4.1.4.Alınan örneğin tetkik için kan gazı cihazına verilmesi ve sonuçlarının takibi hastanın hemşiresine aittir. 5.2.Hastanın arter kateteri yoksa işlem hekim tarafından şu şekilde gerçekleştirilir; 4.2.1.Steril eldiven El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı'na göre giyilir. 4.2.2.Hastaya işlem hakkında bilgi verilir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, İntern Yönergesine göre kan, idrar, sıvı ve doku örneklerinin toplanması ve AKŞ ölçümlerinin internler tarafından değil hemşireler tarafından yapılacağını açıkladı.
Ameliyathaneden iyileşme ünitesine hatta bakım ünitesine kadar farklı aşamalarda hastayı takip eder. Ameliyatın hazırlık safhasında cerrahi hemşireler hastanın gereken kan testlerini yapar. Buna göre hastanın alerjik bir durumu olup olmadığını inceler, gerekirse hastanın diyet programına alınmasını sağlar.
Kan gazlarının ölçümü için, arteriyel veya venöz kan örnekleri, genellikle ekstremite damarlardan alınır.
Hastanede ya da klinik ortamında arter kan gazı testi için kan alınabilir. Kan gazı testi için gerekli kan örneği genellikle bilekte, kolda ya da kasık bölgesindeki atardamarlardan alınır.
İlgili 38 soru bulundu
Arteriyel kan gazı alımı diğer kan alma yöntemlerine göre daha zor bir iş- lemdir. Ayrıca hastanın nefes hızı ve derinliğinden ciddi şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle hastanın kan alma işlemi için hazırlanması çok önemlidir.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür.
Vücudun ek oksijene ihtiyacı olup olmadığı arteriyel kan gazı So2 ile belirlenmektedir. Ameliyata girecek olan hastaya ameliyat öncesi mutlaka bu test uygulanmaktadır.
Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.
Kan gazında sıklıkla ölçülen değişkenler pH, PaCO2, HCO3 PaO2'dir. Asit-baz dengesinin kontrolü böbreklere, akciğerlere ve intraselüler ve ekstraselüler tampon sistemlerine bağlıdır. Arteriyel kan gazı örneği için normal pH aralığı 7,35-7,45, normal HCO3 aralığı 21-27 mEq/L, normal CO2 aralığı ise 35-45 mmHg'dir.
e) Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, başhemşirenin onayına sunar. f) Servis/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur. g) Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar.
19 Nisan 2011'de yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliği'nde; kan şekeri bakma, kan alma, sonda takma ve çekme, pansuman, aspirasyon… gibi bir çok işlemin hemşirenin görevi olduğu belirtilmesine rağmen kan alma ve kan şekeri bakma görevleri kısmi olarak hemşirelere verilmiştir.
Acil Servis Hemşiresi Olmak İçin Gerekenler
Sağlık meslek lisesinden acil tıp teknisyenliği bölümünü bitiren acil tıp teknisyenleri, sağlık meslek yüksek okulundan paramedik mezunu olanlar ve üniversitede hemşirelik bölümünü bitirenler kamu veya özel hastanelerde acil servis hemşiresi olarak çalışabilir.
68 comments. 2011 tarihli Hemşirelik Yönetmeliğin Ek-3'e göre hemşire doktor kararıyla yani reçeteye göre yanında doktor olmadan İM ve İV enjeksiyon yapabilme yetkisine sahiptir.
Kan gazı analizi, esas olarak kanda bulunan oksijen ve karbondioksit gibi gazların kısmi basınçlarının ve bunun yanında kan pH'sının ölçümü ile bikarbonat değerinin ve oksijen saturasyonunun hesaplanması ve böylece hastada hipoksemi, asidoz veya alkalozun olup olmadığının anlaşılmasında kullanılan bir testtir.
Hemoglobin ölçümünde kullanılmaktadır. Soğuk sistem ile kısa sürede laboratuvara götürülen Artiyel Kan Gazı So2 testi 15 dakika içerisinde sonuç vermektedir.
PO2 düşüklüğü, kandaki oksijen miktarının normal değerlerin altında olduğunu gösterir. Bu durum, solunum sistemi işlev bozukluğuna veya oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya işaret edebilir. PO2 düşüklüğü, enerji üretimi ve hücresel işlevlerin azalmasıyla sonuçlanabilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.
Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur. Pediatri, onkoloji, geriatri gibi hasta gruplarında kan alım prosedürleri çok kolay değil.
Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir. Hiperkapni ve hipoksemi kan gazı ölçümüyle belirlenir.
Hasta “uyuduktan” sonra nefes borusuna yerleştirilen bir tüp sayesinde oksijenle karıştırılmış anestezik gazlar verilir. Bu gazlar verildiği sürece anestezi devam eder, kesildikten kısa bir süre sonra anestezi sonlanmış olur ve hasta uyanır.
Asit-baz dengesinin ve solunum dengelerinin değerlendirmesinde, arteriyel kan- da oksijen (PaO2) ile karbondioksit parsiyel basınçlarının (PaCO2), oksijen satüras- yonunun (SaO2), pH ve bikarbonat değerlerinin ölçümü, arter kan gazı analiziyle yapılmaktadır (4).
Çeşitli sebeplerle kan pH'sinin bu aralığın altına düşmesi ya da üstüne çıkması durumunda vücut fonksiyonları doğru şekilde çalışmamaktadır. Kandaki pH değerinin değişmesine de kanda bulunan aşırı miktarda asit ya da alkalin neden olmaktadır. Bu duruma Asidoz ve Alkaloz denmektedir.
Vitamin eksikliği bulunan kişiler vitamin değerlerini ölçtürmek ve tedavi olmak için hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeli ve uzman bir iç hastalıkları doktorundan yardım almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri