Mâni, anonim Türk halk edebiyatında yaygın olarak görülen bir nazım şeklidir. Türk dünyasının genelinde çeşitli isimler altında görülen mâniler özellikle Anadolu, Balkanlar, Kafkas ve Ortadoğu'da yaşayan Türk toplulukları arasında daha canlıdır. Anonimlik-anonim olma, mânilerin temel özelliklerden birisidir.
Anonim halk edebiyatında en küçük nazım biçimidir. Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir.
Mani (Farsça: مانی, d. 216, Tizpon - ö. 276, Cündişapur), gnostik bir din olan Maniheizm'in kurucusu. Birûni'ye göre Mani, Yeni Ahit'te bahsi geçen Faraklit'in kendisi olduğunu ve "son peygamber" olduğunu ileri sürdü.
söylenen ve ilçüncilsil serbest, diğerleri kafiyeli dört mısradan meydana gelen nazım şekli"38 tanımlamasıyla maninin bir nazm şekli olduğu belirtilmiştir. genellikle dört mısradan oluşan ve hecenin yedili kalıbıyla söylenen, hafif alay, aşk, ayrılık gibi konuları ağır basan şiir türü.
Anonim halk edebiyatı düzyazı türleri: Atasözü, Deyim, Tekerleme, Bilmece, Fıkra, Halk hikâyesi (Ayrıca: Meddah, Orta oyunu ve Karagöz ve Hacivat da bu ayrıma girmektedir.)
İlgili 33 soru bulundu
Bu inceleme sonucu mani, türkü, koşma, semai, varsağı ve destanın biçim özellikleri ağır basan halk edebiyatı ürünleri; koçaklama, güzelleme, taşlama, ağıt, ilahi, ninni, nefes, devriye, şathiye ve nutuğun ise tür özellikleri ağır basan halk edebiyatı ürünleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Maniler, türküler, ağıtlar, ninniler, atasözleri, bilmeceler fıkralar, efsaneler, masallar, deyimler ve halk hikâyelerini örnek olarak verebiliriz. Ticaret ve Anonim: Ticarette kullanılan “anonim şirket” kavramının diğer adı anonim ortaklıktır.
Genellikle ten dörtlükte yazılan maniler kendine özel bir kafiye şeması bulunmaktadır. Bu kafiye ''aaxa'' şeklinde olmaktadır. Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir.
Maniler dört mısralık şiirlerdir. Genelde yedi ve sekizli hece ölçülerinde, uyaklı olarak söylenirler.
Özet: Mâni, anonim Türk halk edebiyatında yaygın olarak görülen bir nazım şeklidir. Türk dünyasının genelinde çeşitli isimler altında görülen mâniler özellikle Anadolu, Balkanlar, Kafkas ve Ortadoğu'da yaşayan Türk toplulukları arasında daha canlıdır. Anonimlik-anonim olma, mânilerin temel özelliklerden birisidir.
Maninin Divan edebiyatındaki karşılığı sayılabilir. Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa.
Halk edebiyatı içerisinde sözlü kültürün önemli ürünleri olan maniler, bazen söyleyicisi belli çoğunlukla ise anonim olarak ortaya çıkmaktadır. Maniler, geçmişten günümüze önemli kültürel değerler olarak varlığını korurken aynı zamanda birer kültür taşıyıcısı olarak da görev üstlenirler.
Bir şeyin yapılmasını önleyen şey, engel anlamına gelir. Bu kelime genellikle mağni şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mani şeklinde olmalıdır.
Mâniler, anonim halk şiirleri olarak bilinmektedir. Bununla beraber asırlardır mâni yazan âşık ve şairler de vardır.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Varlığı ve yokluğu şer'î hükmün varlığına ve yokluğuna alâmet kılınan durum, nitelik anlamında fıkıh usulü terimi. Bazı mazeretlerden dolayı aslî hükmün gereğine uymamayı meşrû hale getiren geçici hüküm.
Manilerde Anadolu insanının düşünce yapısını, beğenisini, dertlerini, kıskançlıklarını, özlemlerini, sevgilerini vb. ortak kültürün sergilenişini görürüz. olan manilerde, Anadolu insanının dünyaya bakışının yanı sıra estetik modelleri de temsil edilir.
Maniler dinlenerek büyüklerden, yaşlılardan gelenek aktarımı yoluyla öğrenilir. Mani her türlü neşeli ve kederli olay üzerine toplanıldığında söylenir. Genellikle özel bir mani söyleme toplantısı yapılmaz. Manilerin söylendiği belirli bir zaman yoktur.
Maniler, halkın duygu ve düşüncelerini, dertlerini ve acılarını yansıtan eserlerdir. Manilerin konusunu özlem, aşk, ayrılık ve hasret gibi duygu ve konular oluştururlar. Halk kültürünün önemli birer parçası olarak kabul edilirler. Manilerin kafiye düzeni "aaxa" biçiminde olmaktadır.
Mani tipi uyak denildiği zaman akla aaxa şeklinde olan uyak örgüsü gelmektedir. Bu şekilde biçimlenir ve bu şekilde kullanmaktadır. Sadece tek dörtlükten meydana geldiği ve kısa, öz bir şekilde oluşturulduğu bilinir.
Mani kelimesi eski Türkçe "Mengü" ve Çağatay Türkçesinde "Tanrı" demektir. Mânici râhipler, Karahoca, Tarım Havzası. Mani dininin dünyayı görüşünde tanrısal aydınlık ile karanlık iki rakip olarak karşı karşıya durur.
Sözlükte “mahrum etmek, vermemek, engel olmak” mânasındaki men' kökünden türemiş bir sıfat olup “kötü şeylere engel olan, bunların gerçekleşmesine müsaade etmeyen” anlamında Allah'ın isimlerinden biridir.
Anonim ve/veya koruma dışı müzik eserleri: Anonim eserler bestecileri veya söz yazarları bilinmeyen eserlerdir.
Halk tarafından uzun dönemler içerisinde meydana gelmiş, halkın ortak malı olan ürünlerden oluşmuş eserleri anonim halk edebiyatı denir. Aynı zamanda bir edebiyat dalı olarak da öne çıkıyor. Kim tarafından söylendiği ya da yazıldığı bilinmeyen, halkın ortak malı sayılan eserlerdir.
Anonim halk edebiyatı olarak da bilinen masal olağanüstü olayların yaşandığı didaktik bir tarzda özellikle çocukları iyiye, doğruya, güzele yönlendirme amacıyla oluşturulmuş sözlü ve yazılı edebiyat yapıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri