Nişasta: Yeşil bitkiler tarafından fotosentezle oluşturulan glikoz bitkilerde nişasta olarak depolanır.Hayvan ve mantarlarda bulunmaz.Suda çok az çözünür.İyotla boyandığında mavi renk alır.İnsanda hücre dışındaki sindirim organlarında sindirilir.
Mantarlar başlıca glikojen ve yağ depo eder; mannitol ve diğer maddeler de bulunur, fakat nişasta bulunmaz.
Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Mantarların depo karbonhidrat çeşidi "glikojendir".
Glikojen genellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depolanır. Bakteriler ve mantarlarda da glikoz glikojen şeklinde depo edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bazı bakterilerin içinde, enerji ve karbon kaynağı deposu ödevini gören nişasta veya glikojen granülleri glukoz polimerlerinden oluşmaktadır.
Karaciğer nasıl bir organ sorusuna bir diğer cevap da karaciğer aynı zamanda nişasta (glikojen) deposudur, açlık durumunda vücuda enerji kaynağı sağlar denebilmektedir.
Bitkiler kloroplastları kapsayan plastidler içinde nişasta depolarlar. Bitkiler glikoz fazlasını nişasta içinde depolar ve enerji ya da karbon gerektiğinde geri döner.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Bakteri, mantar ve hayvanların depo polisakkariti GLİKOJENDİR.
Cevap. nişasta bitkilerin lökoplastlarında depolanır. glikojen hayvanların karaciğerinde depolanır.
Cevap: Bakteri ve mantarlar glikozun fazlasını nişasta olarak depo etmezler. Bakteri ve mantarlar glikozun fazlasını GLİKOJEN olarak depo ederler.
Hayvanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür.
Nişasta, karbonhidratların polisakkaritler grubuna mensup bir organik bileşiktir. Nişasta sadece bitki hücrelerinde bulunur. Patates, makarna, ekmek ve havuç gibi besinlerde bol miktarda nişasta bulunur.
Doğada geniş bir dağılım gösteren bu canlılar ekosistemdeki enerji döngülerinin genel düzenleyicisi olarak görev yaparlar. Mantarlar ve bakterilerle birlikte “doğanın çöpçüleri” olarak adlandırılırlar. Ölü bitki ve hayvan artıklarını ayrıştırarak, besinlerin tekrar ekosisteme dönmesini sağlarlar.
Ancak mantarlarda bitkilerin fotosentez yapmasını sağlayan klorofil ve kloroplast bulunmaz. Dolayısıyla mantarlar fotosentez yapamaz.
Depo Polisakkaritler
Bitkilerde fotosentez sonucu üretilen glikozun fazlası nişastaya dönüştürülür. Nişasta; bitkinin kök, gövde, yaprak, meyve ve tohum gibi organlarında depolanır.
Kitin önemli polisakkaritlerden biridir. Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir.
Kitin; böceklerin dış iskeletlerini oluşturmaktadır. Mantar hücrelerinde de kitin bulunmaktadır. Nişasta; bitkilerde depo edilmektedir. Özellikle de tahıllar ile patateste bol bulunmaktadır.
Pankreas amilazi da nişastayı maltoz ve öteki küçük glukoz polimerlerine parçalar. Böylece besinler mideden duedonuma (12 parmak bagirsağı) boşaldıktan sonra pankreasin sindirim salgıları ile karşılaşır ve henüz tamamen sindirilmemiş olan nişasta pankreas amilazi ile sindirilmeye devam eder.
Bitkilerin hepsinin hücre zarı üzerinde, selüloz yapılı hücre duvarı vardır. Bitkilerin tümünün depo polisakkariti nişasta olmakla beraber, kökü, gövdesi, tohum ve meyve bölümlerinin hepsinde nişasta depolanmaktadır.
Bitkinin tohumlarında, kök ve toprak altı gövdesi gibi depo organlarında bulunur. Lökoplastlarda protein, yağ ve nişasta gibi besinler depolanır. Işıkla karşılaşınca kloroplastlara dönüşür.
YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir.
Açlık döneminde ise, ayni yemek öğünleri arasında midemizin boş olduğu dönemde ise glikoz karaciğerdeki depolardan kullanılır. Karaciğer ve kaslarda bulunan glikoz deposu glikojendir. Glikoz karaciğerden glikojen deposundan salınır. 12-24 saatlik açlık ile karaciğer glikojen depoları tükenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri