Kuluçka sürecini tamamlayan mantarlar yaklaşık 20 gün içerisinde üretim aşamasına alınırlar. Üretim aşamasında ortamın sıcaklığı 14 ila 18 santigrat derece arasında olması gerekir. Nem seviyesi ise yine kuluçka aşamasındaki gibi yüzde 80 ila 90 arasında olmalıdır.
Mantar kompostu ortalama 20 gün sonra ilk hasatlarını vermeye başlar.
İlk mantar kuluçka dönemi bittikten sonra 5-6 gün içinde toplanabilir hale gelir ve 10 gün içinde tüm mantarlar toplanır. İlk ürün döneminde o komposttan toplayacağınız tüm mantarın yaklaşık %40'ını toplamış olursunuz. İlk hasat döneminin ardından 10 günlük bir bekleme dönemi olur ve bu sırada hiç mantar çıkmaz.
Mantarlar görüldükten sonra oda sıcaklığı 15-17 0C civarında olmalıdır. Örtü toprağı serildikten 20-25 gün sonra hasat yapılmaya başlanır.
Mantarlar, miselyumun meyve organlarıdır.Yani mantarların tohumudur. 91 Ton komposttan Ne Kadar Mantar Alırım? Firmamızın kompostların 250 kğ-350 kğ arasında alabilirsiniz.Tabiki işletmenin istikrarlı tutulması ve bakımıyla direk ilgilidir.
İlgili 33 soru bulundu
Eşsiz aromasıyla yemeklere güzel bir lezzet kazandıran mantar, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültür için sofrada özel bir yeri vardır. Üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir.
Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapacağı mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından ve kısa bir sürede para kazandıran karlı bir meslek arasında yer almaktadır.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
Yaklaşık 4 kg – 5 kg arasında mantar çıkar.
Mantar tedavisi çok zorlu bir süreç değildir. Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer. Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır.
Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Sonbahar ve ilkbahar ayı, mantar toplama macerası için en doğru zaman. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve çok hızlı büyüyor. Mayıs ayından kasım ortalarına kadar devam eden mantar toplama süreci, yüksek ve dağlık bölgelerde yaz aylarında da mümkün.
Mantarlar karbon ve enerji kaynaklarını bir çok substratlardan temin edebilirler. Doğada serbest olarak yaşayan mantarların bir çoğu enerji için bitkisel orijinli kaynaklardan yararlanırlar. Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Mantarları diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik güneş ışığına gereksinim duymamalarıdır.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Peki ama mantar neden pişerken kararır? Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker.
Bütün ve taze bir şekilde alınan mantarlar, buzdolabında muhafaza edilir. Markette geçirdiği süre tam olarak bilinmediği için, 1-2 gün içinde bozulmalar başlayabilir. Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
Oldukça bulaşıcı bir cilt hastalığı olan enfeksiyon, tedavi edilmediğinde vücudun diğer bölgelerine kolayca yayılır ve çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Antibiyotik kullananlarda, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve çocuklarda mantar enfeksiyonu görülme oranı daha yüksektir.
Bu kez ise marifetini mantar enfeksiyonunu iyileştirmekten yana kullanacak. Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Eğer ev içerisinde üretim yapılacaksa bir kuluçka odası ve iki adet de üretim odası ile işe başlanmalıdır. 100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri