Tencereye zeytinyağı, yemeklik doğranmış soğanlar ve biraz irice doğranmış biberler alınır. Soğan ve biberler biraz kavrulduktan sonra mantarlar ve tuz eklenir. Mantarlar suyunu bırakıncaya kadar har ateşte, suyunu bırakınca kısık ateşte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra altı kapatılır.
Mantarın dış kabuğu soyulur mu sorusu genelde hijyen bakımından merak edilir, dilerseniz kirli dış yüzeyden kurtulmak için soymayı tercih edebilirsiniz; ancak mantarın kabuğunu soymadan da pişirmek mümkündür.
Bunun için, zarın ucu bir bıçak yardımıyla kaldırılarak kalanı kolaylıkla soyabilirsiniz. Zar temizleme işleminden sonra, nemli bir bezle kalan siyahlıkları temizleyin. Kısacası, eğer mantarların lezzetinden ödün vermek istemiyorsanız mantarları suyla yıkamamanızda fayda var.
İstiridye Mantarını Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İstiridye mantarı suyla yıkandığında, besleyiciliğini ve lezzetini kaybeder. Bu yüzden yıkamak yerine, temiz bir bez veya fırça ile temizleyin. Eğer mantarları tavada pişirecekseniz, pişirmeden önce limonlu ve tuzlu suda bekletebilirsiniz.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Mantarlar dikine doğru dilimlenir kavrulan soğanlara eklenir. Tuz pul biber ve kekik arzuya göre ilave edilir.
Namlı Gurme'de üretilen mantar sotenin, daha lezzetli ve yumuşak olması için mantarlar bir parça haşlandıktan sonra diğer sebzelerle birlikte yüksek ateşte sotelenip, servis ediliyor.
Tavada İstiridye Mantarı Tarifi Nasıl Yapılır? Önce yapışmaz tava veya tencereye yağımızı koyuyoruz ve orta ateşte ısıtıyoruz. Ardından tuzumuzu ve mantarları ekliyoruz ve yaklaşık 6-7 dakika sürekli çevirerek kavuruyoruz.
Tek yapmanız gereken istiridye mantarlarını temizledikten ve ince ince kıydıktan sonra zeytinyağında biraz sotelemek ve rengi dönmeye başladıktan sonra tuz, kekik, pul biber eklemek. Piştikten sonra onu dilerseniz porsiyon olarak dilerseniz ekmek arasına koyarak afiyetle yiyebilirsiniz.
Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin.
Mantarlarınızın miktarına göre limon suyu miktarını ayarlayın. 250 gram mantara 1 çay kaşığı gibi düşünebilirsiniz. Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir. Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
İstiridye Mantarı Zehirler Mi? Sıklıkla yaşanan mantar zehirlenmeleri yüzünden bu besine şüpheyle yaklaşılabilir. Ancak istiridye mantarı zehirli bir mantar değildir. Aksine yenilebilir en faydalı mantar türlerinden biridir.
İstiridye Mantar Sote yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, mercimekli kuskus pilavı, fırında kaşarlı taze patates, istiridye mantar sote ve kıymalı kabak yemeği son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
İstiridye mantarları tavada sote yapılarak, haşlanarak, kızartılarak, kavrularak, ızgara yapılarak, hatta çiğ bile tüketilebilir. Ama çiğ tüketimde ağıza metal bir tat gelir, bizden söylemesi. Sotelenince ise dokusu yumuşar. Ama her ne olursa olsun tadından hiçbir şey kaybetmez!
İstiridye mantarlarını tavada zeytinyağı ile kızartıyoruz. Bu kısım önemli. Suyunu saldığında suyunu süzüyoruz ve kızartmaya devam ediyoruz. Sunum tabağımızın altına süzme yoğurtlarımızı koyuyoruz.
İstiridye mantar kızartmasını yemeklerinizin yanına garnitür olarak ekleyebilirsiniz. Marine edilmiş antrikot yanına çok yakışacaktır. Et sote veya tavuk fajita ile mantarlar afiyetle yenecektir.
Ayrıca kararmaması için mantarın yıkama işlemini en sonra bırakın. Yani önce soğanı, domatesi ve biberi doğrayarak kenara alın. Her tarifte bu tip ön hazırlıkları yaparsanız hem daha az vaktinizi aldığını hem de ortalığın dağıtmadan yemeğinizi kolaylıkla yapabildiğinizi fark edeceksiniz.
Salçayı ve baharatları ekleyin. Güzelce karıştırın. Salçaların kokusu çıktıktan sonra sulu olmasını isterseniz bu aşamada yarım su bardağı kadar su ekleyebilirsiniz. Küp küp kestiğiniz domatesleri de ekleyin ve karıştırın.
Son olarak kabuğunu soyduğumuz 500 gram kültür mantarını da ince ince dilimleyelim. Tavamıza 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı alalım. Doğradığımız soğan, yeşil biber ve sarımsakları tavaya aktaralım. 1-2 dakika karıştırarak kavuralım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri