Akciğer mantarı enfeksiyonları: Bazı mantarlar akciğerleri etkileyebilir ve akciğer mantarı enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma ve ateş gibi solunum semptomlarına yol açabilir.
Mantar ve parazitlerde akciğer enfeksiyonuna neden olabilir ancak yaygın değildir. Hafif ila şiddetli semptomlara ve hastalığa neden olabilirler. Öksürük ve ateş gibi majör belirtilerin yaşanmasının yanı sıra kişinin bağışıklık sisteminin gücüne göre akciğer enfeksiyonunun şiddeti değişebilir.
Oral (Ağızda) Pamukçuk Belirtileri
Bazen, bölgede beyaz lekeler görünmez, fakat bölge kırmızı ve ağrılı olabilir. Dişlerinizi fırçalarken veya yemek yerken lekeler üzerinde hafif kanamalar görülmesi. Damak kısmında, diş etlerinde, bademciklerde veya boğazın arka kısmında mantar oluşması
Her yaştan grupta ve cinsiyette kişilerde görülebilen hastalık, vücutta tahrişlere, şişmelere, kaşıntılara, kabarcıklara ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde akciğer enfeksiyonuna ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Akciğerin mantar enfeksiyonları nadir görülür ve genellikle asemptomatiktir. Hastaların büyük çoğunluğu immun süpresiftir.
İlgili 20 soru bulundu
Bazı hallerde, bazı mantar ve bakteriler dokulardaki bağlı oksijeni kullanarak solunum yaparlar ki buna "Anaerobik solunum" denir. Bazı hallerde anaerobik solunum "İntramoleküler solunum" ya da "Fermantasyon" olarak da isimlendirilir.
Tedavi Geciktiğinde Hastanın Karşılaşacağı Sorunlar
Mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapar. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olur. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalığı görülebilir.
Bu etkilenmiş çevresel yapılarla temas dışında bu mantara ait sporların havaya saçılması ve bu ortamda bulunan kişilerde soluk alıp verme sırasında sporları inhale etmesi sonucunda da bulaşabilir. Bu durum kişinin kafa içerisindeki boşluklar olan sinüslerinde ve akciğerlerinde enfeksiyon ile sonuçlanır.
Akciğer enfeksiyonu vakalarının anlaşılması için çeşitli tetkik ve testlerin uygulanması gerekir. Röntgenin yanı sıra nefes testi ve kan numunelerin hastalığın tam olarak anlaşılmasına yardımcı olur. Tanının konulmasıyla birlikte eş zamanlı tedaviye başlanır. Öncelikli tedavi antibiyotik tedavisidir.
Mantar hastalığı semptomları enfeksiyonun türüne ve yerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, cilt mantarı genellikle kaşıntı, kızarıklık ve döküntüye yol açabilirken, mantarın akciğerlere yerleşmesi öksürük, nefes darlığı ve ateş gibi belirtilere neden olabilir.
Enfeksiyona maya mantarları (candida mayaları) neden olur, en yaygın patojen candida albicans adı verilen bir mantardır. Oral mantar enfeksiyonu genellikle zararsızdır, ancak çok rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Mantar, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile kolayca yayılabilir.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Akciğeri Temizleyen Bitkiler ve Yiyecekler
C vitamini takviyesi sağlayan portakal, greyfurt, kivi, biber, domates, çilek, brokoli ve maydanoz gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Antioksidan deposu olan besinleri tüketin: Sarımsak, soğan ve acı biber bolca tüketebileceğiniz besinler arasındadır.
Mantar enfeksiyonları: Aspergillus, Candida veya Pneumocystis jirovecii gibi mantarlar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Aspirasyon: Midenin içeriğinin veya yabancı maddelerin solunum yoluna kaçması durumunda, akciğerlere ulaşarak enfeksiyona neden olabilir.
İnsandan insana bulaşmaz ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabilir. Nadir olarak görülen bu enfeksiyonun ortaya çıkması halinde oldukça ciddi bir seyir izleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Hastada mantar enfeksiyonu olup olmadığı kan tahlillerinde çıkmaktadır. Kandaki mantar antijenleri ve antikorları test edilerek vücutta mantar olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Antibiyotik kullanımı vajinada doğal olarak bulunan Lactobacillus isimli yararlı bakterinin sayısını azaltarak mantar enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlar. Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olabilen diğer faktörler şunları içerebilir: Gebelik. Diyabet.
Mantar Enfeksiyonu Etkileri
Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer.
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Yaprakları olmayan ve klorofil içermeyen bu canlılar fotosentez yapmasa da "Mantarlar solunum yapar mı?" sorusuna "evet" olarak yanıt sunulmalıdır. Çünkü her bir canlıda olduğu gibi mantarlar da solunum yaparak gelişir. Bu canlı grubunun her bir üyesinin solunum türü ise oksijenli solunum olarak adlandırılır.
CANDİDA MANTARININ BAŞLICA SEMPTOMLARI ŞUNLARDIR: Halsizlik, Yorgunluk ve bitkinlik. Mide şişkinliği.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri