Batı Anadolu'da Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alan Manisa, zirai, ticari ve sanayi gelişmişliğinin yanında tarihi ve turistlik değerleri ile de önemli bir kenttir.
İlgili 19 soru bulundu
Manisa, Batı Anadolunun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ilidir. 27 08' ve 29 05' doğu boylamları ile 38 04' ve 39 58' kuzey enlemleri arasında yer alır.
Manisa'da gezilecek yerler arasında; Aigai (Aiolis) Antik Kenti, Manisa Müzesi, Yeni Han, Manisa Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Adala Kanyonu, Sidas Antik Kenti, Bintepe Tümülüsleri, Gökköy, Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, Philadelphia Siesean Kilisesi, Manisa İvaz Paşa Camii, ...
"Şehzadeler Şehri" olarak da adlandırılan yerleşim; mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile tanınır. Antik Çağ'da "Magnesia", Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle "Magnesia ad Sipylum" olarak anılmıştır. Şehir, Spil Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur.
Manisa tatilinizde keşfedebileceğiniz doğal güzellikler arasında; Kurşunlu Kaplıcaları, Spil Dağı Milli Parkı, Urganlı Kaplıcaları, Divlit Yanardağı, Adala Kanyonu, Gökköy, Kuladokya Peri Bacaları, Manisa Akpınar Mesire Alanı, Manisa Ilıcak Kaplıcası ve Zeytinliova yer almaktadır.
Üzümün ana vatanı kabul edilen Manisa'da, Türkiye üretiminin % 85'i yetişir. Üzüm meyvesi de en önemli tarım ürünüdür. Manisa'da yetişen diğer meyveler ise şeftali, kiraz, kayısı,zeytin, badem, armut, ceviz, kestâne ve nardır. Manisa Meşhur kavun ve karpuzlarıyla Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Manisa, Türkiye'nin bir ilidir. Manisa merkezli il, 2022 TÜİK verilerine göre 1.468.279 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık on dördüncü ilidir. Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alır.
Ege Bölgesi'nin Asıl Ege Bölümü sınırları içerisinde yer alan Manisa ili, batıdan İz- mir, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güneydoğudan Denizli, doğudan Uşak ve Kü- tahya illeri ile çevrilidir (Harita 1).
Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
Şifalı Mesir Macunu ve Sultaniye Üzümü ile meşhur olan Manisa, İzmir'e yakınlığının da sağladığı avantajla hızlı gelişen şehirlerimiz arasındadır. Her ne kadar şehir dağlarla çevrili olsa da Gediz Ovası'nın bereketli topraklarının da etkisiyle tarımsal üretim sıralamasında ilk üç ilden biridir.
Manisa ili aynı zamanda sultaniye üzümü ile de meşhurdur. Aynı zamanda Kula isimli ilçesinde bulunan Kula peri bacaları da meşhurdur. Kırkağaç Kavunu, Sultan Çayı, Maden Suyu, Akhisar Gazozu, Zeytin, Zeytinyağı, Cilveli Kahve gibi de Manisa ilinde meşhur olan birçok besin maddesi bulunmaktadır.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur. İlimizin Türkiye tarımsal üretimi içerisinde ağırlığı olan tarımsal ürünleri ve ülke üretimindeki yeri aşağıya çıkarılmıştır.
Manisa büyükşehir avantajı sunan hesaplı bir Anadolu şehridir. Bu anlamda hem sosyal ve kültürel anlamda İzmir'in avantajlarından yararlanılabilir hem de metropole kıyasla daha hesaplı bir hayat sürebilirsiniz.
1.3 Osmanlı Asırlarında Manisa'nın Siyasi Durumu
Mehmet bu merkezi Kütahya'ya nakletti. Anadolu Beylerbeyliğine bağlı sancaklar Aydın, Saruhan, Menteşe, Bursa, Kastamonu, Muğla, Bolu, Ankara, Çankırı, Afyon, Antalya, Isparta, Sultanönü ve Balıkesir idi.
Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa'da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır.
Spil Dağı, Gediz Nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayarak Karadağ zirvesinde 1517 metre yüksekliğe ulaşır. Dağın çevresinde derin vâdiler ve bunların içinde dere yatakları bulunmaktadır. Dağın bitki örtüsü ormanlıktır. Manisa lâlesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, zengin bir floraya sahiptir.
Manisa ili tarihi ve doğal güzellikler ile dolu bir şehirdir. Bir taraftan büyük şehir karmaşası olmadan üniversite eğitimi görmek, diğer taraftan da sinema, tiyatro, part time iş gibi olanaklardan yararlanmak isteyen üniversite adayları için gelişmiş ve ideal bir eğitim kentidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri