Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalık görülebilir.
Mantar Tedavi Edilmezse Ne Olur? Mantar hastalığının tedavi edilmediği durumlarda, mantarın neden olduğu iltihaplanmalara farklı enfeksiyonlar da eşlik edebilir. Bununla beraber, ilerleyen enfeksiyonların tedavi edilmesi zorlaşır; mantar başka bölgelere de yayılarak kronik hale gelebilir.
Mantar enfeksiyonu, tahriş ve kızarıklıkla beraber ciddi bir kaşıntıya yol açabilir. Kaşıntı hissedilse bile bölgenin kaşınması daha çok tahrişe yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Böyle durumlarda çatlak ve yaralar oluşabilir.
Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kan yoluyla vücuda yayılan hastalık, kalp ve beyin gibi organlara hasar verebilir; böylece can kaybına sebep olabilir.
Mide ülserinde mantar yerleşimi varlığında tedaviye cevabın azaldığı bulundu (p<0.05). Sonuç: Tedaviye dirençli olgularda, büyük ülserlerde ve korpus lokalizasyonundaki ülserlerde, mantar enfeksiyonunu ülsere eşlik ediyor olabilir.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz olarak tedarik edilebilir. Genellikle doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Kara mantar hastalığı ya da mukormikozis adlı bu hastalık mantar türleriyle oluşan ve nadir görülen bir tür enfeksiyon. Mukormikoz tedavi edilmediğinde ise ilerleyip ölümcül olabilir. Hastalık erken evrede teşhis ve tedavi edilmediğinde yüzde 50-80 ölümle sonuçlanabilir.
Mantar Hastalığı Nelere Yol Açar? Deri hastalıkları ve enfeksiyonları bakımından sık karşılaşılan bu problem, saç, tırnak ve deri gibi dokuların zarar görmesine, kadınlarda vajina bölgesinde, erkeklerde ise kasık bölgelerinde enfeksiyona ve aşırı kaşıntı durumlarına neden olabilir.
Bazı mantar enfeksiyonları kendi kendilerine geçebilirse de çoğu tıbbi bakıma gerek gösterebilir, uzun süreler tedavisi gerekebilir. Vücut içine nüfuz eden enfeksiyonların şiddet derecesi tipik olarak artar ve tedavi edilmeden bırakılırsa kalıcı organ hasarına neden olabilirler.
Nemi ve sıcağı seven, nemli ve sıcak yerlerde hızla üreyen mantar, ayak mantarı sorunu bulunan başka kişilerin eşyalarının kullanılmasıyla da bulaşır.
Aşırı kilolu olmak, yanlış beslenme, şeker hastalığına yatkınlık ve bağışıklık sisteminin bozuk olması vajinal mantar enfeksiyonlarının sık tekrarlamasına ve uzun sürmesine sebep olur.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Hastalık ortaya çıktıktan sonra mutlaka bir cildiye uzmanına danışmak gerekir.
Mantar doğal bir antioksidan etkisi görse de aşırı tüketimi sonucu bazı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Gereğinden fazla miktarlarda mantar tüketilmesi, yorgunluk, halsizlik, mide sorunları ortaya çıkarabilir. •Çok fazla tüketiminde ayrıca alerji, cilt alerjisi ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonları daha yaygın olmakla birlikte, erkeklerin de mantar enfeksiyonu geçirmesi mümkündür. Kasık bölgesi, özellikle cilt kıvrımları ve nem nedeniyle mantar enfeksiyonu riskine sahiptir. Ayrıca mantar enfeksiyonu olan bir kadın ile cinsel ilişki sonrası risk artabilir.
Taze bir limonun suyunu sıkıp bir kaseye alın, kasenin içine çok olmayacak şekilde (Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre değişecektir) su ilave edin. Elde ettiğiniz bu limon suyu-su karışımının içine mantarları batırıp çıkarın.
Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde kadın doğum muayenesi sonrası uygun ilaç tedavisi alınması idealdir. Elma sirkesi, ilaç tedavisine destek olarak vajinal mantar doğal bitkisel tedavisinde denenebilir.
Candidalar kanserojen olarak bilinen nitrozaminleri ve asetaldehiti üreterek, kanser oluşumuna etki ediyor. Nitrozaminler kansere neden olabilen genleri aktive ederler. Asetaldehit ise DNA'yı hasara uğratarak kansere neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri