Bilanço Türleri Nelerdir? Bilançoyu daha iyi anlamak için bilanço türlerine de bir göz atmak gerekir. Bilanço türleri; rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
2. Bilançonun Yapısı: Bilanço varlık ve kaynak olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır.
Bilanço hesapları iki gruba ayrılır Aktif (Varlık) Hesapları ve Pasif (Kaynak) Hesapları. Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir.
Bilanço, bir şirketin varlıklarını, yükümlülüklerini ve hissedarların öz sermayesini gösteren bir mali tablodur. Ayrıca, muhasebe hesap isimlendirilmelerinde standartlaşmanın çok az olması sebebiyle bilanço, finansal durum tablosu olarak da bilinir.
İlgili 28 soru bulundu
Bilanço, şirketin varlıklarının neler olduğunu, bu varlıkları finanse etmek için hangi kaynakları kullandığını ve şirketin sahiplerine ait olan öz kaynaklarını gösteren finansal bir tablodur. Varlıklar: Şirketin kontrol ettiği varlıklar; nakit, alacaklar, stoklar, sabit varlıklar gibi unsurları içerebilir.
Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösterirken gelir tablosu işletmenin belli bir dönemine ilişkin olaylar zincirinin sonuçlarını göstermektedir. Bilançoda o dönemin faaliyet sonucunu gösteren bir kalem yer almaktadır. O da dönemin net kârı veya zararıdır.
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
Stoklar, hammadde, yardımcı madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, yan ürün, atık ürün, ticari mal gibi değişik türdeki varlıklardan oluşmaktadır. Bu hesapta üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmelerde bulunan hammadde, yardımcı madde işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemeler izlenir.
Bir şirketin bilançosu, şirketin belli bir dönemdeki genel mali durumunu belirtir. Bilanço varlıklarını, borçlarını ve öz sermayesini içerir. Bilanço, bir şirketin mali durumunu belirlemede kullanılan başlıca üç mali çizelgeden biridir. Diğerleri ise nakit akışı ve gelir tablosudur.
VARLIKLAR: İşletme sahip ya da sahiplerinin işletmeye koyduğu ekonomik değerlerdir. Örnek olarak nakit(para), çek, demirbaş(bilgisayar,masa,sandalye), bina,arazi ve arsa. BORÇLAR: Üçüncü kişilerin(satıcı gibi) işletme varlıkları üzerindeki haklarını ifade eder.
Bir şirket için özkaynak kaynakları şirkete yapılan yatırım ve dağıtılmamış karlardır. İlki şirkete yapılan ilk yatırımı ve zaman içinde yapılan diğer yatırımları kapsar. Diğeri ise şirketin yükümlülüklerini ve temettü gelirini ödemede kullanılmayan gelirlerdir.
Bilanço bir işletmenin belli bir tarihte mevcut varlıklarını ve bu varlıkların işletmeye kazandırdığı değerleri gösterir. Bilanço 3 adet temel ilkeden oluşur. Bunlar; varlıklara ilişkin, yabancı kaynaklara ilişkin ve öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.
Hesap tipi bilanço: T şeklinde düzenlenen bilanço tipidir. Şirketin aktif varlıkları sol tarafa yazılırken, pasif varlıkları sağ tarafa yazılır. Mali bilanço: Bir diğer adı vergi bilançosudur. Vergi kanunlarına ve kanunun diğer emredici kurallarına uygun olarak hazırlanan kavramsal hesaplamaları içerir.
Bilanço, şirketin finansal durumunu anlatır ve varlıklar ile bu varlıkların elde edilmesinde kullanılan kaynakları gösterir. Toplam varlıklar toplam kaynaklara eşittir.
Toplam Varlıklar nedir? Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.
Bilançonun Yapısı:
Bilanço, varlık ve kaynak olmak üzere iki kısma ayrılır. Her varlığın mutlaka bir kaynağı olmalıdır ve varlık kaynak toplamları eşit olmalıdır. 1- Varlıklar: Varlık, işletmenin sahip olduğu ve değeri para ile ifade edilebilen değeridir. Varlıklar; dönen ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.
700.
Genel Muhasebe ile maliyet muhasebesi arasında bağlantıyı sağlayan ve genel muhasebe tarafın dan tutulan hesaptır. Maliyet muhasebesinin genel muhasebeden ayrı izlendiği durumlarda maliyetlerle ilgili giderler genel muhasebe tarafından bu hesaba borç kaydedilir.
Aktif kısım, bilanço tablosunun sol kısmında bulunmaktadır. Aktif kısımda, işletmenin elinde bulunan tüm varlıklar ve alacaklar yer alır. Aktif kısım, dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak iki bölüme ayrılır. Dönen varlıklar, bir mali yıl içerisinde nakite dönebilecek varlıklardır.
Gelir tablosu, “gelir gider hesabı” (İng. operating statement), “kar zarar hesabı” (İng. profit and loss statement) gibi adlarla da bilinmektedir. Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
Finansal Borçlar
Firmanın bir yıldan kısa vadeli olarak kullandığı krediler ve kısa vadeli finansal kiralama borçları, finansal borçlarda yer almaktadır. Firmanın işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak için kullandığı ticari borçların dışındaki en önemli yabancı kaynak banka kredileridir.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri