İster sulu bir karnabahar yemeği yapacak olun, ister onu fırınlayın ya da pane yapın hiç fark etmez, karnabaharın gaz yapmaması için onu mutlaka her zaman kullandığınızdan çok daha az yağ kullanarak pişirin. Aradaki farkı mutlaka fark edeceksiniz.
Küçük parçalara ayırdığınız karnabaharları diğer baklagillerde de yaptınız gibi önceden suda bekleterek gaz yapıcı özelliğini azaltabilirsiniz. Ama baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmeniz gerekir.
Bu pişirme yöntemlerinin şüphesiz en fazla tercih edenlerinin başında haşlama yöntemi geliyor. Haşlama yöntemi sayesinde karnabahar besin değerlerini koruyor. Hem de karnabaharın yumuşamasını istediğiniz farklı bir tarif yapacaksanız, haşlama yöntemi karnabaharlarınız yumuşuyor.
Öncesinde limonlu suda bekletme işlemini yapmadıysanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke ve limon dilimleri ilave edebilirsiniz. Kaynamakta olan suyun içerisine bir miktar sirke ve limon dilimleri ilave edip arkasından da karnabaharı koyarsanız kokusunun çok daha az çıkmasını sağlarsınız.
Pek çok biçime giren sebzeler içerisinde bulunan karnabahar; ilk önce haşlanmakta ve bu şekilde yemek yapılmaktadır. Bol su içerisinde haşlandığı zaman fırınlanması ve kızartması gibi değişik tariflerle harmanlandığı da belirtilebilir. Genel olarak karnabaharın haşlanma süresi; yaklaşık şekilde 15 dakikadır.
İlgili 38 soru bulundu
Karnabahar haşlama yaparken karnabaharı tencereye koyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte yaklaşık 10 dakika haşlayabilirsiniz.
Karnabaharların hafifçe üzerine gelecek kadar sıcak su ve damak tadınıza göre tuz ekleyip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, karnabahar ve havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.
Pişirirken Karnabaharın Kötü Kokusunu Önleme
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olur. Ayrıca karnabaharın haşlama suyuna katacağınız bir miktar süt aynı zamanda kötü kokmasını önler.
Bu durumu engellemek ve dağılmayan karnabaharlar yiyebilmek için şok yönteminden yararlanabilirsiniz. Haşlanan karnabaharları daha sonra hemen soğuk su içerisine atabilir, besin değerlerinin ve sıkı kıvamlarının korunmasını sağlayabilirsiniz. Karnabahar, pişirilmeden salata olarak da tüketilebilen bir seçenektir.
Karnabahar çabuk yumuşayan ve dağılabilen bir sebze olduğu için, uzun süre haşlanmamalıdır. Hafif dişe gelecek kıvamda haşlamak yeterli olacaktır. Haşlanmış karnabaharların üzerine yoğurtlu sos çok yakışmaktadır.
Su kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar karnabaharlar kaynatılır. Bu süreden fazla kaynatmak karnabaharların yumuşamasına ve besin değerlerini kaybetmesine neden olmaktadır.
Karnabaharı haşlamaya üşenip eve almayanlar varsa, onlara özel bir tarif hazırladık. Haşlamadan çok az miktarda zeytinyağı ile fırına verdiğimiz bu karnabaharın dokusu o kadar güzel ki! Hafifçe çıtırdıyor, içi yumuşacık kalıyor fakat vitaminini de kaybetmiyor. Tadına varabileceğiniz belki de en kolay.
Karnabahar sevmeyene bile karnabaharı bol bol yedirme gücüne sahip bu lezzet. Ancak karnabaharları kızartmadan önce mutlaka haşlamak gerekiyor diye biliyoruz. Bu sayede içleri daha yumuşacık kalıyor, lezzetleri de güzelleşiyor diye düşünüyoruz.
Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. Bu şekilde en az 15 - 20 dakika kadar kalmanız büyük ölçüde rahatlamanıza sebep olacaktır.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir. Beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile giderilemeyen bağırsak gazı problemi, nane, kekik gibi spazm giderici ve gaz çıkışını kolaylaştıran bitki çayları kullanımı ile giderilebilir.
Kızartma harcı için; ayrı bir kaba aldığınız yumurtalar, süt, un ve tuzu bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Sıvı yağı geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.
KARNABAHARIN FAYDALARI
Metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı tüketiminde gaz problemi oluşturduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. Sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engeller. Uykusuzluk problemi için karnabahar suyu birebirdir.
Kavrulduktan sonra suyunu ve tuzunu koyup orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra ocaktan almaya yakın yarım limonu içine doğruyoruz. Eğer istersek yarım limon daha sıkabiliriz. Tavsiye ederim gerçekten çok lezzetli oluyor.
Suyu süzülen karnabaharları soda un yumurta karışımına buluyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kızaran karnabaharları tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ezip döküyoruz. Onun da üzerine yağda salça ve nane yakıp döküyoruz enfes bir kızartma oluyor kesinlikle deneyin. 😋 Dilerseniz yoğurtsuz da yiyebilirsiniz.
Hazırladığınız yemeğin arta kalan kısmını oda sıcaklığında çok bekletmeyin. Bunun yerine tencerenin kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Karnabahar yemeğini buzdolabında 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Karnabahar çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Ancak çiğ tüketildiği takdirde gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri