30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi'nden tekrar aday oldu ve kazandı ,böylece Manisa'nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olma unvanını aldı. HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ diyerek yola çıkan Cengiz Ergün'ün MANİSA'YA HİZMET SEVDASI HİÇ BİTMEDİ.
Manisa ili, 13.096 km2 yüzölçümü ile ülkemizdeki 81 il arasında 17., nüfus miktarı bakımından ise 14. sırada yer almaktadır. Böyle bir durumda Türkiye yüzölçümünün % 1.6'sına, nüfus miktarı bakımından ise % 2.2'sine sahip olup ülkemizin en büyük illerinden birini oluşturmaktadır.
Manisa'nın İlçelerinin Nüfusu ve Yüzölçümü Ne Kadardır? Manisa'nın toplam nüfusu, 1.456.626'dır. 'Yunusemre' ilçesi, en kalabalık bölgesidir.
Manisa, Türkiye'nin bir ilidir. Manisa merkezli il, 2022 TÜİK verilerine göre 1.468.279 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık on dördüncü ilidir.
İlgili 25 soru bulundu
Manisa'nın nüfusu ise 1 milyon 456 bin 626 olarak tespit edildi. Aydın'ın nüfusu 1 milyon 134 bin 31 olarak hesaplandı. Denizli'nin nüfusu 1 milyon 51 bin 56, Muğla'nın nüfusu ise 1 milyon 21 bin 141 olarak kaydedildi.
Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
1.3 Osmanlı Asırlarında Manisa'nın Siyasi Durumu
Mehmet bu merkezi Kütahya'ya nakletti. Anadolu Beylerbeyliğine bağlı sancaklar Aydın, Saruhan, Menteşe, Bursa, Kastamonu, Muğla, Bolu, Ankara, Çankırı, Afyon, Antalya, Isparta, Sultanönü ve Balıkesir idi.
Manisa Haritası
Manisa'nın komşu olduğu ülkeler; Kütahya, Uşak, Aydın, Denizli, İzmir ve Balıkesir şeklindedir. Toplam nüfus açısından Ege Bölgesi'nin İzmir'den sonra ikinci büyük şehri ve ticaret merkezi olduğu belirtilmektedir.
Manisa ili tarihi ve doğal güzellikler ile dolu bir şehirdir. Bir taraftan büyük şehir karmaşası olmadan üniversite eğitimi görmek, diğer taraftan da sinema, tiyatro, part time iş gibi olanaklardan yararlanmak isteyen üniversite adayları için gelişmiş ve ideal bir eğitim kentidir.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Dağlık olan kuzey ve kuzeydoğu bölgesinde yazlar serin ve kışlar soğuk, bahar ayları ise geçiş özelliği gösterir.
Manisa'da yeryüzü şekillerinin bütün biçimlerine rastlanabilmektedir. Fakat, ağırlık il alanının %54.3'ünü kaplayan dağlarındır. İkinci sırada %27.8 ile platolar ve üçüncü sırada %17.9 ile ovalar yer almaktadır. Manisa'nın doğal sınırlarının önemli bir kısmını dağlar oluşturmaktadır.
Manisa, Batı Anadolunun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ilidir. 27 08' ve 29 05' doğu boylamları ile 38 04' ve 39 58' kuzey enlemleri arasında yer alır.
Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa'da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır.
Manisa büyükşehir avantajı sunan hesaplı bir Anadolu şehridir. Bu anlamda hem sosyal ve kültürel anlamda İzmir'in avantajlarından yararlanılabilir hem de metropole kıyasla daha hesaplı bir hayat sürebilirsiniz.
yahudiler için Manisa şehri ticari açıdan, ikinci bir payitaht merkezi olması ve hinterlandının geniş olması gibi nedenlerle yahudilerin yerleşim için tercih ettikleri yerlerden birisi olmuştur.
İçbatı Anadolu'da yer alan Manisa ili yeraltı kaynakları bakımından iyi bir konumdadır. Altın, mermer, bakır, krom, çinko, kurşun, demir, linyit, nikel, uranyum gibi kaynaklara sahip olan ilde, 12 bin civarında kişi maden sektöründe istihdam edilmektedir.
Manisa'nın 2023 yılına ait tahmini verilere göre, 1.473.173 olarak bekleniyor.
Manisa'nın simgesi yılkı atları karlı havada unutulmadı Manisa'nın 1517 metre rakımlı Spil Dağı Milli Parkı'nda yaşayan yılkı atlarına yemleme çalışması yapıldı
Manisa 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, ancak Ankara Savaşı sonrası Timur bölgeyi yeniden eski sahiplerine iade etmiştir. 1412 yılında ise Çelebi Mehmed kesin olarak Manisa'yı Osmanlı egemenliği altına sokmuş ve Saruhan Sancağı adıyla idari bir birim haline getirmiştir.
Manisa. Spil Dağı'nın eteklerinde kurulu olan Lidya şehri adını Yunanca Magnesia'dan almıştır.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur.
Manisa'nın da su samurlarının yaşam alanı içerisinde yer almadığına dikkati çeken Bayil, "Manisa'da ilk kez su samuru görülmesi, biyolojik zenginliğimiz için tarihi bir olay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri