Mantarlı tırnak batmasında normal batma gibi yatak revizyonu veya fenolle tedaviye ek olarak tırnağın mantarlı bölümü parça parça alınır. Mantar ilacı ve cilası verilir. Tırnak mantarı tedavisi aylar sürer tedavinin başarısı için hasta uyumu şart, hasta belli aralıklarla kontrole çağırılır.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Her tırnak batması durumunda bir cerrahi işleme gerek yoktur. Hafif batma durumunda tırnağın batan kısmının altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek uygun olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan büyümesi sağlanır.
İlgili 43 soru bulundu
Tırnak mantarı sorunundan muzdaripseniz elma sirkesini bir parça pamuk yardımıyla sorunlu olan tırnağınıza uygulayın. Ardından bir bandaj veya yara bandı ile pamuğu tırnağınıza sabitleyin. Bir gece bu şekilde uyuyun. Bu adımları tırnağınız tamamen iyileşene kadar her gün uygulamanızı tavsiye ederiz.
Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir. Çok şiddetli olgularda tırnak mantarı tedaviye dirençli ise tırnağın tümünü cerrahi olarak çıkarmak gerekli olabilir.
Bu uygulamada tırnağın batan kısmı çıkarıldıktan sonra tırnak kökünün batan tarafına ve tırnak yatağına fenol adı verilen özel bir solüsyon sürülür. Fenol, tırnak kökü ve tırnak yatağını kimyasal olarak tahrip eder. Böylece bu taraftan tırnak çıkmayacağı için tırnak batması kalıcı olarak engellenmiş olur.
Tırnak batması enfeksiyonunda antibiyotikli krem ve merhemler uygulanmaktadır. Tırnak altına tampon (pamuk) konulması, bantlama yöntemi, tüp yerleştirme, tel yöntemi de uygulanan cerrahi dışı tedaviler arasında bulunmaktadır. Tırnak batmasının ileri evrelerinde tırnak yatağı ve parmak cerrahileri uygulanmaktadır.
Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde batma çoğunlukla ayak baş parmağında görülür. Batık, tırnağın kenarının kıvrılıp tırnak dokusuna gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması aşırı ağrılı bir rahatsızlıktır. Zamanında tedavi edilmezse tırnak ve çevresindeki dokuda enfeksiyon başlayabilir.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir. Bu ilaçlar, yeni bir tırnağın enfeksiyondan arındırılmasına yardımcı olurken, enfekte olan kısmın da yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi ilk etapta belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi ise tırnağın uzamasıyla mümkün olacaktır. El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir.
Mantar enfeksiyonu derinleştikçe tırnağın rengi solabilir, kalınlaşabilir ve kenarlarında ufalanmalar oluşabilir. Bazı durumlarda tırnak mantarı herhangi bir tıbbi tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden iyileşme gösterebilir.
Tırnak mantarı, tırnakların etrafında oluşan bir enfeksiyondur. Genellikle ayak tırnaklarını etkiler ve ciddi durumlarda tırnakların şeklini ve rengini değiştirebilir. Tedavi edilmezse, enfeksiyon ilerleyebilir ve ağrılı olabilir. Tırnak mantarı tamamen geçirilebilir mi sorusu sıkça sorulmaktadır.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Tırnak Batması Tedavisi
Ayağınızı sudan çıkarıp kurulayın, tırnağınızın battığı yere batikon gibi antseptik solüsyon sürüp, çorabınızı giymeden batikonun parmağınızda kurumasını bekleyin. Gün içinde 2-3 defa çorabınızı değiştirerek ayağınızın kuru kalmasını sağlayın.
Genellikle; dar ayakkabı giymek, tırnakların yanlış kesilmesi ve çok terleyen ayaklar tırnak batmasına neden olabilir. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda tırnak batması görülmektedir. Pedikür yaptırmak çözüm değil! İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Ayak tırnaklarınız son derece sertse, onları daha uzun süre ıslatmanız gerekebilir. Ayaklarınızı sudan çıkardıktan sonra kurulayın. İlaçlı bir ayak tırnağı yumuşatıcı krem uygulayın. Tırnak yumuşatıcı kremler, tırnağa nüfuz etmek için üretilir ve genellikle nemlendirici maddeler kullanarak tırnakları yumuşatırlar.
Dennatofitlere, mayalara ve maya benzeri mantarlara karşı etkili olan Travazol, deri üzerinde yer alan birçok zararlı mikroorganizmanın yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayak mantarı ilaçları içerisinde en etkili olanlardan biridir. Genel olarak günde iki sefer mantarlı bölgenin üzerine sürülmesi yeterli olmaktadır.
LOCERYL®, tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. LOCERYL®, antifungaller (mantar önleyici) olarak bilinen ilaç grubuna ait amorolfin etken maddesini içermektedir. Tırnak enfeksiyonlarına neden olabilen çok çeşitli mantarları yok etmektedir.
Mantarlar için en ideal üreme ortamı sıcak ve nemli bölgelerdir. Bu nedenle sıklıkla ayak parmakları arası, ağız içi, ayak tırnakları, el tırnakları, saçlı deri, kasıklar ve kadın cinsel organında görülür. Ayak tırnak mantarı, el tırnak mantarına göre daha sıklıkla görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri