"Şehzadeler Şehri" olarak da adlandırılan yerleşim; mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile tanınır. Antik Çağ'da "Magnesia", Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle "Magnesia ad Sipylum" olarak anılmıştır. Şehir, Spil Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur.
İlgili 30 soru bulundu
Manisa ili tarihi ve doğal güzellikler ile dolu bir şehirdir. Bir taraftan büyük şehir karmaşası olmadan üniversite eğitimi görmek, diğer taraftan da sinema, tiyatro, part time iş gibi olanaklardan yararlanmak isteyen üniversite adayları için gelişmiş ve ideal bir eğitim kentidir.
Manisa, Batı Anadolunun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ilidir. 27 08' ve 29 05' doğu boylamları ile 38 04' ve 39 58' kuzey enlemleri arasında yer alır.
Manisa'da gezilecek yerler arasında; Aigai (Aiolis) Antik Kenti, Manisa Müzesi, Yeni Han, Manisa Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Adala Kanyonu, Sidas Antik Kenti, Bintepe Tümülüsleri, Gökköy, Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, Philadelphia Siesean Kilisesi, Manisa İvaz Paşa Camii, ...
Manisa tatilinizde keşfedebileceğiniz doğal güzellikler arasında; Kurşunlu Kaplıcaları, Spil Dağı Milli Parkı, Urganlı Kaplıcaları, Divlit Yanardağı, Adala Kanyonu, Gökköy, Kuladokya Peri Bacaları, Manisa Akpınar Mesire Alanı, Manisa Ilıcak Kaplıcası ve Zeytinliova yer almaktadır.
Manisa, Türkiye'nin bir ilidir. Manisa merkezli il, 2022 TÜİK verilerine göre 1.468.279 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık on dördüncü ilidir. Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alır.
Ege Bölgesi'nin önemli şehirlerinden olan Manisa, doğal güzelliklerinin yanı sıra, görülmesi gereken tarihi ve turistik yapılarıyla da öne çıkmaktadır. Tarihi bakımdan son derece önemli bir kent olan Manisa, Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin eğitim gördüğü yer olduğu için “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır.
Manisa büyükşehir avantajı sunan hesaplı bir Anadolu şehridir. Bu anlamda hem sosyal ve kültürel anlamda İzmir'in avantajlarından yararlanılabilir hem de metropole kıyasla daha hesaplı bir hayat sürebilirsiniz.
Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa'da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Dağlık olan kuzey ve kuzeydoğu bölgesinde yazlar serin ve kışlar soğuk, bahar ayları ise geçiş özelliği gösterir.
Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Manisa yakınındaki şehirler arasında Akdeniz'e kıyısı bulunan İzmir ili yer almaktadır. Manisa'nın devamında Kütahya ve Uşak illeri yer almaktadır. Daha denize kıyısı olan şehirlerden biri ise İzmir'dir.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.
YÖK'ün açıkladığı istatistiklere göre 3 milyon 406 bin 57 öğrenci sayısıyla Eskişehir, açık ara farkla en çok öğrencinin kayıtlı olduğu il. Türkiye'de 7 milyon 740 bin 502 üniversitelere kayıtlı öğrenci bulunuyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2018-2019 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistikleri'ni açıkladı.
Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin tarihi ve kültürel dokusu en zengin illerinden biri olan Manisa, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile ve bu üniversitenin bilimsel çalışma ve araştırmaları ile gelecekte de daima ön planda olacak ve bir üniversite şehri olarak anılacaktır.
Manisa'dan alınabilecek hediyelik eşyalar arasında; özellikle şehir merkezinden buzdolabı magnetleri, antika ürünler, altın ve gümüş takılar, mesir macunu, Kula ve Görsel ilçelerinden geleneksel el dokuması halı ve kilimler gibi küçük portatif seçenekler bulunmaktadır.
İçbatı Anadolu'da yer alan Manisa ili yeraltı kaynakları bakımından iyi bir konumdadır. Altın, mermer, bakır, krom, çinko, kurşun, demir, linyit, nikel, uranyum gibi kaynaklara sahip olan ilde, 12 bin civarında kişi maden sektöründe istihdam edilmektedir.
Manisa'nın ilçeleri 17 tanedir. Merkez ilçeler: Şehzadeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri