Akciğer kanserlerinin yüzde 85'i sigarayla ilişkilidir. Ancak yüzde 15'lik bir oran sigara dışı sebeplerle olabilir. Ayrıca genetik faktörlerin de çok ciddi rolleri vardır.”
Akciğer kanserinin büyük çoğunluğunda (yüzde 80) neden, sigara içimidir. İçilen her 15 sigarada, genetik bir mutasyonun başladığı düşünülür. Amerikan Kanser Derneği'nin 1 milyondan fazla kişide yaptığı araştırmada, sigara içen erkeklerde akciğer kanseri riskinin 20 kat daha fazla olduğu gösterilmiş.
Akciğer kanserinin yüzde 85'i sigara kaynaklı; bu riski ortadan kaldırmanın en iyi yolu sigara içmemektir; ama bu da garanti sağlamayabiliyor. Akciğer kanseri hastalarının yüzde 5-10'u hiç sigara içmemiş kişiler.
Bu maddelerin yıllarca biriktikten sonra temizlenmeleri hemen olmuyor. Kişi 30 yıl sigara içiyor. Bıraktıktan 2 sene sonra kanser geliştirmesi, 30 yıllık birikimin hücrelerin genetik yapılarında yol açtıkları bozukluklar.
Yıllar süren araştırmalar sigaranın kansere neden olduğunu kanıtlamıştır. Ancak, bu tüm sigara kullanıcılarının kesinlikle kanser olacağı ya da sigara kullanmayan kişilerin asla kanser olmayacağı anlamına gelmez. Bu; sigara kullanmanın bu hastalıklara yakalanma riskini çok büyük oranda arttırdığı anlamına gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Kanser riskinde azalma: Sigara içmek kalp ve damar sağlığını bozarak vücutta kanser gelişme riskini artırabilir. Ancak sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç yıl içinde kanser gelişme riskinde azalma görülebilir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
Akciğer kanseri için acaba kim daha çok risk altında diye düşünülürse; sigara içenlerde gelişme olasılığı çok çok fazladır. Akciğer kanserinin % 80-90'ı sigara nedeniyle gelişmektedir. Kansere yakalanma oranı günde 10 sigarayı uzun süredir içenlerde 5 kez, günde 40 sigara içenlerde ise 24 kez artar.
Akciğer kanserinin %90'ı sigara nedeniyle meydana gelirken, ayrıca larinks kanseri, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.
Sigara kullanımı özellikle yılda 20 paketi geçtikten sonra göreceli risk belirgin olarak artış gösterir. Sigara miktarı arttıkça risk katlanarak artmakta ancak sigarayı bıraktıktan sonra risk giderek azalmaktadır. Sigara dışında puro içenlerde risk 3 kat, pipo kullananlarda ise 8 kat artmaktadır.
(a) Akciğer kanseri: Tütün kullanımı ile ilişkinin en fazla olduğu kan- ser türüdür.
Sigarayı bırakanların kanser risk grafiği 5'inci yılda düşüşe geçiyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, "Sigarayı bırakmayı takiben 5'inci yılda risk grafiğinde belirgin bir iniş gözlenirken, 15. yıldan sonra yüzde 80-90 risk azalması söz konusu" dedi.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
1 yıl sonra Kalp hastalığı riskiniz sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner. 5 yıl sonra; Ağız ve gırtlak kanserine yakalanma riskiniz azalır. 10 yıl sonra; Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
"Uzmanlar, Ramazan'da oruç açarken, aç karnına içilen sigaranın, kalp krizi geçirme riskini 10 kat artırdığı konusunda uyarıda bulunuyor" Ani ölüm riskiİftarda henüz karın doymadan içilen sigaranın, kalp krizi riskini 10 kat artırdığı ve ani ölümlere yol açabileceği bildirildi.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri