Tırnak mantarı enfeksiyonu tırnak içinde derinleştikçe tırnak renginde solmaya, tırnağın kalınlaşmasına ve tırnağın kenarlarında parçalanma veya dağılmaya neden olabilir. Tırnak mantarı tek bir tırnak ile sınırlı kalabileceği gibi, birden fazla tırnağı aynı anda etkileyebilir.
Tırnağın mantar enfeksiyonları kendi kendine iyileşmez, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmezse yumuşak doku enfeksiyonlarına (selülit, erizipel gibi) sebebiyet verebilir. Tedavinin amacı tırnak mantarından kurtulmaktır. Tırnaklar sonra normal görünümüne kavuşacaktır.
Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir. Bu ilaçlar, yeni bir tırnağın enfeksiyondan arındırılmasına yardımcı olurken, enfekte olan kısmın da yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Bir kez tırnak mantarı görülen bireyde, hastalık iyileşmeden sonra yeniden ortaya çıkabilir.
Bu noktada, erken müdahale ile tedavi süresi kısaltılabilir. Enfeksiyon, tırnağın renk değiştirmesine ve deforme olmasına neden olur. İlerleyen ve daha ağır seyreden vakalarda, aşırı kalınlaşma nedeniyle hastalar, tırnak kesmek gibi basit gündelik faaliyetleri bile yerine getiremeyebilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Tırnak mantarı enfeksiyonu tırnak içinde derinleştikçe tırnak renginde solmaya, tırnağın kalınlaşmasına ve tırnağın kenarlarında parçalanma veya dağılmaya neden olabilir. Tırnak mantarı tek bir tırnak ile sınırlı kalabileceği gibi, birden fazla tırnağı aynı anda etkileyebilir.
Şiddetli enfeksiyon bulunan veya aşırı ağrı yapan tırnak mantarı sorunlarında nadiren tırnağı çekerek tırnak altındaki enfeksiyona ilaç uygulaması önerilebilmektedir. Eğer mantar enfeksiyonu ilaçlara cevap vermezse kalıcı olarak tırnağın alınması söz konusu olabilmektedir.
Cildiye veya dermatoloji olarak bilinen bölümün tırnak mantarına karşı gereken tedaviyi uyguladığı bilinmektedir. Bunun için bu bölüme gittikten sonra ilk muayene yapılır ve tanı konulur. Daha sonrasında ise hastalığın yayılma durumuna göre en uygun tedavi şekli seçilir.
Mantar enfeksiyonuna maruz kalan kişiler, aynı zamanda diğer cilt enfeksiyonlarına karşı da risk altında olur. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen cilt ve tırnak mantarı enfeksiyonu, aynı zamanda kişiden kişiye geçerek bulaşabilir hastalıklar arasında yer alır.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnak mantarı üzerindeki en etkili müdahale podolog tarafından uygulanan küretaj işlemidir. Küretaj işlemi ile birlikte tırnağa yayılmış mantarlı dokular uygun frez başlıklarıyla aylık periyotlarla temizlenir.
Mantar enfeksiyonu tam olarak öldürülmemiş olabilir ve yeniçıkan tırnağı da etkileyebilir. Tırnağı çektirmek, iltihaplı alana doğrudan bir mantar kremisürülmesine olanak sağlayarak enfeksiyonun iyileşme olasılığını arttırır. Bu işlem, ciddi tırnak enfeksiyonlarının iyileşmesine yüksekbir şans tanır.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
En sık rastlanılan cilt problemlerinden biri olan mantar enfeksiyonu, yakalanması oldukça kolay ancak tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalıktır. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın olarak görülen enfeksiyon kasık ve vajinada da oluşabilir.
Ortak kullanım alanlarında dikkatli olmalı ve direk yerlere basmamalısınız. Hijyenin çok önemli olduğunu unutmayınız ve bilmediğiniz yerlerde manikür ve pedikür yaptırmaktan kaçınınız.
Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Tırnak mantarı ile ilgili hangi doktora başvurulmalıdır ? Yukarıdaki belirtileri olan kişilerin doktora başvurarak tedavi olmalarında fayda vardır. Aile hekimlerinin yanında, tırnak mantarı ile ilgili başvurulması gereken uzman doktorlar cildiyeciler ya da diğer adı ile dermatologlardır.
sıkıntı yok.. kökü dediğin zaten göründüğü kadar tırnak. hepsi kopsa bile yerine geliyor merak etme hatta böyle hastalıkları olanlar bile var tırnakları sürekli kopan insanlar.. ama yerine çıkıyor zamanla yine.
Mantarı tedavisinin etkili olması için 6 ile 18 ay arasında seans aralarına uyumlu bir tedavi süreci gerekmektedir. Tırnak ve çevresinde ağrıya neden olsa da bu tedavi seçeneği güvenli kabul edilir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri