Manisa, Ege Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Manisa ilinin idari merkezidir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.
Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alır. Doğudan Uşak ve Kütahya, güneyden Aydın ve Denizli, kuzeyden Balıkesir ve batıdan İzmir ile komşudur.
Manisa, Batı Anadolunun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ilidir. 27 08' ve 29 05' doğu boylamları ile 38 04' ve 39 58' kuzey enlemleri arasında yer alır. Doğudan Uşak ve Kütahya, Batıdan İzmir, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güneydoğudan Denizli illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 13.810 km2 dir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Manisa; İzmir, Muğla, Denizli sancakları ile birlite Aydın vilayetine bağlı olmuş ve bu vilayetin merkezi İzmir sancağı olmuştur. 1922 yılında Saruhan Sancağı adıyla Aydın vilayetinden ayrılan çalışma sahası bağımsız bir sancak haline getirilmiştir.
Kula ilçesinin gelişmesindeki en büyük etkenlerden biri de ulaşım ağındaki yeri ve Ege Bölgesinin iki büyük kenti olan İzmir ve Manisa'ya mesafe olarak yakınlığıdır. Kula'nın diğer önemli il merkezlerine ve bazı ilçelere olan uzaklıkları aşağıda gösterilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Otobüs ile Manisa İzmir arası 45 dakika kadar sürmektedir. İzmir üzerinden Manisa'ya tren kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Trenle ile iki şehir arası ulaşım ortalama 1 saat 40 dakika kadar sürmektedir.
Manisa, Ege Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Manisa ilinin idari merkezidir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.
Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Konumu: Manisa, Batı Anadolu'nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Coğrafi bakımdan, Ege Bölgesi'nin orta ve kuzeyinde olup, batısı Asıl Ege, doğusu ise İç Batı Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Dağlık olan kuzey ve kuzeydoğu bölgesinde yazlar serin ve kışlar soğuk, bahar ayları ise geçiş özelliği gösterir.
İstanbul - Manisa arası yaklaşık olarak 501 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Manisa seyahatiniz tahmini olarak en az 5 saat 10 dakika saat sürer.
Manisa'nın İlçelerinin Nüfusu ve Yüzölçümü Ne Kadardır? Manisa'nın toplam nüfusu, 1.456.626'dır. 'Yunusemre' ilçesi, en kalabalık bölgesidir.
Manisa'nın ilçeleri 17 tanedir. Merkez ilçeler: Şehzadeler. Yunusemre.
Manisa büyükşehir avantajı sunan hesaplı bir Anadolu şehridir. Bu anlamda hem sosyal ve kültürel anlamda İzmir'in avantajlarından yararlanılabilir hem de metropole kıyasla daha hesaplı bir hayat sürebilirsiniz.
Manisa ili tarihi ve doğal güzellikler ile dolu bir şehirdir. Bir taraftan büyük şehir karmaşası olmadan üniversite eğitimi görmek, diğer taraftan da sinema, tiyatro, part time iş gibi olanaklardan yararlanmak isteyen üniversite adayları için gelişmiş ve ideal bir eğitim kentidir.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur.
Manisa Kebabı, Alaşehir Kapaması, Nohutlu Mantı, Simit Ekmeği, Odun Köftesi, Kula Güveci, Mantar Tatlısı, Yaprak Sarması, Şevket-i Bostan, Börülce Tarator en meşhur olan gıdalardan biridir. Ekmek Dolması, Kula Şekerli Pidesi, Kabaklı Pide, Höşmerim ve Sinkonta isimli de meşhur olan yöresel yemekler bulunmaktadır.
Manisa'nın simgesi yılkı atları karlı havada unutulmadı Manisa'nın 1517 metre rakımlı Spil Dağı Milli Parkı'nda yaşayan yılkı atlarına yemleme çalışması yapıldı
İçbatı Anadolu'da yer alan Manisa ili yeraltı kaynakları bakımından iyi bir konumdadır. Altın, mermer, bakır, krom, çinko, kurşun, demir, linyit, nikel, uranyum gibi kaynaklara sahip olan ilde, 12 bin civarında kişi maden sektöründe istihdam edilmektedir.
Manisa. Spil Dağı'nın eteklerinde kurulu olan Lidya şehri adını Yunanca Magnesia'dan almıştır.
Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa'da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır.
Uşak - Manisa arası yaklaşık olarak 197 km'dir. Kamil Koç ile Uşak - Manisa seyahatiniz tahmini olarak en az 3 saat 15 dakika saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri