Ancak vajinal mantar kaşıntısında sadece krem kullanmak ya da bitkisel tedavi uygulamak çoğu zaman tek başına çözüm sağlamaz. Çünkü enfeksiyon vajinanın iç kısmından kaynaklanmaktadır. Daha önce cinsel birliktelik yaşamamış ise vajinal mantar hapı olarak adlandırılan ağızdan alınan ilaç tedavisi kullanmak gerekir.
Deride kaşıntı, kızarıklık, dökülmeler ve iltihaplanmaya neden olabilen mantar türleri, enfekte kişilerle aynı eşyaların kullanımıyla başkalarına da bulaşabilir. Belirtilerin şiddeti ve hastalığın seyrine göre kremler, pomatlar ve medikal yöntemlerle tedavi edilebilir.
Mantar Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi? Pek çok enfeksiyon rahatsızlıklarında görüldüğü gibi bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile birlikte hastalık durumu kendiliğinden geçebilir.
Mantar tedavisi çok zorlu bir süreç değildir. Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer. Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır.
EXODERIL krem de küf mantarları, maya mantarları ve diğer çeşitli mantar üzerinde etkili ilaçlardan biridir. Krem sadece mantarın olduğu bölgeye değil mantarlı bölgenin etrafına da sürülür. İlaç kullanımına mantar enfeksiyonu iyileştikten bir süre sonra son verilir.
İlgili 29 soru bulundu
Vajinal mantar enfeksiyonu çoğu zaman vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma batma hissine sebep olur. Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman 2-3 gün içinde bu şikayetleri azaltır.
mantar enfeksiyonlarının (örneğin ellerde, ayak parmaklarının aralarında, kasıklarda ve genital bölgede) başlangıç ve ara tedavisi için uygundur. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: TRAVOCORT, günde 2 defa uygulanır.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalık görülebilir.
Mantar, nemli ortamlarda rahatça çoğalabildiği için tedavide hastalık görülen bölge ya da bölgeleri kuru ve temiz tutmak gerekmektedir. Lezyonların özelliğine göre antifungal ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanılmaktadır. Sıklıkla topikal tedaviler uygulanmaktadır.
Mantar hastalığı, mantarların deri yüzeyinde bulunan ölü keratin hücrelerini enfekte etmesi ile ortaya çıkar. Mantarların çoğalarak enfeksiyona yol açmasında risk faktörü olarak değerlendirilebilecek bazı nedenler şunlardır: Obezite. Duş sonrasında veya terleme nedeniyle cildin tam olarak kurumaması ve nemli kalması
MANTAZOL, cildin hastalıklı bölgelerine günde 2 defa uygulanır. Ciltte iyileşme görüldüğünde MANTAZOL kullanmayı bırakın. Genel olarak, tedavi süresi 2 haftayı aşmamalıdır. Gerekli ise, doktorunuz glukokortikoid içermeyen bir antifungal preparat (mantar tedavisinde kullanılan bir ilaç) ile takip tedavisi yazabilir.
TRAVAZOL, ağır iltihabi veya ekzemalarla birlikte seyreden (örneğin ellerde, parmak araları, kasık ve genital bölgelerde) derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının başlangıç veya ara tedavisi için kullanılır.
Ancak kasık mantarı için kulaktan duyma önerilen bitkiler, tuzlu su, kolonya, alkol, aleo vera, çay ağacı yağı veya farklı sabun kullanımı bölgeyi daha fazla tahriş edip daha büyük yaralara neden olabileceğinden uygulanmamalıdır.
Antimikrobiyal etki: Sirke, antimikrobiyal özelliği sayesinde özellikle siğil, kulak enfeksiyonu ve mantar gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Sirke ayrıca, cilt yanıkları ve cilt enfeksiyonların tedavisinde de faydalı olabilir.
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır.
Cildinin yanında saç derine de olumlu etkileri olacak Aloe Vera'nın saçtaki kepeklenmeyi, pullanmayı, mantar gibi enfeksiyonlara iyi geldiği söylenir.
Ayak mantarının oluşturduğu kaşıntı ve kokuyu gideren lavanta yağı, düzenli kullanımda bu sorunu önleyecektir. Lavanta yağı ile ayaklarınızı, parmak aralarını silebilirsiniz. Düzenli olarak bu işlemi yaptığınızda ayak mantarını kısa bir süre içinde temizlemiş olacaksınız.
Nasıl tedavi edilir? Tedavide ilaçlı şampuanlar, losyon ve kremler kullanılır. İlaçlı şampuanlar, etkilenmiş alanlara duş jeli gibi uygulanmalı, 5-10 dakika kadar köpüklü bekletilmeli ve ardından durulanmalıdır. Bu şampuanlar; selenyum sülfit, çinko prition, ketokonazol ve benzerleri gibi etken maddeler içerir.
Diflukortolon valerat; derinin iltihabi ve alerjik durumlarında iltihabı önler ve kaşıntı, yanma, sızı gibi şikayetleri giderir.
Mantar enfeksiyonunun tedavi süreci kişisel özelliklere göre farklılık gösterir. Bazı insanlarda tek doz ilaç kullanımı hastalığın tamamen geçmesini sağlayabilirken kimi hastalarda ise tedavi süreci daha uzun olabilir.
Tiokonazol kullanımı ile cilt enfeksiyonlarında semptomatik rahatlama / azalma, tedavinin ilk bir kaç gününde ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri