Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar. Birçok yabani mantar doğadan toplanıp yenebilir ve çoğunun kültür türlerinden daha lezzetli olduğu söylenir.
Mantarlar grubuna giren tüm canlılar hayvanlar gibi heterotrofturlar, yani besinlerini dışarıdan almak zorundadırlar. Bu yönleriyle fotosentez yaparak kendi besinlerini üreten bitkilerden ayrılırlar.
Şapkalı mantarların ormanda yetişmesi nedeniyle mantarlar bitki olarak bilinir ancak mantarlar bitki değildir. Mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Yani bitkilerin aksine toprağa ekilerek yetişemezler.
mantarlar kök, gövde ve yaprak gibi yapılara ve iletim dokusuna sahip değildir. mantarlar klorofil içermezler, bitkiler ise klorofile sahiptir. mantarlar fotosentez yapamazlar, heterotrof (tüketici) canlılardır. mantarların hücre duvarının yapısını kitin, bitkilerin ise selüloz oluşturur.
Cevap: Çünkü bitkiler kendi besinlerini üretebilir ama mantarlar üretemez.
İlgili 39 soru bulundu
bitki olmadıkları için fotosentez yapamazlar. kökleri, gövdeleri... yoktur. kendi besinlerini üretemedikleri için bitki değildirler.
Cevap. mantarlar bitkilerden daha gelişmiştir.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Şişe mantarı olarak bildiğimiz mantar tıpalar, bir meşe türü olan Qercus Suber (mantar meşesi) ağacından elde edilmektedir. Mantar meşesi ağacı Akdeniz havzasına ait endemik bir türdür ve 3. jeolojik zamandan kaldığı düşünülen fosilleriyle havzanın en eski bitkilerinden biridir(1).
Çiçeksiz bitkilerin en bilinen türleri ise, işlemler, algler, yosunlar ve eğrelti otudur. Aynı zamanda fotosentetik özelliğe sahip olmayan cıvık mantar, mantar ve bakteriler de çiçeksiz bitkiler kategorisinde yer alır.
Ancak mantarlarda bitkilerin fotosentez yapmasını sağlayan klorofil ve kloroplast bulunmaz. Dolayısıyla mantarlar fotosentez yapamaz.
Bitki ve mantarların arasındaki farklar
Bitkilerin kökü vardır, mantarların köke benzer hifleri vardır. Bitkiler üreme organı çiçektir, mantarlar sporla çoğalır. Bitkilerin kök, gövde ve yaprakları bulunur, mantarlarda bulunmaz. Bitkilerde hücre duvarında selüloz vardır, mantarlarda hücre duvarında kitin bulunur.
Tarih boyunca bitkiler ailesinin bir üyesi olarak bilinen mantarların artık kimi yönleriyle bitkilere, kimi yönleriyle de hayvanlara benzediği biliniyor. Bu nedenle mantarlar doğada ne hayvanlar ne de bitkiler sınıfında yer alıyor.
Mantarlar heterotrofturlar. Yani dışarından besin alırlar. Klorofil taşımazlar. Bitki hücrelerindeki gibi hücre zarının yanı sıra hücre duvarı da bulunur.
Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar âleminden farklı olarak Fungi âleminde yer alan canlılardır. Genellikle neden oldukları hastalıklar ya da zehirlenme olayları ile gündeme gelmelerine rağmen, aslında doğada ve insan yaşamında sayısız yararları ve kullanım alanları olan canlılardır.
Cevap: Yanlış, mantarlar bitki değildir.
Hayvanlar, genel olarak serbest hareket edebilen, avlanan (heterotrof) türlerdir. Bitkiler ise genellikle sabit olan ve kendi besini üreten (ototrof) türlerdir. Ancak mantarlar, bitkiler gibi sabit olmakla birlikte, kendi besinlerini üretemezler; tıpkı hayvanlar gibi.
Çiçek açarak tohum üreten veya çoğalan bitkilerin aksine çam ağaçları, açık tohum üreten bitkilerdir. Çam ağacı, yeryüzünde devamlılığını sürdürebilmesi için açık halde bulunan tohumlarını kozalakları ile korur.
Mantarlar kök, gövde, yaprak, çiçek ve klorofile sahip olmayan ökaryotik, heterotrofik çok hücreli organizmalardır.
Mantarlar, yüksek bitkilerdeki gibi kök, gövde, yaprak ve çiçeklere sahip değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri