemli çorbası olarak farklı kültürlerde yer edinmiştir.
Toyga Çorbası - Afyonkarahisar
Hazırlanan malzemeler et suyu ve birkaç dal kekik ilave edilip, kısık ateşte kaynama başlayıncaya kadar karıştırılır. Kaynama başlayınca pişmeye bırakılır. Piştikten sonra tuz eklenir. Servis tabağına alınır.
Düzce'de bir kadın girişimci fındığın da çorbasını yaptı. Rengi domates çorbasına benzeyen fındığın tarifi ise şöyle: Düzce'de bir lokantada beğeniye sunulan fındık çorbası, ilgi görüyor.
Adı da tadı gibi özel: Lobik çorbası
İnce yeşil fasulyeye lobik adı verilen Elazığ'da, yörenin en lezzetli çorbalarından birisidir.
1. Banga | Nijerya. Banga çorbası, hurma fıstığı meyvesinden, çeşitli baharatlardan ve çeşitli et ve balıklardan yapılan lezzetli bir çorbadır.
Antep yöresine ait yuvalama çorbası yapması da eğlenceli bir çorbadır. Minik minik yuvarlanan köftelerin nohutla ve etle buluşmasından oluşur. Genellikle yoğurtla yapılan bir çorbadır.
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Bingöl İli Çorbaları: Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Ezogelin çorbası, Türk mutfağına has; domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. Adı, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin'in adından gelir.
Düğü Çorbası ( Yozgat Yöresine Ait)
Ana malzemeleri mısır unu, tereyağı ve sarımsak tozu olan cennet çorbası, bağışıklık sistemini güçlendiren bir çorbadır. Özellikle kış aylarında sık sık tüketilen bu çorba, grip ve soğuk algınlığına karşı hastalık direncini arttırır. İçerisinde tavuk suyu kullanıldığı için, protein değeri de yüksektir.
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Havuç, kabak, domates ve patates rendelenerek sırayla tavaya eklenerek kavrulur. Yeterince su koyularak hafifçe pişirilir. Daha büyük bir tencereye tereyağı eklenir, eritilir üzerine un ilave edilerek un konusu çıkana rengi hafif dönene kadar kavrulur. Pişen sebzeler suyuyla birlikte bu tencerenin içerine aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri